SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Kyselina lipoová






Víte, že je kyselina lipoová obsažena v bramborách, ve špenátu, brokolici a ovoci?

Poprvé však byla získána v šedesátých letech minulého století z hovězích jater.

Je to látka, která se chemicky řadí mezi vitaminy skupiny B (B13). Je označována jako kyselina thiooktová. Je rozpustná ve vodě i v tucích, což z ní činí hodně použitelnou substanci. Má antioxidační účinek a působí v organizmu společně s enzymy v procesech zajišťujících pro tělo energii. Účastní se zpracování a přeměny cukrů, tuků a bílkovin z potravy v energii.

Je proto vysvětlitelné, že se při nedostatku kyseliny lipoové dostavuje únava, slabost, zpomalené vnímání a reakce, může dojít k poškození nervové soustavy, srdce, mozku.

Kyselina lipoová má vliv na téměř každou buňku v těle. Zvyšuje účinek inzulinu, a tím zlepšuje příjem glukózy do buňky.

Jak zmíněno v úvodu, má osobitý vztah k vitaminům skupiny B, např. k thiaminu, riboflavinu, kyselině pantotenové, niacinu: Umožňuje jim totiž správně se zapojovat do mnohých biochemických pochodů.

Chci vyzvednout antioxidační účinek. Podobně jako vitamin C, vitamin E, vitamin A, glutathion ad. zachycuje volné radikály, a chrání tak buňky před poškozením.

Některé antioxidanty jsou rozpustné pouze ve vodě a jiné zase jen v tucích. Tím jsou limitovány, ke kterým buňkám se daný antioxidant může dostat a chránit je. Kyselina lipoová je však univerzální – je rozpustná ve vodě i tucích, a tím je rozšířeno pole její působnosti. Snadno se vstřebává a prostupuje buněčnými membránami. To znamená, že může být přítomna jak uvnitř, tak i vně buněk. Je důležitým antioxidantem, který se může dostat k mozkovým buňkám a chránit je (kyselina lipoová je prostupná hemato-encefalickou bariérou) např. i při stavech, kdy hrozí nebo již proběhla mozková příhoda, nebo při Alzheimerově chorobě, či roztroušené skleróze.

Pokud je výsledkem působení volných radikálů např. oslabený sluch, pak je nutno přemýšlet o účinku kyseliny lipoové, protože se zdá, že je schopna v takovém případě bránit ztrátě sluchu a hluchotě.

Kyselina lipoová obnovuje aktivitu vitaminu C a E, koenzymu Q10 a glutathionu v těle (zvyšuje hladinu glutathionu o 30 - 70%).

Metabolizmus cukru je zásadní pro normální fungování organizmu.

Kyselina alfa lipoová sehrává v tomto procesu svým dílem důležitou funkci, zúčastňuje se procesů řízení hladiny cukrů v krvi, působí na účinek inzulinu a jeho využití při zpracování glukózy, při zvýšené hladině cukru má tendenci ji snižovat, v případech tzv. rezistence vůči inzulinu u diabetu 2. stupně se pravděpodobně podílí na normalizaci tohoto problému. Doporučuje se jako prevence při komplikacích diabetického onemocnění oční sítnice, diabetické neuropatie atd.

Mám rád využití kyseliny lipoové v prevenci a při sportu, protože pacifikuje oxidační stres a únavu, zlepšuje využití kyslíku, účastní se přeměny BCAA aminokyselin na energii potřebnou pro svaly. A na tomto místě doporučím kombinaci s cordycepsem a koenzymem Q10, líbí se mi také kombinace s betaglukany.

Když jsou játra poškozena alkoholem a jedy, pak se kyselina lipoová hodí pro její pozitivní vliv na regeneraci jaterních buněk.

Nádory:
Základní myšlenka použití kyseliny lipoové a jiných antioxidantů spolu s chemoterapií se jeví jako opodstatněná. Vědci to zkoumali na zvířatech a potvrzují, že kyselina lipoová snižuje vedlejší účinky spojované s podáváním některých druhů chemoterapie, ale zároveň nesnižuje jejich účinnost.

Kyselině lipoové je také připisována schopnost indukovat apoptózu a aktivovat enzym kaspázu, který zabíjí leukemické buňky (Pack a kol., 2002). Jiní badatelé zjistili, že kyselina lipoová umocňuje protileukemický účinek vitaminu D.

Je to všechno zajímavé, člověk se rád dozvídá takové věci, které přirozeným způsobem pomáhají tělu v boji s nemocí.

Symbinatur disponuje potravními doplňky s obsahem kyseliny lipoové. Ale dle nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006, nesmíme uvádět informace o účincích potravních doplňků na veřejné platformě. K tomu je určena poradna s lékařem.

Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.


MUDr. P. Šácha


Doporučujeme

    BARLEY STAR

    Mladý ječmen je bohatým přírodním zdrojem 18 aminokyselin, 14 minerálních látek, 12 vitaminů, vlákniny, více než 20 enzymů a další

    Zjistit více

    CHLORELLA PURA 500 g

    Sladkovodní řasa Chlorella pyrenoidosa je rostlina mikroskopické velikosti výjimečná svým jedinečnýmobsahem bílkovin, chlorofylu, betaka

    Zjistit více

    CA-REgener

    protizánětlivé, regenerační složení nutraceutikum - funkční doplněk stravy s vysokou biologickou aktivitou, 100% čistý = bez přím

    Zjistit více

    IRON GT STAR

    Železo aktivuje metabolismus těla, je nezbytné pro transport kyslíku a fungování imunitního systému; je zapotřebí pro výrobu hemoglobin

    Zjistit více

    EUFORYN

    uvolnění a klidný spánek Nutraceutikum - funkční doplněk stravy s vysokou biologickou aktivitou 100% čisté = bez příměsí (barviv,

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024