SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Houby, které pomáhají






Medicinální houby jsou u nás stále více populárnější. Jejich pozitivní účinky na lidské zdraví jsou známy již tisíce let, jak dokazují zachované historické texty z Číny, Egypta, starého Řecka, Ruska, nebo předávané zkušenosti přírodních kmenů, indiánů a pod. Medicinální houby můžeme najít po celém světě a každá zeměpisná oblast má své původní medicinální houby, které využívaly tamní obyvatelé nejen jako léčebný prvek, ale také v kulinářství. Houby jsou totiž kromě zdraví nositelem chutě a vůně. Vědecké výzkumy stále odhalují a potvrzují jejich posilující účinky na zdraví. K nejznámějším velmi univerzálním houbám patří Reishi, Cordyceps, Shiitake, Maitake, Hericium a v poslední době i sibiřská Čaga.

Medicinální houby obsahují řadu bioaktivních složek, díky nimž jsou houby tak vysoce účinné. Nejdůležitější složkou jsou polysacharidy, (řadíme mezi ně i beta-glukany), které jsou silným stimulátorem imunitního systému. Jsou v nich obsaženy i steroidy (ergosterol - biologický prekursor vitamínu D), triterpenoidy (mají cytostatické účinky, snižují krevní tlak a hladinu lipidů v krvi), vitaminy skupiny B (kyselina pantotenová B5, riboflavin B2, niacin B3) a vitamin E, flavonoidy a jejich sloučeniny s protizánětlivými a antioxidačními účinky, enzymy, vláknina, minerální a stopové prvky (selen, měď, draslík), lipidy a pod. Houby neobsahují cholesterol a mají nízkou energetickou hodnotu.

Tyto houby svými imunomodulačními účinky napomáhají v boji s infekcemi i s rakovinným bujením, protože posilují imunitní systém, ale dokážou ho i utlumit, což je výhodné při autoimunitních a alergických onemocněních. Medicinální houby zabraňují množení HIV, omezují životaschopnost streptokoků, kvasinek, atd. Houby byly úspěšně otestovány na mnoha typech rakoviny: určité složky těchto hub totiž působí přímo na nádorové buňky, omezují jejich dělení, dokonce je i likvidují. Dále pomocí hub můžeme upravit hladinu cukru v krvi, ovlivňují krevní lipidy ve prospěch dobrých. Snížení cukru a tuků v krvi je proto prevencí vzniku aterosklerózy. Houby působí i jako ochrana trávicího traktu, zmírňují účinky toxických látek na jaterní tkáň, pomáhají při vředech a zánětech žaludku. Medicinální houby také podporují funkci ledvin i nervový systém. Zlepšují stav psychiky, snižují dopad fyzického i psychického stresu, dodávají tělu energii. Třeba zmínit i příznivý vliv na libido a plodnost.

Díky tomuto širokému spektru příznivých účinků z nich dělá ideální prevenci pro lidi v každém věku. Jejich užívání je také vhodné i na udržení zdraví a řešení zdravotních problémů.

REISHI (Ganoderma Lucidum) - houba věčného mládí
Houba REISHI je v Číně a Japonsku po tisíciletí považována za "zázračnou rostlinu", která pomáhá léčit a předcházet mnoha nemocem. Je velmi populární pro svou efektivnost a absenci vedlejších účinků. Označuje se také jako houba nesmrtelnosti nebo houba věčného mládí. Tato houba dokáže pomoci zdravým lidem vůbec neonemocnět. Významně podporuje imunitní systém proti krizovým stavům, účinně napomáhá předcházení chorob, zvyšuje výkonnost organismu tím, že do krve přivede více kyslíku.

Pokud jste zdraví, neonemocníte
Houba reishi je výjimečná zejména svými imuno-stimulačními schopnostmi. Tvrdí se o ní, že jestliže ji užívá zdravý člověk, pomůže mu vyhnout se onemocněním. Nemocnému organismu zas umí podat pomocnou ruku a dostat ho z nemoci o něco rychleji. Houba má kromě toho i protizánětlivé, hipotensivní (snižující krevní tlak), protialergické, protivirové, protirakovinné a hypolipemické účinky (snižující množství tuku v krvi). V Japonsku a Číně je dokonce schválena vládou jako prevence a podpůrná léčba rakoviny a zařazena do oficiálního seznamu přípravků. V Japonsku je Ganoderma doporučována lékaři k léčení více než dvaceti chorob a různých zdravotních problémů, včetně migrény, bolesti hlavy, hypertenze, bronchitidy, astma bronchiale, artritidy, anorexie, gastritidy, hemoroidů, diabetu, hypercholesterolemie, nefritidy, dysmenorey, hepatitidy typu B, leukopenie, kardiovaskulárních problémů, různých typů karcinomů a akutní myeloblastické leukémie.

Reishi se ve volné přírodě vyskytuje velmi vzácně na odumřelých stromech nebo pařezech (na 10 000 stromech jen jedna houba), proto byla Reishi v minulosti velmi drahá. V současnosti se pěstuje na speciálních farmách, kde je její růst a sběr kontrolovaný. Vybrané části reishi jsou zpracovány při velmi nízké teplotě, čímž jsou zachovány všechny léčivé vlastnosti.

HOUBA REISHI OBSAHUJE:
ORGANICKÉ GERMANIUM (Ge) - zvyšuje schopnost krve absorbovat kyslík, napomáhá vylučování toxinů
POLYSACHARIDY - posilují imunitní systém organismu, ničí choroboplodné zárodky a viry
TRITERPENOIDY - snižují krevní tlak, antialergické účinky
ADENOSIN - tlumí shluky krevních destiček, působí na rozšíření periferních cév
VITAMINY A MINERÁLNÍ LÁTKY

Nejdůležitější roli vzhledem k farmakologickým vlastnostem hrají polysacharidy. Vyskytují se především v podobě betaglukanů spojených s aminokyselinami. Vykazují silné protirakovinné účinky a zvyšují hladinu interferonu, který ničí volné radikály, zvyšují odolnost organismu a napomáhají při tvorbě B-buněk produkujících protilátky. Aktivují makrofágy, které pohlcují cizorodý materiál včetně mikroorganismů, čímž posilují obranné vlastnosti imunitního systému, aktivují buňky kostní dřeně a dalších orgánů poškozených chemoterapií a radioterapií.

Rozdíl mezi působením houby reishi a léků spočívá v tom, že své léčebné vlastnosti nesměřuje na konkrétní nemoc, ale pomáhá regulovat práci celého organismu a zajišťuje správné fungování vnitřních orgánů. Složky v ní obsažené vykazují blahodárný vliv na dodržení rovnováhy v organismu a prodloužení života. Reishi vykazuje široké použití, podporující vitalitu a chrání zdroj jejího vzniku:

Nemoci srdce a krevního oběhu:
Houba Ganoderma zvyšuje okysličení srdečního svalu pomocí rozšíření věnčitých tepen a zvýšení průtoku krve. V značné míře snižuje systolický a diastolický krevní tlak až o 20%. Likviduje bolesti v hrudníku, dušnost, poruchy srdečního rytmu, snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů. Za vlastnosti houby Reishi snižující krevní tlak vděčíme přítomným triterpenům v jejím složení. Důležitým aspektem týkajícím se snižování tlaku krve je to, že tato houba vykazuje tento účinek pouze v případě, pokud je krevní tlak značně zvýšen, avšak nevykazuje hypotenzivní účinek, pokud je tlak v rozmezí normy nebo nižší. Reishi vykazuje také schopnost snížení hladiny cholesterolu a triglyceridů, které jsou hlavními faktory při rozvoji chorob srdce a krevního oběhu.

Imunitní systém:
Reishi stimuluje imunitu. Složky obsažené v houbě mají vliv na zvýšení produkce a aktivity lymfocytů, cytosinů a makrofágů. Zvýšení aktivity makrofágů má vliv na ničení různých patogenů, jako bakterie, viry, kvasinky nebo rakovinotvorné buňky, ale také zjednodušuje odstraňování škodlivých toxických sloučenin z organismu, tvoří tak obranný štít organismu.

Alergie:
Reishi vykazuje antihistaminová účinky u alergií s různými příznaky. Zmenšuje alergickou reakci při průduškovém astmatu, kožních alergiích a alergiích na léky.

Oběhová soustava:
Extrakt z reishi má příznivý vliv na červené krvinky, které snadněji obíhají v krevním řečišti. Vylepšená cirkulace má velmi pozitivní vliv při diabetu, kde se dále nemohou rozvinout různé arteriální nemoci.

Srdce:
Mnohé příznivé vlivy na srdce byly pozorovány při jejím pravidelném užívání. Reishi snižuje špatný cholesterol a tuky, koriguje některé srdeční arytmie způsobené stresem a vyrovnává krevní tlak.

Játra:
Hlavním úkolem jater je metabolizovat a zbavovat tělo toxinů, syntéza cholesterolu a některých proteinů. Poškození jater vede k akumulaci toxinů a vedlejších produktů v těle. Reishi má hepatoprotektivní vlastnosti, pravidelná konzumace omlazuje jaterní buňky a obnovuje její důležité funkce.

Trávení a vylučování:
Pravidelné užívání reishi upravuje vylučování žaludeční kyseliny a tím působí jako prevence při vředech, upravuje stolici, pomáhá při zácpě a syndromu dráždivého tračníku.

Plíce:
Astma, chronická bronchitida a alergie. Reishi tlumí zánětlivé projevy, tlumí alergie a posiluje imunitní systém, podporuje regeneraci tracheální výstelky, což je velmi důležité pro kuřáky a lidi trpící na chronickou bronchitidu.

Ledviny:
Reishi pomáhá upravit funkci ledvin.

Rakovina, diabetes, prostata:
Reishi snižuje úroveň cukru v krvi a má tak příznivý vliv na zdraví prostaty.


Zdroj: MERCURY, spol. s r.o., Lazovná 11, 97401 Banská Bystrica ,(uvedeno se svolením společnosti)

Dnes si často čtenář sám hledá cestu, jak si má pomoci, a buď přejde na e-shop www.symbinatur.com a zde si příslušný produkt najde, nebo může svůj dotaz napsat do poradny.


MUDr. Pavel Šácha


Doporučujeme

    SiberActive

    doplněk stravy speciálně upravená směs s chagou (čagou) sibiřskou, vytvořená za účelem detoxikace od těžkých a toxických kovů (

    Zjistit více

    ŽELEZO organické

    nutraceutikum - funkční doplněk stravy s vysokou biologickou aktivitou, 100% čisté = bez příměsí (barviv, konzervačních / protispékav

    Zjistit více

    UltiCare LT-99 best + B1C kruh

    - Malý polštářový aplikátor (A1C) - Dlouhý polštářový aplikátor (A4C) - (B1C okruh)+ řídící jednotka Více informací

    Zjistit více

    MAGNESIUM + B6 STAR

    potravní doplněk s postupným uvolňováním Hořčík se podílí na snížení míry únavy a vyčerpání. Podporuje elektrolytickou rov

    Zjistit více

    kniha Celostní medicína

    Krátké zastavení v ordinaci celostní medicíny, která vypovídá o problemtice dnešní doby, o celostním pohledu na nemoc, na léčení a na sp

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024