SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Dysmenorea



Dysmenorea je medicínský termín pro menstruační křeče, které jsou natolik závažné, že nepříjemně zasahují do běžného života ženy. Jedná se o časté gynekologické potíže, týkající se nejméně 50 procent menstruujících žen.

Primární dysmenorea - menstruační bolest, ke které dochází v případě neprokázaného základního onemocnění.

Existuje teorie, že se během menstruace uvolňují prostaglandiny, jež mohou způsobit nadměrné kontrakce dělohy. Bolest je nejtěžší na začátku menstruace a trvá 12 až 72 hodin. Křeče probíhají ve vlnách a mohou se šířit do zad. Doprovodnými příznaky bývají nevolnost, zvracení, průjem, únava, bolesti hlavy a dušnost.

Sekundární dysmenorea je způsobena pánevním onemocněním, jako je endometrióza, myomy, pánevní infekce, předchozí operace... Tyto bolesti obvykle začínají před nástupem menstruačního cyklu a pokračují i po skončení menstruace. Další symptomy mohou být přítomné v závislosti na základním onemocnění.

Nejintezivnější problémy se objevují v průběhu dospívání a obvykle klesají s věkem.

Problémy zhoršuje sedavý životní styl a civilizační faktory.

Dočasně se problémy snižují při používání hormonální antikoncepce (maskování problémů, odsunutí řešení na budoucnost) a po těhotenství.

Diagnóza
Gynekolog odebere kompletní anamnézu a provede fyzikální vyšetření. Proběhne zkoumání menstruačního kalendáře a sledování souvislostí včetně charakteristiky menstruace, sexuální a dietní historie. Vyšetřením břicha, pánve a konečníku může odhalit některé příčiny, odpovědné za bolest.

Laboratorní vyšetření může zahrnovat těhotenský test, stěry, moč a krevní testy.

Testování na pohlavně přenosné nemoci včetně kultury pro kapavku a chlamydie, HPV.

Ultrazvuk pomáhá odhalit myom, endometriózu apod. nebo jiná břišní či pánevní onemocnění.

V preventivní terapii se uplatní dietní opatření, snížení příjmu tuků. V placebem kontrolované studii se ukazuje fakt, že strava spíše veganská snižuje popisované potíže, příznivě působí i doplnění vitaminu E, hořčíku a dalších prvků, dále snížení příjmu alkoholu a kofeinu, při nadváze i snížení váhy, zvýšení pohybové aktivity. Pravidelné cvičení snižuje koncentraci estrogenů. Kuřačky mají podniknout odvykání kouření.

Teplo působící v oblasti podbřišku nebo magnetizovaná destička z magnetitu mohou být stejně účinné pro úlevu od bolesti jako ibuprofen. Může být prospěšná akupunktura a elektrická nervová stimulace. Akupunktura přináší úlevy od bolesti a snižuje potřebu analgetik. Dalším možným preventivním opatřením je užívání prostředků s obsahem fytoestrogenů. A nezapomeňme zvýšit množství omega 3 mastných kyselin, které mohou snižovat zánět.

Dle nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006, nesmíme uvádět informace o účincích potravních doplňků na veřejné platformě. K tomu je určena osobní poradna s lékařem.


Samozřejmě, naše poradna je prioritně zaměřena na to, abychom ukázali na příčinu a její řešení, ale přesto na ulehčení popsané těžké situace doporučíme pomocné prostředky, které máme k dispozici.

Mám na mysli krátkodobé užívání tak 2-3 měsíce a mezitím je nutno řešit principiální problém, který vás zatěžuje, a vyřešit jej, užívání produktů ukončit. Nezvykat si na "berličku".

MUDr. P. Šácha,
SYMBINATUR




Doporučujeme

    JEČMEN Green Ways – cestovní balení

    Ječmen Green Ways obsahuje širokou škálu biologicky aktivních látek, z nichž některé pro ilustraci uvádí tabulka níže. Jde však o zl

    Zjistit více

    kniha Celostní medicína

    Krátké zastavení v ordinaci celostní medicíny, která vypovídá o problemtice dnešní doby, o celostním pohledu na nemoc, na léčení a na sp

    Zjistit více

    BETA GLUCAN STAR

    Obsažený beta glukan je bezpečná a velmi účinná látka, která pomáhá zlepšovat stav imunitního systému a urychlovat rekonvalescenci.

    Zjistit více

    Recovery H2 INSIDE

    Zažijte sílu molekulárního vodíku v jediném produktu svého druhu. Recovery H2 je jedinečná směs alkalických minerálů, působících

    Zjistit více

    Vitestin®

    je doplněk stravy ve formě bylinného nápoje pro aktivní péči o sliznici tenkého a tlustého střeva, kterému pomáhá navrátit jeho při

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024