SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Premenstruační syndrom



PS je definován jako soubor psychických a fyzických příznaků nepříjemných pro ženu, které se objevují před obdobím menstruace a ustupují s nástupem menstruačního období.

Hovoří se o mnoha faktorech, které se podílí na rozvoji těchto potíží:
- hormonální teorie vidí původ příznaků v nesprávné produkci estrogenů a progesteronů. Jejich nerovnováha vede k otokům, návalům a psychickým poruchám.
- teorie poruchy mozkových regulátorů (serotonin, dopamin, noradrenalin)
- změny v produkci hormonů vaječníků
- nedostatek vitamínu B6-pyridoxinu
- psychosomatické teorie
- socio-ekonomické faktory

Toto onemocnění se nazývá "syndromem 150 obtíží". Příznaky je možno rozdělit na tělesné a psychické. Povaha tělesných obtíží jsou rázu návalů a otoků. Nejčastěji bývají postižena prsa a to bolestivým napětím, zvětšením objemu a zvýšenou citlivostí (60-80 % pacientek), nafouknutím břicha s pocitem jeho tíže otoky postihující většinou víčka, prsty a kotníky. Bývá zvýšená hmotnost až o 1 kg, pocit těžkých nohou, cyklická bolestivost varixů nebo zhoršení hemoroidálních obtíží. Trávicí obtíže se projevují průjmy, zácpou, pocitem na zvracení, bulímií (sladké-čokoláda). Mezi neurologické příznaky patří závratě, bolesti hlavy a migrény. Na kůži se zhorší akné, ekzém. Objevují se poševní mykózy. Časté je také srdeční bušení.

Psychické příznaky - nejčastější jsou poruchy nálady, neklid, agresivita, podrážděnost, nesnášenlivost, vyhledávání konfliktů, deprese a emoční labilita.

Léčba:
hormonální léčba-estrogeny v kombinaci s progesterony=hormonální antikoncepce.

Psychotropní látky, které působí na psychické příznaky.

Při otoku se podávají léky na odvodnění , při varixech prostředky na cévy.

Mezi nefarmakologické metody patří dietní opatření, kde se nedává kofein, alkohol, soli, cukry a tuky. Doporučují se potraviny bohaté na vlákniny, vitamíny, minerály. Dále jsou vhodné aerobní cvičení, břišní tance a jiné relaxační techniky, hypnóza.

Symbinatur disponuje produkty, které mohou být pomocné při řešení tohoto problému. Ale dle nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006, nesmíme uvádět informace o účincích potravních doplňků na veřejné platformě. K tomu je určena poradna s lékařem.

MUDr. P.Šácha


Doporučujeme

    OMEGA EXTRA STAR

    Doplněk stravy Pamatujete si, proč Vám babička dávala rybí olej? :-) OMEGA EXTRA STAR obsahuje mastné kyseliny EPA (eikosapentaenová

    Zjistit více

    RESVERATROL STAR

    Resveratrol je látka, která se nejvíce vyskytuje ve slupkách a jadérkách modré révy vinné, dále v arašídech, slupkách a jadérkách

    Zjistit více

    TREND RELAX

    TREND RELAX je produkt s obsahem z extraktů známých léčivých rostlin, které odedávna používala tradiční lidová medicína k celkovému

    Zjistit více

    Piperin 98,6 - Slim & Beauty

    PIPERIN Slim & Beauty oceňují zejména ženy, které mají opakovanými dietami zablokované hubnoucí mechanismy. Vysoce koncentrovaný (98

    Zjistit více

    BETA GLUCAN STAR

    Obsažený beta glukan je bezpečná a velmi účinná látka, která pomáhá zlepšovat stav imunitního systému a urychlovat rekonvalescenci.

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024