Gymnema silvestre dává nové možnosti



Je dobré zkoumat nové možnosti, které nám příroda nabízí. Její pokladnice je nekonečná. Civilizace je pro člověka na jedné straně prospěšná, na druhé straně mu však přináší komplikace. Lidské tělo podléhá vlivům stresu, chvatu, špatné životosprávy, malého množství pohybu i jiných negativních faktorů. A počet problémů s nadváhou, špatným metabolizmem, cukrovkou, ischemickou chorobou srdeční, depresemi narůstá.

Avšak zastavme se, příroda nás uklidní a nabízí i řešení. Například gymnemu silvestre.




Gymnema silvestre roste v Asii, je rozšířena hlavně v severní a západní části Indie. Tamní obyvatelé znají účinek gymnemy po staletí. Využívali listy této rostliny při projevech cukrovky.

Vědci zkoumali lidová pozorování a potvrdili, že její listy mají vliv na udržení normální hladiny cukru v krvi. Proto bylo s rozvojem techniky a poznání započato s pěstováním gymnemy speciálně pro léčebné účely.

Z rostliny bývají používány zejména listy; získávají se z nich gymnemasaponiny a gymnemové kyseliny. V procesu extrakce přecházejí uvedené látky do vodní frakce. Výchozí produkt extrakce byl podroben studiu a nazván Gymnema Sylvestre Extrakt GS4. Výzkumy naznačují, že asi působí na beta-buňky Langerhansových ostrůvků; ty regeneruje, a tím zlepší uvolňování inzulinu. Při studii (níže, označeno 1.), jež srovnávala účinek klasických perorálních antidiabetik s GS4, došlo ke snížení hladiny glukózy v krvi, glykosylovaného hemoglobinu a glykosylovaných plasmatických bílkovin a v závěru vyšlo najevo, že dávka klasických antidiabetik mohla být snížena, a v některých případech mohla být antidiabetika dokonce zcela vysazena.

O gymnemové kyselině je známo, že snižuje hladinu glukózy v krvi. A to není všechno.

Dalším darem obsaženým v této rostlince je gurmarin, což je peptid, který - jak se ukazuje - blokuje chuť na sladké. Gymnemová kyselina napodobuje glukózu, váže se na chuťové buňky specifické pro sladkou chuť, brání aktivaci chuťových pohárků cukrem v jídle, a tak snižuje chuť na cukr. Lidové zkušenosti popisují, jak gymnema znecitliví jazyk na sladkou chuť po dobu asi dvou až tří hodin. Při aplikaci na jazyk snižuje chuť na sladké, což vyjadřuje název gurmar, v překladu ´zabíječ sladké chuti´. Sladká jídla po tuto dobu nechutnají sladce, tak proč je jíst?

Gymnema silvestre se používá ke snížení množství cukru absorbovaného z potravy, podporuje tvorbu inzulinu, zvyšuje využití glukózy a pomáhá redukovat nutkání jíst sladké a kalorické jídlo.

Tyto vlastnosti se pro stresovaného „moderního“ člověka hodí k prevenci cukrovky. A protože cukry a tuky se v metabolickém procesu navzájem ovlivňují, lze si vysvětlit, že užíváním gymnemy se snižuje přeměna cukrů na tuky, je také navozena snížená resorpce cukrů a cholesterolu v tenkém střevu.

To jsou prospěšné argumenty nejen
- pro diabetiky, ale i
- pro lidi mající sklon k nadváze, dále
- ke steatóze - ztučnění jater,
- k potížím s cholesterolem apod.

Pokud by gymnemu chtěla užívat těhotná žena, nebo žena, jež kojí, měla by si o tom nejdříve promluvit se svým ošetřujícím lékařem.


Téma zpracoval
MUDr. P. Šácha


Zdroj:
J Ethnopharmacol. 1990 Oct; 30(3): 295-300.
Antidiabetic effect of a leaf extract from Gymnema sylvestre in non-insulin-dependent diabetes mellitus patients.
Baskaran K1, Kizar Ahamath B, Radha Shanmugasundaram K, Shanmugasundaram ER.