SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Převaha omega 6 nad omega 3 mastnými kyselinami

Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který vás zná.

Přijde po jaru léto?

To je divná otázka. Je jasné, že po jaru přijde léto. Jenže někdy to tak nevypadá, letos již v únoru bylo teplo jako v létě, pak zase přišly mrazy, duben byl proměnlivý, chvíli jaro, pak zima, občas léto. Meruňky na zahradě rozkvetly, pak zmrzly. V červenci má být léto, žně, místo toho prší.

 

Postoj

Takové změny a výkyvy nesvědčí ani přírodě, ani lidem. Imunitní systém se na ně všeobecně špatně adaptuje, a to jistě přispívá k alergiím a různým zánětům, v těle jsou přímo vytvořeny podmínky pro zánět. A k tomu covid 19 a jistý prezident 22. Jsou lidé, kteří s tím nic nedělají, při potížích trpělivě tráví čas v čekárně lékaře, aby dostali své léky.

Jiní si však osvojili zdravé návyky, uskutečňují očistné kúry, uchylují se do přírody a ke sportům, pracují na své kondici. Ve stravování věnují pozornost fytonutrientům (výživné látky obsažené v rostlinách, z nichž tělo získává prospěšné benefity) a považují je za klíčovou složku zdravé stravy. Ale výživné látky mají být ve správné rovnováze, to znamená, že potřebujeme tuky, bílkoviny i cukry.

Kdo má zdravotní problémy, slýchá o nutnosti zahájit dietu, omezit tuky, cukry, a tak začne uvedené základní složky z jídelníčku vypouštět. Skutečně pocítí úlevu, pokud se trefí do toho momentu, že vynecháním třeba cukrů, které předtím konzumoval ve velké míře, se mu zlepší glykemie, nebo vynecháním tuků se sníží hladina cholesterolu apod. Jenže tento stav nemá trvat dlouho, protože když bude trvale snižovat příjem jedné složky potraviny, opět se dostane do nerovnováhy a projeví se nové zdravotní problémy.

 

Možnosti

Dnes nemíváme jinou možnost než nakupovat v hypermarketech a podle jejich nabídky pak sestavujeme svůj jídelníček. Žel, je časté, že již samotné produkty jsou v nerovnováze ve svém obsahu. Potraviny jsou průmyslově zpracované a obsahují látky, které v přírodě nejsou. Žijeme ve střední Evropě, nemáme moře, tedy nemáme snadný přístup k mořským rybám, generačně na ryby nejsme zvyklí. Jíst ryby je zdravé. Je všeobecně známým faktem, že vyšší hladina omega 3 mastných kyselin pomáhá ke zdravému srdci, optimální funkci mozku i imunitního systému.

 

Poměr

Prioritně se ve střední Evropě konzumuje průmyslové maso, které obsahuje v převaze omega 6 mastné kyseliny. Statistické údaje dokonce ukázaly, že 95 % lidí má hodně omega 6 a velmi málo omega 3 mastných kyselin. Lidská DNA byla naprogramována na jejich poměr jedna ku jedné. V současnosti je však obvyklý poměr 15:1 v neprospěch omega 3. Podle SZO by pro srdce měl být zdravý poměr menší než 5:1, přičemž vědecké výzkumy doporučují 3:1.

Článek jsem začal popisem proměnlivých klimatických vlivů, které na člověka působí a dostávají ho do nerovnováhy, dále jsem naznačil, že si sami tvoříme nerovnováhu v těle vlivem stravování. A k tomu se málo pohybujeme, kouříme, žijeme hektickým způsobem, jsme v trvalém stresu. Zajisté jsem nenapsal nic nového. Mnoho lidí ví o problému, který spočívá v převaze omega 6 nad omega 3 mastnými kyselinami, a cíleně se stávají poživateli různých potravních doplňků, jež obsahují omega 3 mastné kyseliny.

 

Synergie

Většina potravin, které jsou bohaté na omega 3, jako jsou mořské plody, semínka a ořechy, má také vysoký obsah polyfenolů (mikronutrienty, známé schopností snižovat oxidaci buněk a buněčných membrán). Průmysl s omega 3 často tento důležitý fakt ignoruje a zcela opomíjí polyfenoly.

Aby se omega 3 dostala ke své účinnosti, potřebuje být ve své stabilní formě a potřebuje být pod clonou antioxidantů, které oxidaci buněk snižují. Výrobci omega 3 potravních doplňků tedy přidávají různé antioxidanty, např. vitamin E, astaxantin a celou řadu dalších. Porovnávací studie stability takového výrobku s omega 3 však ukazují, že nic z toho nenahradí v plné míře přirozené polyfenoly.

Preferuji takové společnosti, které respektují přírodu a rozumějí jí. Mají ve svém výrobním programu omega 3 mastné kyseliny kombinované s nejsilnějším zdrojem polyfenolů - olejem z nedozrálých oliv. Společně působí v silné synergii. Pro doladění se přidává ´sluneční vitamin´ D3, který je dalším klíčem k pevnému a dobrému zdraví.

 

Balanční test

Dnes již máme dostupný balanční test, pomocí něhož lze zjistit, jaké množství omega 3 mastných kyselin máte v aktivní činnosti svého těla, a lze stanovit poměr omega 6 k omega 3. Tímto způsobem bylo již otestováno několik stovek tisíc lidí. Pozitivně o tom referuje Státní zdravotní ústav.

V dřívějších dobách jsem tušil, že záleží na poměru omega 6 ku omega 3, ale dnes to lze upřesnit. Vychází najevo, že v nesprávném poměru tkví kořeny mnohých chronických nemocí, zánětů, alergií, rakovin, psychických poruch. Ona nerovnováha se netýká jen dospělých, nýbrž i dětí, ba dokonce sportovců, u kterých by si člověk myslel, že jsou zdraví.

Konzultace je možná přes naši poradnu.

http://www.symbivita.cz/lekarska-poradna/

 

MUDr. P. Šácha

 

Doporučujeme

    ZinoBiotic+

    Potravinová vláknina Produkty s vlákninou obvykle obsahují pouze jednu či dvě potravinové vlákniny, a to pro každodenní potř

    Zjistit více

    BALANCEOIL ORANGE LEMON MINT

    Hlavní přínosy - Přispívá k normální funkci mozku protože denní dávka obsahuje 700 mg DHA - Přispívá k normální funkci

    Zjistit více

    BalanceTest

    BalanceTest společnosti Zinzino je jednoduchým sebetestem, který po odebrání kapilární krve z prstu umožňuje analýzu obsažených mastn

    Zjistit více

    BALANCEOIL ORANGE LEMON MINT 300 ML

    Hlavní přínosy - Přispívá k normální funkci mozku protože denní dávka obsahuje 700 mg DHA - Přispívá k normální funk

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024