SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Modlitba před jídlem


 



Pokud přicházejí opakované dotazy na nějaký problém, je třeba se nad tím zamyslet a upozornit na danou problematiku.

O teorii
Čtenáři naší stránky popisují v dotazech špatné trávení, pálení žáhy, pocity plnosti, nadýmání.

Něco o teorii jsem již popsal v článku s názvem
Žaludek chce klid a pohodu.

Dnes doplňuji
Chtěl bych tento článek doplnit a zvýraznit potřebu klidu u jídla a dostatečného žvýkání.

Trávicí proces začíná v ústech. Žvýkání má dvojí funkci. Potrava je promíchávána se slinami, které jsou vyměšovány slinnými žlázami.

Sliny
- změkčují potravu, a tím i usnadňují polykání.
- Obsahují enzym ptyalin, který začíná rozkládat škroby. Jestliže polykáme např. chléb, brambory nebo rýži ve spěchu, nestačí tento enzym přeměnit škrob na jednodušší látku, a tím se škrob dostává do žaludku nezměněn. Žaludek už neobsahuje enzymy potřebné k trávení škrobů! Proto pak dochází ke kvašení a nadýmání.

Žvýkáním
se reflexně připravují žlázky slinivky břišní k produkci trávicích fermentů. Dokonalým žvýkáním tedy ulehčujeme trávicím pochodům. Často se hovoří o výhodnosti jíst zeleninu; to je v pořádku, ale dodejme ještě, jak je důležité žvýkání právě v souvislosti s celulózou, která je v zelenině obsažena. V těle totiž nemáme žádný enzym, který by ji rozkládal. Jestliže není dokonale rozžvýkána, pak místo toho, aby pomáhala při vyměšování, způsobí plynatost, hnilobně se rozkládá a nadýmá.

Sestup do žaludku:
Z úst potrava sestupuje rozmělněna a obalena slinou jícnem do žaludku. Děje se to rytmickými vlnovitými pohyby, které se nazývají peristaltické. O těchto pohybech ani nevíme, nevnímáme je. Jsou řízeny autonomním nervovým systémem, bez našeho vědomí.

Předpokladem
pro správné trávení je duševní pohoda.
Vylučování trávicích enzymů bývá totiž negativně ovlivňováno našimi starostmi, napětím, stresem. Dokonce mnoho nemocí souvisejících se špatným trávením, pálením žáhy a nadýmáním má přímou souvislost s neklidem u jídla.

Moje manželka je filozof a v diskusích zdůrazňuje, že s jídlem přijímáme také informaci. Když mluvíme u jídla o negativních událostech, konzumujeme negace.

Naši předkové se před jídlem modlili. Navodili si pohodu, mír. Proč to vlastně také tak dnes neděláme?

Je to jednoduchý krok k uklidnění při jídle a zlepšení trávení.
Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.


MUDr. P. Šácha
 

Doporučujeme

    RESPIRAL

    Doplněk stravy Zlepšuje funkci dýchacího ústrojí RESPIRAL obsahuje bylinky, které lze vyhledat i v prastarých bylinářích jako léč

    Zjistit více

    APPLE CIDER VINEGAR

    Aktivní složkou jablečného octa- APPLE CIDER VINEGAR - je kombinace minerálů a kyseliny octové. Z minerálů se jedná zejména o draslík,

    Zjistit více

    RESVERATROL STAR

    Resveratrol je látka, která se nejvíce vyskytuje ve slupkách a jadérkách modré révy vinné, dále v arašídech, slupkách a jadérkách

    Zjistit více

    JOINT MOBILITY

    JOINT MOBILITY, jak již z názvu vyplývá, je forma speciálně sestavená pro pohybový aparát lidského těla. Obsažené složky pomáhají

    Zjistit více

    BalanceTest

    BalanceTest společnosti Zinzino je jednoduchým sebetestem, který po odebrání kapilární krve z prstu umožňuje analýzu obsažených mastn

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2025