SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Na cholesterol s vlákninou



Potraviny živočišného původu bývají bohaté na cholesterol. Vnitřnosti, mozeček, vejce, máslo, tučné sýry ad. jsou hodnotné potraviny, které bychom měli jíst, ale vyváženě. Čím větší je v jídle přísun cholesterolu z potravin živočišného původu, tím více potravin rostlinného původu, obsahujícího vlákninu, bychom měli k tomu jíst. Takže tučný sýr si nedáme na bílý chléb, ale jeho plátek položíme na celozrnný chléb, černý chléb nebo Knäckebrot. Tak se do těla dostanou zároveň i pročišťovače. Zdravotní příručky uvádějí poměr asi na jeden díl živočišné potraviny 3 - 5 dílů rostlinné.

Při jídle důkladně žvýkáme, protože díky enzymu ptyalinu obsaženém ve slinách se již v dutině ústní začíná vláknina oddělovat od živin. V žaludku a v tenkém střevě se veškeré stravitelné živiny (cukry, tuky, bílkoviny) nejprve uvolňují a pak vstřebávají stěnou střeva. Vláknina zůstává nedotčena a díky ní se již v tenkém střevě začíná odehrávat jedna z důležitých funkcí, jež podporuje naše zdraví.

Vláknina omezuje vstřebávání cholesterolu ze stravy živočišného původu, zachytává molekuly cholesterolu, váže je a následně odvádí stolicí ven. A takto vázaná molekula cholesterolu již nemůže přejít do krve. Kromě tohoto efektu vláknina také nepřímo urychluje odbourávání cholesterolu v těle. V jaterních buňkách se cholesterol mění na žlučové kyseliny, žlučovodem putují tyto kyseliny do střeva. Část jich odchází stolicí, ale část se vstřebává do krve a odtud zpět do jater.

A nyní základní úměra:
Pokud se vylučuje stejné množství žlučových kyselin, jaké se utvořilo z cholesterolu, pak je celková bilance v pořádku.

Pokud se však kyselin vylučuje málo a naopak se soustřeďují v krvi a putují zpět do jater, pak se tam hromadí: V játrech je příliš mnoho žlučových kyselin, a to pak brzdí odbourávání cholesterolu. Je-li vaše strava v tom ideálním poměru, jak bylo výše uvedeno, váže na sebe vláknina žlučové kyseliny z uvedeného koloběhu a odvádí je z těla ven. Tím umožňuje nerušené odbourávání cholesterolu v játrech.

Čím nižší je hladina cholesterolu v krvi, tím nižší je riziko vzniku mnohých civilizačních nemocí - i selhání srdeční činnosti vlivem kornatění cév apod.

Cholesterol přijatý v potravinách živočišného původu samozřejmě není jedinou příčinou vzniku srdečních a cévních chorob, ale význam pro prevenci těchto chorob tím, že budeme dodržovat popsaný poměr s rostlinnými vlákninami, je jasný.

Efekt podobný rostlinným vlákninám plní také nevstřebatelný polysacharid získaný z krunýřů korýšů - jde o chitosan - a řadíme jej tedy také mezi vlákniny.

Chitosan má schopnost odstraňovat z přijaté potravy tuky. Naváže je na sebe, a to až osminásobek své váhy, a odstraní je ze zažívacího traktu dříve, než jsou zpracovány a uloženy. Tuky ze stravy se tedy neuloží, nýbrž jsou odvedeny stolicí ven.

autor: MUDr. P. Šácha,
zdroj: www.celostnimedicina.cz


Doporučujeme

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024