Slovácká brigáda

Vážený čtenáři, předkládám ti k nahlédnutí výtah  magisterské práce   Mgr. Lukáše Lexy o založení a činnosti  vojenské organizace Slovácká brigáda.Také abecední seznam zúčastněných  všech morkůvských   vojáků a jejich zařazení.  Mgr. Lexa  pak připravuje příští rok na toto téma  podrobné knižní vydání.. Patří mu zato obdiv, gratulace a vřelý dík, s přáním úspěšného  pokračování  v bádání.  J.B.

V poslední době se stále hovoří o našich  hrdinech  ze I.  světové války i ze druhé ale nejvíc o současných, bojujících  v Afganistánu, Kosovu, Iráku, Bagramu  a bůh ví kde ještě. A jsou vyznamenáváni  vysokými státními medailemi. Přitom si vůbec  moc  nepřipomínáme  konec měsíce října  1918 !, kde níže jmenovaní vojáci z naší obce hrdě bránili hranice našeho státu. Čest jejich tehdejší činnosti a památce. Chlapci děkujeme.  Nechť je vám  země lehká.

Jak víme 28. říjen je den založení naší republiky. A také víme, že náš nynější  břeclavský okres  se skládal asi z 1/10 německých obyvatel. Ti jak dokládají dějiny chtěli Heim ins Reich (zpět doma) už tenkrát (rovněž tak v r 1939) a bránili přijmout poválečnou změnu, založení nového státu  ČSR.

 Horní Uhry (Slovensko) se stalo součástí nového demokratického státu ovšem, že ne bez potíží.   Hned po vyhlášení samostatnosti  se v Praze, Č. Budějovicích, Plzni i v Brně formovaly  tzv pluky Stráže svobody.Na jihovýchodní Moravě  se počaly tvořit dobrovolnické  jednotky v Hodoníně, Uh. Hradišti ,Kyjově, Uh. Brodě. Ty se později staly součástí Slovácké brigády. Pro ročníky 1896-1898 byla vyhlášena branná povinnost. Vojenská správa čs. branné moci, tedy na všechny muže sloužící v letech 1918-1919 se  pohlíží  jako na dobrovolníky  a Slováckou brigádu tedy můžeme klasifikovat jako dobrovolnickou jednotku. V Hodoníně, Kyjově či Strážnici zvěsti o samostatnosti byly přijaty s nadšením ale v převážně  německých městech v Hustopečích, Valticích  či  Mikulově se neslavilo.  Brněnský Národní výbor pověřil zformováním vojenské jednotky pro jih Moravy zvané Slovácká brigáda setníka Cyrila Hluchého. Ten již na 5.listopadu 1918 !!!!! sezval do hodonínského Besedního domu, všechny důstojníky z okolí a zde jim vyložil úkoly. Mezi jinými patřilo zabezpečení klidu a pořádku při stabilizaci  nové státní správy a obsazení strategických  bodů a komunikací (železničního uzlu Břeclavi, Severní dráhy, Vlárské dráhy a železniční trati Břeclav-Brno. V čele brigády stál tedy setník Cyril Hluchý. Jeho pobočníkem byl nadporučík Josef Hortvík.

Základem mužstva Slovácké brigády byly tzv. Zelené kádry, vojáci rakousko-uherské armády, kteří zběhli a skrývali se v lesích a různě po domech.Jak víme z předcházející zprávy k mobilizaci byli povolány  tři ročníky 1896-1898 . A již  k 20. lednu 1919 se stavy brigády vyšplhaly přes 7.000 mužů.Tím se pomalu naplňoval sen velitele setníka Cyrila Hluchého , disponovat 10 prapory..   V neděli 17.listopadu 1918 nastoupil kombinovaný prapor pod velením npor. Nosterského ke slavnostní přísaze na náměstí, před budovou radnice v Hodoníně. A již večer 9.listopadu 1918 z Hodonína  dorazily dvě roty SB do Hustopečí a toto okresní město obsadily. Načež 10,listopadu se v Poštorné uskutečnil tábor lidu, kde se česky cítící lidé vyslovili pro připojení k ČSR. Hned 12.listopadu rota npor.Bílka obsadila Poštornou, Charvatskou Novou Ves a Hlohovec. Dříve to byla součást Dolních Rakous. Dne 16.listopadu odejel z Hodonína  npor. Ecker do Břeclavi jako ubytovatel Slovácké brigády a 18. Listopadu město obsadil hodonínský I. polní prapor pod velením npor. Sečkáře. Baterie dělostřelectva pod velením setníka Řezníčka umístila na břeh Dyje dvě 9cm děla, která mířila na mosty přes Dyji a na trati do Vídně. Na základě rozkazu Zemského vojenského velitelství v Brně obsadily společné síly půl praporu z Jánského  dvora a  čtyř dragounů a jednoho děla pod velením npor. Eckera a roty por. Horného z Podivína 30.listopadu Lednici. Místní Bürgewehr  o síle 14 mužů prchl a zbraně (7 starých  loveckých pušek) ponechal na strážnici.Současně s Lednicí byla obsazena jednou samostatnou rotou z Hodonína také vesnice Hlohovec.  Břeclavský úsek tou dobou sahal od Bulhar k Lanžhotu. Po přesunu III. a IV. polního praporu do Hustopečí a okolí (obsazeno Zaječí, Strachotín, Ivaň, Pohořelice a Šakvice,) byl vytvořen tzv. hustopečský úsek pod velením setníka Bösrauga.

Mezi centra Deustch-Südmähren ovládaného německými separatisty patřilo Znojmo, Hrušovany nad Jevišovkou  a Mikulov. Zemské velitelství ve Vídni jmenovalo velitelem Volkswehru v kraji  plukovníka Konrada von Strauba.  Ten organizačně rozdělil kraj na 4 části  a velitelem mikulovského úseku se stal setník Viktor Radda. Do 14. prosince se mu podařilo dát dohromady asi 700 mužů a 13 kulometů. Vojáci byli z taktických důvodů a taky i kvůli nedostatku ubytovacích kapacit v Mikulově  rozmístěni v Březí, Drnholci, Dolních Věstonicích, Milovicích či v Dolních Dunajovicích. Kromě ubytování dále řešil akutní nedostatek výzbroje a výstroje. Vídeň sice poslala jako posilu prapor námořníků Volkswehru, avšak po několika incidentech je Radda poslal zpět do Vídně.

 Na zemském vojenském velitelství v Brně se naplánovala noční akce z 15.na 16. listopad obsazení Znojma, Mikulova, Hrušovan. V době obsazování Znojma se  vojáci Slovácké brigády blížili ze dvou směrů k Mikulovu . Z Lednice přes Mušov postupoval V.polní prapor pod velením npor. Eckera. Ze severní  strany přes Dolní Věstonice táhly dvě roty IV. polního praporu pod velením setníka Bösrauga. Celková síla představovala 500 mužů. Obsazení probíhalo celkem hladce. Pouze u Dolních Věstonic došlo ke krátké přestřelce. Kulomety, které měly u Pavlova zadržet postup severní skupiny, ustoupily. Volkswehr o síle asi 200 mužů se z Mikulova stáhl. Malá část se dostala do Mistelbachu. Zbytek se rozutekl a začal drancovat v okolí Mikulova. Vojenská i politická organizace kraje Deutsche-Südmähren se tímto dnem rozpadla a území bylo definitivně Československu přiřčeno pařížskou mírovou konferencí.

Slovácká brigáda působila i ve Slezsku. I zde byly snahy o odtržení pohraničních území od Československa. IV. polní prapor hodonínské posádky  SB se 21.prosince 1918 odebral do Moravské Ostravy  a 27. prosince  obsadil Krnov a Bruntál. 19.prosince odejel III. polní prapor do Opavy, kde konal službu až do 13.ledna 1919. Pak se přesunul do Bruntálu aby vystřídal dvě roty tam umístněného IV. polního praporu. V lednu 1919 se ale schylovalo k otevřenému boji s Poláky. Skutečně 23.ledna palba zbraní na obou stranách nahradila vyjednávání. A až v noci na 1.února 1919 bylo mezi parlamentářem setníkem Pekárkem a velitelem polských jednotek  plukovníkem Latinikem dojednáno příměří. Tím skončila sedmidenní válka s Polskem. Přesto tam byl VI. polní prapor přesunut  do Těšína 10.února, jako posila a již 22.února se stáhl zpět do Břeclavi

 Nato přišlo k přeskupení vojska a příprava Slovácké brigády  k přesunu na Slovensko kde  maláčást brigády tam byla již dříve  nasazená. A která při bojích s maďarskými jednotkami a četníky a loupeživými bandami utrpěla první krvavé zranění. Na následky těžkého  zranění při přestřelce u Senice  zemřel dne 23.prosince 1918 v hodonínské nemocnici  šikovatel Matrin Krist. Původní živelné obsazování Slovenska vystřídal systematický postup čs. vojenských jednotek. Polní prapor I. byl odeslán na východní Slovensko, polní prapor III. Do oblasti Bratislava a VI. Polní prapor do oblasti Nové Zámky, Komárno, Levice. 2. rota VI. polního praporu 26. května skončila svou činnost a měla se soustředit v Levicích a další den měla odejet do Martina. Kvůli vypuknuvšim bojům s Maďary k tomu nedošlo. Aby rota ušla zajetí, tak se rozdělili na malé skupiny, jejichž jádro se sešlo až 2. června v Nitře. Dvě menší skupinky VI. polního praporu se u Dubníku a Strekova připojili k pluku č.34. a bojovali s nimi bok po boku 31. května a 1. června  u Štúrova a pak s nimi ustoupili do Nových Zámků.

V dubnu 1919 přišlo z nařízení Ministerstva národní obrany, odloučení III. a IV. polního praporu Slovácké brigády a jejich přímé podřízenosti vojenskému inspektorátu v Moravské Ostravě. Hned nato o měsíc později přišlo k další reorganizaci Slovácké brigády a přejmenování na Slovácký pěší  pluk. Zbylé útvary byly velitelsky  vyňaty z pravomoci mjr. Hluchého (bohužel) a velitelem pluku byl jmenován major francouzské armády Cayrol, který velel pluku až do jeho rozpuštění, březen 1920.

 Snaha Slovácké brigády založená na regionálních tradicích, které se smísili s novým duchem  novodobé československé armády. Pohled a cítění původního velitele brigády majora Cyrila Hluchého jsou ukázkou, jak silně je zakořeněn regionální patriotismus a tradice jihovýchodní Moravy. Alois Fiala přirovnal Podluží k Chodsku a jeho obyvatele k Jiráskovým Psohlavcům. Všichni s  hrdostí šli bránit hranice své země. Major Cyril Hluchý, byl lokálním patriotem a podporoval přenést některé prvky Slováckého kroje do armádní uniformy. Což bylo v rozporu jeho nadřízených. Když se logicky uvažuje, nemusíme se divit názoru nadřízeným orgánům. Pravdou ale je, že svými vojáky byl oblíben. Po propuštění z armády v meziválečné době nenašel důstojné profesní uplatnění ani uznání, které mu náleželo. Názorově se hodně sblížil s dávným přítelem Jožkou Úprkou. Ten mu při návrhu námětu plukovní standarty Slovácké brigády řekl :“ Neznáte Prahu. Obětoval jste státu svů civilní existenci, abyste založil a organizoval první čsl. brigádu, osvobodil jste jižní Moravu vytlačením rakouského vojska  za historické hranice a zabezpečil své republice ohromné majetky.  Nemyslete si, že je tím vaše existence zajištěna . Voni“ až vás nebudú potřebovat, zbavia  vás chleba a když k nim půjdete prosit, nic vám nedajú a eště sa vám vysmějů. Aj ten prapor Vám seberů. Poněváč ste si dovolil pracovat k tomu aby sa neco z našeho kroja dostalo do novej uniformy a tím ste pracoval aji kulturně.´Voni radši přijmú uniformu francúzkú a dajú si naglobinovat hlavu, aby vypadali jak francúští koloniální vojáci a vás prohlásijú za blázna.

Hluchý těmto slovům nevěřil, ale časem začal chápat, že nová republika nebude tak ideální jak si v době převratu představoval. V roce 1924 napsal otevřený dopis ministerskému předsedovi Antonínu Švehlovi otevřený dopis…. Velevážený pane ministerský předsedo ! Ve své řeči 6. března v národním shromáždění jste řekl mimo jiné: ,Demokracie chce od člověka práci a činy….´ Záleží nám na tom, aby s největším urychlením byl sjednán průchod práva….´ (…) Byl jsem  při práci a vykonával činy. Když po převratu obsadily rakouské vojenské oddíly a námořnické prapory zněmčené území jižní Moravy od Břeclavi až po Znojmo, vydupal jsem takřka ze země první čs. armádu tuzemskou Slovácká brigáda v době kdy jsme žádnou armádu neměli. Proti těmto rakouským vojenským silám postupoval jsem a zatlačil je až za historickou hranici a zabezpečil jsem tím strategicky nedůležitější bod v československé republice – železniční uzel břeclavský. Obětoval jsem své předválečné postavení, abych v kritické chvíli sloužil vlasti. Byl jsem čtyři válečná léta perzekuován a neztenčeně trvá dodnes (…) Pro mne nebylo ani chleba, ani místa ač korupčníci, vlastizrádci a lidé nečestní dostali to, oč jsem se ucházel  (…). Chudobný  můj  otec dal mne na studia, abych ho ve stáří podporoval a nyní on mne musí živiti, matka se utrápila a před rokem  zemřela. Nejsem neskromný a stačilo by mi úplně, kdybych viděl se strany čs. vlády onu starost o mne a moji existenci, kterou jisté kruhy projevují ku zachránění těch, kteří rozkrádali miliony, zatím co já jsem je pro republiku zabezpečoval. Tento krutý osud mi předpověděl Jožka Úprka, náš slovácký umělec. Ujišťuji vás pane ministerský předsedo, že kdybych věděl v době kdy jsem měl takovou vojenskou  sílu v rukou, že takovká nespravedlnost bude v tomto státě možná, byl bych táhl na Prahu. Dnes v den narozenin pana presidenta republiky, píši tento dopis, poněvadž dostal jsem  13. odmítnutí mé žádosti o nějakou existenci, po pětiletém prošení. (…)

Kdyby tento příběh někomu něco připomínal, tak je to věc čistě náhodná.

Stejnokroje příslušníků odpovídali té době. Na samém počátku užívali uniformy rakouské armády. Symboly mocnářství vystřídaly československé barvy a odznaky. Mnozí příslušníci SB nosili červenice od  regionálního  kroje a i civilní kalhoty a beranice s červenobílou stužkou.  Jak vidíte nebyli dobře oblečení a možná i nenasycení , přesto se postavili na hranice a hrdě je bránili pro své děti a rodiny i za cenu vlastního života.  Čest jejich památce.    

Slavnostní uniformu v našem regionu  obdrželi až v roce 1946, zásluhou brumovského  pekařského mistra Antonina Hlavičky.  Který za I. světové války sloužil jako lodník u námořnictva. Byl nositelem  dvou válečných vyznamenání.

Josef Babáček

Morkůvští  muži ve Slovácké brigádě 1918 

Přijmení      Jméno     rok nar.    hodnost   bývalý útvar   evid.číslo      zařazení u SB.

Babáček      Jaroslav   1897          střelec       střel.pl.24.       2030          VI.pol.prap..3. setn. kulomet.

Babáček      Viktor       1894        desátník     střel.pl.24.        4918        1.náh.set.VI. pol.prap.2.set.

Báchora       Josef        1898        dělostřl.      16.děl.pl.         4679         VI.pol.pl. 4.set.

Bula              Tomáš      1898         střelec         střel.pl.24.       918        1.náhr.set.D do povolání

Dobeš          Josef        1894          pěšák                                      K           2.asist.set.

Kratochvíl    Ludvík     1898          střelec         stř.pl.25.       1209 K     25.stř.pl.

Kraus           Josef       1896           střelec        střel.pl.24.      2031       IV.pol.prap.2.set.

Krhánek      Frant.      1896*         vojín            stř.pl.25.        5428       VI.pol.pr. 3.set.posudk. .nem.Brno

Krhánek      Frant.      1896**       vojín         stř.pl.25.           923         VI.pol.pr.3.set.

Kulíšek        Ant.         1897           vojín          pěš.pl.99.         5426      VI.pol.pr. D. Do konce

Kulíšek        Josef       1898           dragoun      dragpl. XI        1512

Lexa            .Ludvík     1898          pěšák         pěš.pl.99.       1511

Lexa             Frant.      1897          pěšák         pěš.pl.99.       5429        VI.pl.pr.3.set.1.náhr.set.

Malinka       Emil        1898          pěšák         pěš.pl.99.       1702         II.pol. prapor

Páleník        Adolf       1898         dragoun                               1701 K 

Páleník       Josef         1898         pěšák          stř.pl.24.         1508         IV.pol.prapor 2.setnina

Sirný           Josef         1882        pěšák           stř.pl.24           K

Soukup       Vilém       1894        pěšák           stř.pl.24.          K               VI.pol.pr. 2.set.

Śebesta      Josef         1899        četař            pěš.pl.20        3088          propuštěn

Šebesta       Josef        1897        četař                                     5202          hudba.- propuštěn

Vymazal      Frant.       1897        střelec          stř.pl.24.        919           1.náhr.set.II.pol.pl.2.set.VI.p.p. 1.s.

Žďárský       Josef        1897        pěšák            pěší pl.25       1510         IV.pol.prp.2.set.

3. setnině VI. pěšího praporu   velel  poručík Zástěra František, nar. 1895 Č.Budějovice v rak.-uher. . armádě sloužil u 102.pěš. pluku. Ve Slovácké brigádě měl evid.č. D 334. Pravděpodobně byl ženatý v M.N.Vsi.     

*= nar.22.9.1896. ** = nar. 20.9.1896

                                Kloboučtí muži ve Slovácké  brigádě  v r. 1918

Příjmení         jméno       rok nar.      hodnost        bývalý útvar    evid. č.      zařazení

Černý              Tomáš       1901        dobrov.                                    1474 K          III.pol.prar.3.setnina

Dostál           .Karel         1896        pěšák              pěší pluk24.                        strážní setnina

Dunaj             Frant.        1894       pěšák               pěšák                  K                propuštěn

Fric                  Jan             1898        pěšák              pěš.pl.99.          652 K       1.asis.set.nem.Brno

Hálek             Josef          1898        nápřed.          59.ď.pl.              3168        V.pol.pl.2.asis.set.stanič.poho.

Hanák            Ant.            1901       dobrov.                                       561 K

Havránek     Jose           1881       poručík             pěš.pl.3.          D 29         náhr. setn. stroj. pušky

Horák            Boh.             1892      pěšák              váleč.loďst.       D 258       Pos.velit.Ho.3.pol.pr.vel.3.set.

Huňař            Josef           1902       dobrov.                                      2323

Huták            Bohusl.          1892       pěšák                                         336 ZK      1.náhr.set.Demobilizován.

Charvát          Frant.           1897      desát.                pěší pl.24.       651 K        štab.set

Jahelka         Josef              1898      střelec              střel.pl. 23.     3169               II.pol.pl.4.set.VI.pol.pl.2.set

Jakubec        Frant.             1898      pěšák                střel.pl.24.       3170 K                I.pol.pr.4.set.stan.podod.2                

Kos                Bohum.         1897      nápřed.            těžké děl.         4835        2.asist.set.  Stanič. podod.

Kos                Richard         1897     mysl.pěš.          pěš.pl.25.         4935 K    VI.pol.pr.2.set.4.set.

Krejčí              Frant.          1899        vojín                 pěš.pl.81.          5336       V.pol.pr.kul.set.VII.p.p.l.set.

Kroupa          Josef            1891       vojín                 jezd.pl.15.        6594        propuštěn

Krupa           Josef             1891       drag.               jezd.pl.15          6594        stanič.podod.1.setn.

Kulička          Oldř.            1900       pěšák               pěš.pl.5.           654 K      dovol.do povolání

Loprais         Julius            1896      pěšák              střel.pl.24.        1229        štábní setnina.

Matula         Josef             1866     strážm.              Jezd.pl.5.           6035       koň. nem. Hodonín

Mládek         Jindř.            1896     střelec             střl.pl.24.          1021 K     strž.set.pos.podod..V.pl.pr.1.s.

Metelka        Karel            1883     vojín                bosn. herceg.     6076

Navrátil            Josef        1897         střelec            střel.pl.24.       2961

Nejtek              Cyril          1898        pěšák             střl..pl..24.       2747     VI.pěš.pl.4.set.

Novotný          Jindřich     1897       jednrodob.    stř.pl.24          4834     dovolená do povolání

Odstrčil            Frant.        1897       pěšák             střl.pl.24.       669 K       štábní setnina

Ondra             Oldřich      1898       pěšák               pěší pl.99.      653 K       stanič.pododíl 1.setn.

Pěček            Josef          1893      svobod.          polmysl25.    656 K           III. pl. prap. 1. setnina

Peršak           Runno         1892      dobrov.              pěší.pl.99.    802           1.náhr.set.koň.nem.Hodonín

Racek            Frant.          1879      rotm.                  voz.pl. 2.       D 226        náhr.pr.velit.uprchl.táb.Mušlov

Ráček            Cyril             1891      št.šik.                   4.pevn.pl.     2686        déle slouž. K 8.pl.děl..Jaroměř.

Roznos          Frant.         1874       pěšák                   pěš.pl.99.    4904 K     štáb.set.VI.pol.pr. propuštěn

Rožnovský    Tomáš        1886       svob.                  Pěší pl.99      K               1.náhr.setn.propuštěn

Řehoř            Richard      1898       dragoun               drg,pl.11.      2962         3. setnina

Sedláček       Frant.          1897       desát.                 pěš.pl.99.                       1.asist.set.let.sboru Praha

Sirný              Emil            1893      pěšák                pěší pl.99.      4925        VI.pol.pr. 2.set.

Šmidka          Frant.         1895      četař                                          7065        VI.pol. pr. 2.setnina

Svoboda       Jaromír       1888     šikovat.              osvětl. set.    6065         okr.velt.Hustop.propuštěn

Šebesta         Bohusl.          1892    desát.                drg.pl. 6.       1193 K       jezdec-propuštěn

Šedivý           Frant.            1897     mysliv.               prap.pl.mysl.   6733        náhr.st.2.-propuštěn

Šlahař           Vladimír        1902     dobrov.              dobrov.             885          propuštěn

Šťastný         Frant.             1900     svobd.             děl.pl.56.           649 K      2.děl.pl. Brno

Štefan           Josef              1880     praporč.            dom.pl.39          D365       propuštěn trvale

Tomek           Ladisl.            1901    dobrovol          dobrovol.         4940         setnina nováčků

Trávníček       Josef            1893     šikovat            pěší.pl. 99.        4872         náh.set.VI.pl.pr.2.setnina

Trávníček       Martin         1893     šikovat            pěš.pl.99           5484         náhradní  setnina

Trumpeš        Josef            1898      pěšák             pěší pl.99.          925          1.náhr. setn. četnictvo Brat.

Večeřa             Julius           1896      pěšák              pěší pl. 3            926 K      1.asist.set..

 Vítek             Jakub            1899     pěšák              I.dst.1.                799           propuštěn

Wodák          Brunno          1900     pěšák             střel.pl.24.         668.

           Boleradičtí muži ve  Slovácké brigádě 1918                                                                                                                                                            

 Příjmení          Jméno       Rok nar.      Hodnost        Býv.útvar      Evi.č..    Zařazení.

Broskva          Eman.       1890           zvěrolékař     pol-děl.46     D74      Náhr.pr.velitel.vet.nem.Hu

Broskva          Jarosl.        1888            zvěrolékař     drag.pl.9.      D125     zvěrol.refer.brigády

Halm              Václav        1895             vojín             pěš.pl.99.      6999

Halm             Čeněk           1898          hulán            hul.pl. 5.        3796

Hanák          Metoděj       1896            střelec           dom.pl.25.  3797      propuštěn

Horák          Ladislav         1896          jezdec            drg.pl.11.      3071      IV.pol.prp.1.set.ne.Ol.

Kaňa             Martin         1898           dragoun        drg.pl.11.     5177      přiď.k jezdectvu

Koráb           Klement       1884           pěšák                                 K413,Z   2.asist.set.

Kubela         František     1898           pěšák          pěší pl.24.      3803      propuštěn         

Kučera          Ferdinand      1896         střelec          střel.pl24         3072     propuštěn

Novotný       Prokop         1896         pěšák            pěší pl.24.       3073      propuštěn

Omasta         Petr              1896         myslivec     pr.pol.mysliv.25. 3799   VI.pl.pr. vál.nem Ho.

Omasta         Robert         1896         pěšák           pš.pl.24.          3385         IV.pl.pr. 4.setn.

 Omasta         Zdeněk        1898        střelec         střel.pl.31.      3997

Polehradský   Vilém          1896       svob.              pš.pl.99.       2960,K     náhr.setn propuštěn jakoučitel.

Procházka       František     1897      pěšák             pš.pl.11..      3996,K    IV.pol.pr.4.setn.

Prokeš           Antonin        1900       dobrov.          dobrovol.      360,K        propuštěn

Soukup          František      1896       dělostř.             děl.pluk I.     3160     IV.pol.pl.3.set.IV.pol.pl.1.setn.

Stehlík            Antonín         1896      pěšák             pěší pl.I.        3798        V.pol.pl.1.setn.-propuštěn

Stehlík             Stanislav       1897       pěšák           pěš.pl.99.       3801        náhr.setn.1.

Štěpánek             Jan             1898     pěšák         pěší pl.24.          3074       IV.pol.prapor 1.setn.

Tománek           Arnold         1897     dělostř.           děl.pl.34.        2444       vál.nem Ho.stát.hřebč.Ho.

Víteček            Tomáš            1897     střelec          střel.pl.24       3795       propuštěn

Žídek               Stanislav        1896      střelec        střel.pl.24.        3800       IV.pol.pr. 3.setnina

Brumovičtí muži ve Slovácké brigádě   1918

Příjmení            Jméno      rok nar.       hodnost        bývalý útvar          ev.číslo      zařazení

Angr                Josef        1887            vojín             pěší pl.99.            6211       2.asist.setn.

Beneš             Václav        1896            svobod.     17. pap.hor.mysl    452 K      pol.prp.I.4.kul.set.

Blisa               František     1899        pěšák          pěš.pl.73.                441,K       V.pol.pl. 4.setn.-propuštěn                             

Bula                Josef           1895           pěšák           pol.prap. 99.       455 K      stroj.pušky

Bula                Ladislav      1898           pěšák          pol.prap. 99.          1769       stroj.pušky

Bureš             František    1898           pěšák            sřl.pl. 24.               599 K      pol.pr.II.4.kulm.set.

Bureš            Josef            1896           pěšák           střl.pl. 24.              469 K       stroj.puš. Bratislava

Fanta            Antonín       1892           účtař            pěší.pl.25.           1768         str.pušky.hudba Bratisl.

Fanta      Jan nebo Ant.   1898           střelec         pěší pl.37.               1494        pol.pl.V. 4.set.nem.Brno

Hanák            Eduard       1896           pěšák          pěší pl.99.              451 K       stroj.pušky

Hanák            Frant.          1896         pěšák            pěší pl. 99.           556 K       V.pol.pr.4.set.

Herben          Václav          1897        pěšák           zákop.pr.2.            5174       

Horník           Josef            1897       poručík        bosn-herc4.            D 89        dopl. velitelství

Hortvík          Ludvík         1896        pěšák            stř.pl. 24.               1654         IV.pol.pr.1.setn.

Hovězák        Josef           1897        pěšák            pěší pl.24.              467,K       V.pl.pl.4.set.- náhr. setn.     

Hrabec          Josef           1897        střelec           střl.pl.24.                895         V.polpl4.set.II.pl.pl.4.set.

Jakubčík         Ant.           1897         vozataj          Vozat.2.                3540       V.pl.pr.4.set.vál.nemHO.

Jakubčík         Frant.       1898        dělostř.          děl.pl.2                     557         I.pol.pr.4.set.

Kašuba           Frant.       1895        pěšák              pěš.pl.99.              554 K      I.pl.pr.4.set. Dov.do 31.10.

Konečný        Frant.       1898        vozat.          Voz.div.72.                 897         V.pol.pr.4.set.

Koníček         Frant.       1899      pěšák              pěší pl. 99.              445 K        propuštěn

Koníček         Mart.        1900      pěšák             pěš.pl. 99.               444 K        IV.pl.pl.4.set.

Košulič          Frant.        1898      Svobod.           Pěší pl.24.                1518         I.pl.pr.1.set.

Kovařík         Jan             1889       střelec           střel.pl.24.              896        náhr.setn.kulom.Dovolená

Králíček          Frant.       1896       dragoun       drag.pl. 9.                594 K       I.asis.set.všechny kerzy.

Krátký            Josef         1892       poručík         pěší pl.11.              D180        asis.set.IV.pol.pr.3.set.

Kůdr               Frant.       1890        pěšák           stř.pl.25.                  4885        VI.pl.pr.2.set.III.p.p.1.s.

Lexa              Josef           1892      zvl.lék.         Drg.pl 14.                 D84          

Líznar            Martin            1893             pěšák        houf.pl.25        466 K        I.plní prapor

Musil             Frant.*           1898             pěšák       pěší pl. 99.        1312 K       strojní pušky

Musil             Frant. **        1896             pěšák       pěší pl.99          2265          I.p.pl.4.set.str.pušky

Novák            Josef             1892              pěšák       pěší pl.99.          453 K        náhr.setn. Zál.nem.Ol.

Novák           Ludvík            1892           šikovat.       Pěší pl.99           1767         I.náhr.set.četnictvo Brat.

Pegáč            Frant.             1896             vojín          pěší pl.99.          5214        strojní pušky

Pekáč            Vavřin           1896            pěšák           pěší pl.99.         2266        I.pol-pr.1.setn.

Ráček            Frant.            1900          pěšák            pěší pl.99.         443 K        propuštěn

Rozbořil        Adolf             1893           pěšák          pr.pol.mysl.25    470 K      V.pol.pl.4.setnina

Rup               Frant.            1897           pěšák            pěší pl.99.        468 K       V.pol.pr.4.setnina

Sirný              Jan                1896            pěšák           stř.pl.24             471 K      stroj.pušky

Staněk           Karel             1880           vojín            pr.pol.mysl14.    6102       voj.polic.Hu.propuštěn

Střeštík          Frant.           1897           pěšák          velit.roty             1935        II.pol.pr.4.setn-

Šemora          Anto.           1895           pěšák.           Pol-pl.99.           442 K        II.pol.pr.4.setn.

Troubil          Josef             1892            vojín             střel.pl.26.          5670         propuštěn

Veselý            Josef            1897           pěšák            střel.pl.I.              992 K       II.pl.pr.2.ssetnina

Walný             Martin         1898          pěšák            pěší pl.99.           898          II.pol.pr.4.setnina

Walný            Václav           1896           dělost.            ď.pl.144.             899          V.pol.pr.4.setn.

Zatloukal       Frant.            1895          pěšák             pěší pl.99.          600 K        náhrad.setn.kulom.

Zelinka           Frant.            1889         štb.šikv.         pevn.děl4.          4790         V.pol.pr.2.asis.setn.

Zelinka           Josef              1882        četař              stř.pl.I.                 6312 K      propuštěn  

Hustopečští muži ve Slovácké brigádě  1918

Příjmení           Jméno      rok nar.    hodnost    bývalý útvar   evid.číslo    zařazení

Beran              Václav       1878       vojín           pěší pl.90.       6084,K       vojenská policie,demobilizovaný

Fredl                Josef         1897       vojín          Hulán.pl.5.       6091          vojen.pol. Hu.VII.pol.pl2.set.

Kern                František  1899       svob.       Pěší pl.99.        5196            IV. pol-pr.4.set.propuštěn

Ocásek           Karel          1897      pěšák        pěší pl.99.         1596          I.pol.pr.1.setn.

Růžička          Richard      1900     vojín                                      558,K          II.pol.pr.2.set.-propuštěn

Svoboda        Josef          1895      desát.       těžk.děl.pl.59    6072            voj.pol.Hu.V.pol.pr.2.set

Synek             Bedřich     1893     desát.     bos-herc.pě.pl.IV.6071,K       vojen. pol. Hu.-zproštěn

Vlach             Cyril           1897     svob.      námořnictvo      6086              vojenské pol. Hustopeče

Volný              Miroslav   1898     pěšák       pěší pl.99.           4876           VI.pol.pr. 2.setnina

Muži z Nikolčic ve Slovácké brigádě 1918

Fiala František  11.4.1898 desátník – pěší pluk 24 VI.polní prapor 4. setnina, záložní nemocnice Bzenec

Helma Josef 6.3.1896 zákopník  –  zák.prap.I  (Nenkovice) I.prapor 2. setnina

Janeček Jakub 5.10.1898  pěšák – pěší pluk 24  VI.polní prapor 1. setnin

Jasínek Jakub 10.8.1895  četař – střelecký pluk 24  ( Hodonín) telegrafista, propuštěn

Kučera František 8.10.1896 myslivec – prapor polních myslivců  VI prapor 4. setnina, zproštěn

Margold Alois 16.6,1897  pěšák – pěší pluk 99, propuštěn

Nečas  Alois 27.4.1897  pěšák – pěší pluk 99, přidělen k vál.nemocnici

Nečas Jan 7.12.1893 vojín – dragounský pluk 11, V. polní prapor 3. setnina, 1. náhradní setnina

Nečas Jiljí 10.4.1898  pěšák – střelecký pluk 24 VI.polní prapor 3. setnina

Půlhandl Josef 29.10.1896  pěšák – pěší pluk 99  VI. polní prapor 4 setnina

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*