SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Hořčík zasluhuje velkou pozornost


 



Stresové situace, špatné stravovací návyky, nedostatek hořčíku v potravinách vedou k ubývání hořčíku v těle, a to s sebou nese následky, se kterými se člověk musí těžce vyrovnávat.

Objeví se příznaky svalového napětí a křečí, nespavosti, nervozity, podrážděnosti, záchvatů paniky, agresivity a deprese.

Proč je hořčík tak důležitý?
Je totiž zodpovědný za mnoho enzymových reakcí. Ty probíhají ve všech tkáních - hlavně v kostech, svalech, mozku. Hořčík potřebují všechny buňky kvůli energii. Zvyšuje výrobu energie tím, že mění hladinu glukózy na adenosin trifosfát – ATP. Tento fakt je dobře znám, a tak je poměrně dost rozšířená potřeba užívání hořčíku. A mnoho lidí si již zvyklo na to, že zařazují hořčík v podobě potravního doplňku do svého „jídelníčku“. Úvaha je jasná, že když klesne hladina hořčíku, dostaví se potíže, ale podání hořčíku jim zabrání. A lze dokonce jistou dobu pomocí dodávaného hořčíku udržet stav bez projevů nemoci. Je však také jasné, že je to pouhé symptomatické řešení problému – a to nestačí. Pokud nenásleduje hloubkový rozbor s hledáním skutečné příčiny, je jen otázkou času, kdy se projeví nemoc. A ta je vždy individuální. Jestliže je příčina v nesprávném složení stravy, v níž hořčík chybí, stačí změnit stravování a potíže odezní.

Zdroje hořčíku
U mnoha potravinových zdrojů hořčíku platí, že pokud potraviny obsahují vlákninu, je v nich přítomen. Mezi známé zdroje hořčíku patří ovoce - datle, banány, sušené meruňky. Dále zelenina a luštěniny – špenát, čočka, hrách. Maso a ryby. Ořechy, mandle, piniová semínka, kešu. Dále mrkvová, grapefruitová nebo pomerančová šťáva, červené víno a je vhodné také zmínit čokoládu a kakao.

Naopak bílé pečivo, uzeniny, alkohol hořčík „vytahují“.

Sportovec, který přetěžuje své tělo, nemá dobrý tréninkový program, má nevyvážený příjem iontů v souvislosti s výkonem nebo počasím, musí revidovat své sportování, konzultovat s trenérem, sportovním lékařem.

Jiné příčiny nedostatku hořčíku
Pokud je příčina v poruše funkce štítné žlázy a parapříštitných tělísek, pak musí dostat slovo k léčení endokrinolog. Je-li současně přítomna cukrovka, musí se problém řešit s diabetologem a je třeba co nejpřesněji cukrovku kompenzovat.

Zvýšená pozornost se soustředí směrem k těhotným ženám a těm, jež užívají hormonální antikoncepci. Protože hořčík hraje svou důležitou roli u stavů podrážděnosti, únavy, depresí a otoků, mohou si to ženy vysvětlovat poruchou menstruačního cyklu, premenstruačním syndromem (PMS) a podobnými diagnózami. Žel, pokud je pozornost soustředěna do maskování těchto potíží užíváním HA a nízká hladina hořčíku trvá, budou potíže narůstat a nedostatek hořčíku vykoná své dílo.

Zvláštní situace se dostavuje u lidí s osteoporózou a nedostatkem vitaminu D. Pokud užívají nějaké léky, je třeba prostudovat, zda mají vedlejší reakce, jež způsobují kolizi minerálů (diuretika na odvodnění, analgetika, léky na zácpu).

Po opakovaných antibioticích se ve střevu projeví dysbióza, při níž se snižuje vstřebávání hořčíku s poruchou acidobazické rovnováhy.

Tento článek byl uveden stresovými situacemi, nebylo to samo sebou, ale proto, že je stres samostatnou a velkou kapitolou. Víme, že stresové situace uvolní katecholaminy, a ty podporují zvýšené vylučování hořčíku do moči. To vede k následnému snížení hořčíku v krvi (hypomagnezémii) a projeví se křeče...

Jinými slovy, psychická situace vede ke změně biochemické, ta vede zase k projevům fyzickým. Je to známý vzorec psychosomatiky.

V takových případech je třeba uskutečnit zásadní změnu v životě, a to jak v rovině fyzického těla, tak hlavně v rovině života duchovního. Aby byla dosažena rovnováha.

Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.


MUDr. P. Šácha

 

Doporučujeme

    L-ARGININE STAR

    Doplněk stravy Produkt obsahuje esenciální aminokyselinu arginin, která je důležitá pro výživu a růst tkání. L-Arginin je semi-e

    Zjistit více

    SHOCK STAR

    Žraloci jsou pravděpodobně nejdéle žijící obratlovci na Zemi, zatímco jiné druhy fauny vymizely. Tento predátor si během svého dlouhé

    Zjistit více

    ALOE VERA+CHLOROPHYLL STAR

    Potravní doplněk - antioxidační účinky - imunita - vitalita - produkce hemoglobinu - detoxikace - játra a žlučník - zdravé t

    Zjistit více

    REGEMAX

    REGEMAX je formule připravená podle originálních čínských receptur dynastie Ming. Její hlavní složkou je L-arginin, esenciální aminoky

    Zjistit více

    BIO CHLORELLA GREEN WAYS v tabletách

    Chlorella obsahuje širokou škálu biologicky aktivních látek. Je například jedním z nejbohatších zdrojů chlorofylu, jemuž vděčíme za

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024