SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Protektivní mikroflóra



Důležitou roli tzv. Protektivní flóry je zamezení osídlení a rozmnožování patogenních původců v gastrointestinálního traktu. Tyto právě charakterizované vlastnosti střevní mikroflóry- "kolonizační rezistence" se zakládají na přímém a nepřímém antagonismu. (Van der Waaij, 1987,1991,1992):
- zabránění osídlení prostřednictvím obsazením receptorů na střevní sliznici.
- brzdí růst před spojení baktericidně působících substancí ( bekteriocin, H202)
- konkurence živin, vitamínů a růstových faktorů
- snížení pH hodnot přes uvolnění produktů látkové výměny (mléčné kvašení, aminokyseliny)

Mezi tzv- protektivní mikroflóru budou počítány bakterie, které se tvoří při mléčném kvašení jako je Lactobacillus a Bifidobakterium.

Vysoký počet laktobacilů ve stolici ukazuje na dobrou hustotu osídlení v tenkém střevě.

Využívají karbohydrády z potravy a vylučují se ve velkém množství jako produkty látkové výměny v rámci některé mléčné kyseliny. Kyselina mléčné vede k masívnímu kvašení střevního prostředí a nabízí tak ochranu proti patogenním zárodkům, kterým se v takovém prostředí nedaří a nemohou sliznici dobře osídlit. Mléčné bakterie nadále zůstávají v prostoru, přilínají k epiteliálním buňkách střeva a zajišťují pak rezistentní kolonizaci (Forestier a spol.,2001; Gopal a spol; 2001; Juntunen a spol; 2001)

Laktobacily jsou proto známé tím, že vylučují inhibitující produkty jako např. bakteriociny s antibakteriální aktivitou (Eijsink a spol;2002; Nes a spol., 1996; Sablon a spol.,2000). Dodatečně pak ruku v ruce s jinými druhy laktobacilů ve střevním prostoru, prostřednictvím produkce peroxidu vodíku. (Felten a spol., 1999) umrtvují jiné bakterie.

Druhy bifidobakterií a lactobacilů patří do protektivní mikroflóry

Tato schopnost bude rutinně prověřena v rámci Kyberstatu. V praxi se nacházejí důkazy, že laktobacily potlačují růst různých patogenních zárodků (S.typhimurium, S, aureus, patogenní E. Coli, C.pefringens - Gopal a spol., 2001).

Kromě toho laktobacily pomáhají léčebně v celé řadě střevních potíží ( zácpa, průjem, colitis). (Dunne a spol., 1999)

Velké množství laktobacilů ve stolici ukazuje na dobré osídlení tenkého střeva laktobacily. Bifidobakterie jsou součástí zdravé mikroflóry tlustého střeva.

Laktobacily patří k bakteriím, které vznikají při mléčném kvašení. A jsou považovány za pozitivní pro zdraví. (Ballongue, 1998; Singh a spol., 1977). Je předmětem diskuze jakou roli hrají bifidobakterie u výskytu rakoviny lustého střeva ( Sight a spol.,, 1997).

Menší počet bakteroidů ukazuje na redukované štěpení karbohydrátů střevní mikroflóry. Bakteroidy, bifidobakterie a laktobacily hrajídůležitou roli osídlovací rezistenci střeva.

Druh bakterioidů hraje rozhodnou roli v oblasti protektivní mikroflóry. Bakteriody vlastní ve velké řadě enzymy, které umožňují pomalé štěpení uhlohydrátů a jiných bakterií ( Salyers, 1979). Kromě toho jsou to nejčastější bakterie (10 na 9 až 10 na 11 buněk na gram stolice), které z těla vylučují kyselinu octovou. Společně si mohou dovolit ovládat všechny bakterie spojením krátkých řetězců mastných kyselin s použitím až 540 kcal za den, což je signifikantní příspěvek k udržování tělové energie. ( Cumming, 1995). Dodatečně povzbuzuje odevzdávání krátkých řetězců mastných kyselin pro střevní motilitu.

V posledních letech se upozorňuje na komunikaci mezi buňkami epitelu střeva a bakteriodů (Hooper a spol.,2001a, Hoope a Gosrdon, 2001b) a předpokládá se, že jsou bakteriody také v prostoru, kde mají imunostimulační efekty (Pulverer a spol., 1990, Tvere a Rask-Madsen,1989).

Bakteriody kromě toho mohou aktivovat buňky střevního epitelu k tvorbě Angioneninů. To jsou proteiny, které průběžně indukují zánětlivé procesy a vykazují protibakteriální a protiplísňové účinky (Hooper a pos., 2003 ).


Informace zpracoval MUDr. P. Šácha


Doporučujeme

    CELL GUARD

    Doporučené dávkování 1 kapsle 2× denně. Složení Curcuma longa (kurkuma dlouhá, extrakt z oddenku) 20

    Zjistit více

    SLIM EFFECT- Lemon

    spalovač tuků a zároveň stimulant - zvyšuje rychlost metabolismu, a tak zajišťuje vyšší výdej energie i bez fyzického pohybu - spalu

    Zjistit více

    UltiCare LT-99 Mini

    je složen z generátoru pulzů + mini aplikátor /230 x 150 x 22 mm a O,4kg/ Malý polštářový aplikátor (A1C) + řídící jednotka

    Zjistit více

    CORDYCEPS STAR

    CORDYCEPS STAR je originální produkt z císařské dynastie Ming, který obsahuje vysoce účinné extrakty léčivých hub a bylin. Parazitárn

    Zjistit více

    LECITHIN 1200 STAR

    Doplněk stravy Lecitin je stavebním prvkem buněčných stěn a membrán všech buněk v těle, bývá nazýván „potravou pro mozek“. L

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024