SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Opravný řetězec antioxidantů



Stárnutí člověka je spojováno s úbytkem hladiny důležitých antioxidantů, jako jsou vitamíny C, vitamin E, koenzym Q 10 a glutation.

Vědci zjistili, že k nejmocnějším známým antioxidantům patří kyselina alfa lipoová . Je to hlavně proto, že je rozpustná jak ve vodě tak v tucích a může proto prostupovat všechny lidské tkáně včetně lidského mozku. Poskytuje tedy komplexní ochranu proti volným radikálům.

Dnes přidáme informace o důležitém spojovací článku, který geniálně opravuje řetězec antioxidantů, kteří se zapojují do boje proti působení volných radikálů.

Je jím kyselina alfa lipoová.
Uvádíme volný překlad článku od Cathy Wong ND, CNS, přírodně orientované lékařky s licencí na American College of Nutrition, certifikovanou specialistkou na výživu.

Co je to kyselina alfa lipoová?
Kyselina alfa-lipoová je mastná kyselina, která se přirozeně vyskytuje v každé buňce v těle. Pro normální funkci našeho těla je potřeba produkovat energii. Alfa lipoová kyselina převádí glukózu (krevní cukr) na energii...

Alfa-lipoová kyselina je také antioxidant, látka, která neutralizuje potenciálně škodlivé chemické látky, tzv. volné radikály. Kyselina alfa-lipoová je unikátní tím, že funguje ve vodě a tuku, na rozdíl od běžnějších antioxidantů, jako jsou vitaminy C a E, a zdá se být schopna recyklovat antioxidanty jako vitamín C a glutation poté, co byly vyčerpány. Glutation je důležitý antioxidant, který pomáhá tělu eliminovat potenciálně škodlivé látky. Alfa-lipoová kyselina zvyšuje tvorbu glutationu.

Kyselina alfa-lipoová se vyrábí nejen v těle, ale ve velmi malém množství ji lze nalézt i v potravinách, jako jsou špenát, brokolice, hrášek, pivovarské kvasnice, růžičková kapusta, rýžové otruby a vnitřnosti.

Kyselina alfa-lipoová je ale také k dispozici ve formě tobolek v obchodech se zdravou výživou, některých drogeriích a online. Pro maximální absorpci doplňků by měly být přijaty na lačný žaludek.

Proč lidé používají kyselinu alfa-lipoovou:
1) periferní neuropatie
Periferní neuropatie může být způsobena zraněním, nevhodnou výživou, chemoterapií, nebo při cukrovce, borelióze, alkoholizmu, pásovém oparu, nemoci štítné žlázy a selhání ledvin. Příznaky mohou zahrnovat: bolest, pálení, brnění, mravenčení, slabost a svědění.

Kyselina alfa-lipoová pracuje jako antioxidant v obou případech, jak u vodní, tak u tukové tkáně, což jí umožňuje vstupovat do všech částí nervové buňky a chránit ji před poškozením.

Předběžné studie naznačují, že kyselina alfa-lipoová může pomáhat. V jedné z největších studií o používání alfa-lipoové kyseliny se testovaly účinky u 181 lidí se 600 mg, 1200 mg nebo 1800 mg alfa-lipoové kyseliny denně, nebo užíváním placeba. Po 5 týdnech ukázala alfa-lipoová kyselina zlepšení symptomů. Dávka, která byla nejlépe snášena, bylo zmiňovaných 600 mg jednou denně.

2) funkce mozku
Alfa-lipoová kyselina může procházet do mozku přes krevní řečiště - stěnu drobných cévek a strukturálních buněk a projít tak snadno do mozku. Tak mohou být mozek i nervové tkáně chráněny, protože zde kyselina alfa-lipoová zabraňuje poškození volnými radikály.

3) stavy související se stárnutím
Coby antioxidant může alfa-lipoová kyselina neutralizovat volné radikály, aby nepoškozovaly buňky. Toto poškození volnými radikály totiž přispívá ke stárnutí a chronické nemoci obecně.

Další možnosti využití
Alfa-lipoová kyselina se také navrhuje pro léčbu šedého zákalu, glaukomu, roztroušené sklerózy, syndromu pálení v ústech, Alzheimerovy choroby a mrtvice, ale nejprve je třeba provést náročné, dobře koncipované studie ke zjištění všech podmínek a výsledků…

Nežádoucí účinky
Nežádoucí účinky kyseliny alfa-lipoové mohou zahrnovat bolest hlavy, brnění nebo "mravenčení a brnění", kožní vyrážku nebo svalové křeče.

V Japonsku se vzácně objevilo onemocnění zvané "autoimunitní inzulínový syndrom" u lidí užívajících alfa-lipoovou kyselinu. Tento stav způsobuje hypoglykemii a protilátky jdou proti vlastním tělem vyráběnému inzulinu bez předchozí léčby inzulinem.

Možné lékové interakce
Alfa-lipoová kyselina může zlepšit kontrolu krevního cukru, takže lidé s diabetem, kteří užívají léky na snížení hladiny cukru v krvi, jako je metformin (Glucophage), glyburid (Diabeta, Glynase), by měli kyselinu alfa-lipoovou užívat pouze pod dohledem kvalifikovaného zdravotnického pracovníka a jejich hladiny cukru v krvi by měly být pečlivě monitorovány.

Studie na zvířatech ukazují, že kyselina alfa-lipoová může měnit hladiny hormonů štítné žlázy, takže by teoreticky mohla mít stejný účinek u lidí. Lidé, kteří užívají léky na štítnou žlázu jako levothyroxin, je třeba lékařsky monitorovat.

Zdroje:
Holmquist L, Stuchbury G, K Berbaum, Muscat S, Young S, Hager K, J Engel, Münch G. Alfa-lipoová kyselina jako nová léčba Alzheimerovy choroby a demence související. Farmakologie a Therapeutics. 113.1 (2007): 154-164.
Takeuchi Y, T Miyamoto, Kakizawa T, S Shigematsu, Hashizume K. Inzulín-autoimunitní syndrom pravděpodobně způsobený kyselinou alfa-lipoovou. Intern Med. 46.5 (2007): 237-239.
Ziegler D, ametov, Barinov, Dyck PJ, Gurieva I, Low PA, Munzel U, Yakhno N, Jednou jsem, Novosadová M, Maus J, Samigullin R. Perorální podávání kyseliny alfa-lipoové zlepšuje symptomatickou diabetickou polyneuropatii: Sydney 2 soud. Diabetes Care. 19,11 (2006): 2365-2370.

Překlad: SYMBINATUR

Vhodná kombinace k dosažení antioxidačního efektu:
S věkem člověk ztrácí přirozenou schopnost likvidovat volné radikály a tak postupně dochází ke snižování efektivní práci imunity organismu a rozvoji degenerativních onemocnění. Jedním z nejdůležitějších součástí antioxidačního řetězce je vitamín E. Má za úkol stabilizovat volné radikály v tukových tkáních a buněčných membránách. Dočasně se sám stává volným radikálem je opět recyklován zpět na antioxidant vitamínem C. Řetězec pokračuje a také vitamin C se stává dočasně volným radikálem, který je pro změnu recyklován do původní formy antioxidantu glutationem. Příroda je geniální, má kódovaný vlastní "opravný" cyklus, ovšem ten funguje za předpokladu, že organismu má dostatek glutationu. Glutation je nejdůležitějším antioxidantem působícím uvnitř buněk. Jeho zásoba se ale rychle vyčerpá, pokud je organismus vystaven vysokému oxidativnímu stresu, jakým může být nemoc, infekce, zranění, určitý druh léčby (např. chemoterapie) nebo operace. Glutation podávány ústy se štěpí v žaludku a do krve se ho dostane minimum, takže uvnitř buněk nemůže působit. Vědci zjistili, že chybějícím článkem v řetězci obnovy antioxidantů vitamín E, C a glutation je právě kyselina alfa lipoová. Kyselina lipoová je široce rozšířeným koenzymem obsahujícím sulfidovou skupinu. Kromě toho, že je mocným antioxidantem sama o sobě, má schopnost zvyšovat hladinu glutationu uvnitř buněk. Přitom se dobře vstřebává, pokud je podávána jako doplněk stravy. Může tedy pomáhat regeneraci a recyklaci vitamínů E, C a glutationu.

Myšlenku nadějného prostředku zpracoval
MUDr. P. Šácha

Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.


Doporučujeme

    SlimStar

    Kdyby to tak šlo bez diet? Kdybych nebyla tak unavená? Měla silnou vůli? Nemilovala sladké? A co když zase přiberu? Většina žen touž

    Zjistit více

    VITAMIN C PLUS STAR

    Doplněk stravy - antioxidační účinky - imunita - podpora tvorby kolagenu - energetický systém - snižování únavy a vyčerpání

    Zjistit více

    CMF 20

    CMF je ideálně vyvážená kombinace vápníku, hořčíku, železa, minerálních látek, vitaminů a dalších přírodních látek, která na

    Zjistit více

    HARD WOOD

    UNIKÁTNÍ FORMULE PRO MUŽSKÝ ORGANISMUS HARD WOOD vykazuje komplexní účinek na mužský organismus. Obsahuje byliny, taurin ,vitaminy a m

    Zjistit více

    OMEGA-3 STAR

    OMEGA-3 STAR obsahuje mastné kyseliny EPA (eikosapentaenová) a DHA (dokosahexaenová). Svým způsobem pomáhají ovlivňovat hladiny krevních

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024