SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Glutathion - matka všech antioxidantů



Mark Hyman
(překlad)

Je to ta nejdůležitější molekula, abyste zůstali zdraví a dokázali čelit nemocem, a přesto jste o ní pravděpodobně nikdy neslyšeli. Je to tajemství, které zabraňuje stárnutí, rakovině, srdečním chorobám, demenci a dalším a potřeba při léčbě všeho od autismu po Alzheimerovou chorobu. Existuje o této tématice již více než 89.000 lékařských článků - ale lékaři stále nevědí, jak řešit kritický nedostatek této životadárné molekuly ...

O co jde? Jedná se o matku všech antioxidantů, je to hlavní antioxidant a "ředitel" celého imunitního systému, glutathion (vyslovováno: gluta-tai-oun) (=pronounced "gloota-thigh-own").

Dobrou zprávou je, že vaše tělo produkuje vlastní glutathion. Špatnou zprávou je, že nezdravá strava, znečištění, toxiny, léky, stres, trauma, stárnutí, infekce a radiace poškozují všechny vaše glutathiony.

To vás činí náchylnější vůči oxidativnímu stresu, volným radikálům, infekci a rakovině. A vaše játra jsou přetížená a poškozená, takže nejsou schopna řádně tělo detoxikovat.

Za 10 let léčby chronicky nemocných pacientů funkční medicínou jsem zjistil, že se nedostatek glutathionu vyskytuje téměř u všech velmi nemocných pacientů. Patří mezi ně lidi s chronickým únavovým syndromem, srdeční chorobou, rakovinou, chronickými infekcemi, autoimunitním onemocněním, cukrovkou, autizmem, Alzheimerovou chorobou, Parkinsonovou chorobou, artritidou, astmatem, ledvinovými problémy, onemocněním jater a dalšími.

Zpočátku jsem si myslel, že to byla jen náhodná zjištění, ale za ta léta jsem si uvědomil, že naše schopnost vytvářet a udržovat vysokou úroveň glutathionu je rozhodující pro zotavení z téměř všech chronických onemocnění - a pro prevenci nemocí a udržování optimálního zdraví a výkonnosti. Autoři těchto 76.000 lékařských článků o glutathionu, jak jsem se zmínil dříve, našli to samé!

Takže v dnešním článku chci vysvětlit, co je glutathion, proč je důležitý, a také vám dám 9 tipů, které vám pomohou optimalizovat hladinu glutathionu, zlepšit svůj detoxikační systém a pomohou i s chronickou nemocí.

Co je glutathion?
Glutathion je velmi jednoduchá molekula, která se přirozeně vytváří po celou dobu v těle. Jedná se o kombinaci tří jednoduchých stavebních kamenů bílkovin nebo aminokyselin - cystein, glycin a glutamin.

Tajemstvím jeho síly je chemický prvek síra (S), kterou obsahuje. Síra je lepkavá, páchnoucí molekula. Působí jako "mucholapka" a všechny špatné věci v těle se na ni "přilepí", včetně volných radikálů a toxinů, jako je rtuť a další těžké kovy.

Normálně se glutathion recykluje v těle - kromě případů, kdy je toxická zátěž příliš velká. A to vysvětluje, proč jsme v takovém průšvihu ...

Ve své praxi jsem testoval geny zapojené do metabolizmu glutathionu. Jedná se o geny podílející se na produkci enzymů, které umožňují, že tělo tvoří a recykluje glutathion v těle. Tyto geny mají mnoho jmen, jako například GSTM1, GSTP1 a další.

Tyto geny byly narušeny u některých jedinců z různých důležitých důvodů. My lidé jsme se vyvinuli ještě v době, než na nás začalo působit 80.000 toxických průmyslových chemikálií nalezených v našem životním prostředí dnes, před tím, než bylo všude kolem elektromagnetické záření, a dokud ani obloha, jezera, řeky, oceány nebyly znečištěny a ani naše zuby nebyly plné olova a rtuti.

To je důvod, proč většina lidí přežila jen se základní verzí genetického detoxikačního softwaru kódovaného v naší DNA, která má nyní podprůměrnou schopnost zbavit tělo toxinů. V době, kdy se lidé vyvinuli, jsme prostě víc nepotřebovali...

Protože většina z nás nevyžadovala zvláštní detoxikační program, téměř polovina populace má nyní omezenou kapacitu, jak se zbavit toxinů. Těmto lidem chybí funkce GSTM1 - jednoho z nejdůležitějších genů potřebných v procesu tvorby a recyklace glutathionu v těle.

Téměř všem mým pacientům chybí tato funkce. Jedné třetině naší populace, která trpí chronickým onemocněním, chybí tento základní gen. Včetně mě. Před dvaceti lety jsem se otrávil rtutí a trpěl jsem pak chronickým únavovým syndromem. Moje funkce GSTM1 byla nedostatečná a já jsem neprodukoval dostatek glutathionu. Nakonec se moje tělo zhroutilo a stal jsem se vážně nemocným člověkem...

Stejný problém vidím u mnoha mých pacientů. Chybí jim tento kritický gen a oni ve výsledku onemocní. Dovolte mi vysvětlit, jak se to děje...


Význam glutathionu v oblasti ochrany proti chronickým onemocněním

Glutathion je rozhodující z jednoho prostého důvodu: Recykluje antioxidanty. Všimněte si, že zabývání se volnými radikály je jako házení horkým bramborem. Kolují od vitamínu C k vitaminu E a ke kyselině lipoové a nakonec na glutathion, který ochlazuje volné radikály a recykluje další antioxidanty. Poté, co se tak stane, tělo může "zvolnit" a regenerovat další ochranné molekuly glutathionu a jsme zpátky ve hře.

Nicméně problémy vzniknou, když jsme zahlceni přílišným množstvím oxidačního stresu nebo toxinů. Pak je funkce glutathionu "vybita" a my již nejsme chráněni před volnými radikály, infekcí nebo rakovinou a nemůžeme se zbavit toxinů. To vede k další nemoci a brzy jsme v sestupné spirále chronické nemoci.

Ale to není všechno. Glutathion je také velmi důležitý pro váš imunitní systém, neboť bojuje proti infekcím a předchází rakovině. To je důvod, proč studie ukazují, že může pomoci i při léčbě AIDS.

Glutathion je také nejdůležitější a nedílnou součástí vašeho detoxikačního systému. Všechny toxiny "drží" na glutathionu, který je pak nese do žluči a stolice - a pryč z těla.

A konečně, také nám pomáhá dosáhnout maximální fyzické a duševní rovnováhy. Výzkum ukázal, že zvýšené hladiny glutathionu snižují poškození svalů, snižují dobu zotavování, zvyšují sílu a vytrvalost a podporují metabolizmus tuku k vývoji svalu.

Jste-li nemocní nebo staří nebo prostě jen nejste ve vrcholné formě, máte pravděpodobně nedostatek glutathionu.

Ve skutečnosti nejvyšší britský lékařský časopis Lancet našel nejvyšší hladinu glutathionu u zdravých mladých lidí, nižší úroveň u zdravých starších, ještě nižší u nemocných starších a nejnižší ze všech v nemocnici se seniory.

Udržet si zdraví, zvýšit svůj výkon, předcházet chorobám a stárnutí závisí na tom, aby byla vaše hladina glutathionu vysoká.

To je důležité pro imunitní funkci a kontrolu zánětu. Je to hlavní antioxidant, chrání naše buňky a stará se o to, aby náš energetický metabolizmus dobře fungoval.

Ale dobrá zpráva je, že můžete dělat mnoho věcí ke zvýšení hladiny této přirozené a kritické molekuly ve vašem těle. Můžete jíst potraviny a doplňky s obsahem glutathionu. Můžete cvičit. Podívejme se na další informace o každé z nich.

9 tipů, jak optimalizovat vaše hladiny glutathionu
Těchto 9 tipů vám pomůže zlepšit vaši hladinu glutathionu, zlepšit zdraví, optimalizovat výkon a žít dlouhý a zdravý život.

Jezte potraviny, jež podporují produkci glutathionu

1. Konzumujte potraviny bohaté na síru. Nejdůležitější je česnek, cibule a brukvovitá zelenina (brokolice, kapusta, zelí, květák, řeřicha atd.).
2. Zkuste bioaktivní syrovátkový protein. Je to skvělý zdroj cysteinu a aminokyselin, základních stavebních látek pro syntézu glutathionu. Jak víte, nejsem velký fanoušek mlékárny. Ale toto je výjimka - s několika varováními. Syrovátkový protein musí být biologicky aktivní a vyrobený z ne-denaturovaného proteinu ("denaturace" se vztahuje k rozdělení normální struktury proteinu). Vybírejte z nepasterovaného mléka a nevyráběného průmyslově, neobsahujícího žádné pesticidy, hormony nebo antibiotika. Immunocal je recept s bioaktivním, nedenaturovaným syrovátkovým proteinem, který je dokonce uveden v lékařské "Desk Reference."
Cvičte pro zvýšení hladiny glutathionu
3. Cvičení zvyšuje hladinu glutathionu, a tím pomáhá posílit váš imunitní systém, zlepšuje detoxikaci a posiluje vaše tělo. Začněte pomalu, až se dopracujete denně ke 30-ti minutám energického aerobního cvičení, jakým je chůze nebo jogging, nebo se věnujte jiným sportům. Silový trénink po dobu 20 minut 3x týdně je také užitečný.
Užívejte glutathion ve formě podpůrných potravinových doplňků
Jeden by si myslel, že by bylo snadné - užívat glutathion jako pilulku, ale tělo tráví bílkoviny, takže to tímto způsobem nepůjde samo sebou. Nicméně výroba a recyklace glutathionu v organizmu vyžaduje mnoho různých živin. Zde jsou hlavní doplňky, které je třeba užívat důsledně k posílení glutathionu: vitamíny a rybí olej, který já užívám denně pro své zdraví.
4. N-acetyl-cystein. Využívá se již léta k léčbě astmatu a onemocnění plic a u lidí, kterým selhávají játra z předávkování tylenolem. Ve skutečnosti jsem se o něm poprvé dozvěděl v lékařské škole při práci na pohotovosti. Např. aby se zabránilo poškození ledvin z barev použitých u rtg snímkování.
5. Kyselina alfa-lipoová. Ta je hned na druhém místě za glutathionem a podílí se na výrobě energie, na kontrole hladiny cukru v krvi, mozku, na celkovém zdraví a na detoxikaci.
6. Metylace živin (kyseliny listové a vitamínů B6 a B12) Ty jsou snad nejdůležitější, aby tělo mohlo produkovat glutathion. Metylace a výroba a recyklace glutathionu jsou nejdůležitější biochemické funkce v těle. Foláty - kyselina listová (zejména v aktivní formě 5methyltetrahydrofolátu), B6 (v aktivní formě P5P) a B12 (v aktivní formě methylcobalaminu).
7. Selen. Tento důležitý minerál pomáhá tělu recyklovat a produkovat více glutathionu.
8. Rodina antioxidantů včetně vitamínů C a E (ve formě směsí tokoferolů) pracují společně na recyklaci glutathionu.
9. Ostropestřec mariánský (silymarin) se již dlouho používá při onemocnění jater a pomáhá zvýšit hladinu glutathionu.

Vyzkoušejte těchto 9 tipů a uvidíte, jak fungují. Sledujte, jak vám pomohou optimalizovat vaše hladiny glutathionu. Pokud tak učiníte, zbyde vám ještě jeden krok k celoživotnímu zdraví.

Ten bych rád slyšel od vás...

Pro vaše zdraví
Mark Hyman, M.D.

Reference:
(i) De Rosa SC, Zaretsky MD, Dubs JG, Roederer M, Anderson M, Green A, Mitra D, Watanabe N, Nakamura H, Tjioe I, Deresinski SC, Moore WA, Ela SW, Parks D, Herzenberg LA, Herzenberg LA. N-acetylcysteine replenishes glutathione in HIV infection. Eur J Clin Invest. 2000 Oct;30(10):915-29
(ii) Nuttall S, Martin U, Sinclair A, Kendall M. 1998. Glutathione: in sickness and in health. The Lancet 351(9103):645-646
Mark Hyman, M.D., praktický lékař a zakladatel UltraWellness Center, je průkopníkem v oblasti funkční medicíny. Dr. Hyman nyní vyvíjí 7 způsobů, jak vyvolat v těle přirozenou schopnost uzdravit se samo. Můžete ho sledovat na Twitteru, spojit se s ním na LinkedIn, sledovat jeho videa na YouTube a stát se fanouškem na Facebooku.

dpš


Doporučujeme

    BalanceTest

    BalanceTest společnosti Zinzino je jednoduchým sebetestem, který po odebrání kapilární krve z prstu umožňuje analýzu obsažených mastn

    Zjistit více

    VITAMIN K2 STAR

    Vitamin K2 + Vitamin D3 Schopnost těla vytvářet vitamín D přes sluneční záření s přibývajícím věkem klesá. Produkt zde předst

    Zjistit více

    T-Regul

    s draslíkem k udržení normálního tlaku krve Nutraceutikum - funkční doplněk stravy s vysokou biologickou aktivitou, 100% čisté = bez p

    Zjistit více

    GRAPESEED STAR

    Vinnou révu zná lidstvo již několik tisíciletí. Zpočátku z jejích hroznů lidé vyráběli pouze nápoje, později se je naučili šlecht

    Zjistit více

    PERILLYL STAR

    Perilla frutescens je čínská léčivá bylina, jejíž výtažek se v tamní tradiční medicíně používal odedávna proti přecitlivělosti

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024