SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Zelený čaj jako nutrigenetikum



Ze skupiny přírodních látek, které jsou díky svým účinkům adepty k zařazení mezi nutrigenetika, jsem dnes vybral zelený čaj, respektive jeho účinnou složku epigallokatechin-3-gallat, známou spíš v podobě zkratky čtyř písmen - EGCG. Je derivátem katechinů.

Zelený čaj je velmi oblíbený v zemích, jako je Japonsko, Korea, Čína, Taiwan, Hong Kong a na Středním východě. V minulém století se stal populárním rovněž na západě, kde je více oblíbený černý čaj. Zelený čaj se pěstuje především v Číně a Japonsku, ale také na Cejlonu a ve Vietnamu.

V současnosti bylo provedeno poměrně hodně výzkumů, jež poodhalily neskutečné zdravotní přínosy zeleného čaje. Například že působí antioxidačně, silněji než vitamin C nebo E! Jeden šálek zeleného čaje se tak může vyrovnat např. porci mrkve, brokolice či špenátu.

Co je to EGCG?
- Je to ester epigalokatechinu, přírodní látka se silným antioxidačním účinkem. Zároveň jde však o jednu z látek, jež má potenciál silně působit na mechanizmy, které umí „zapínat“, či naopak „vypínat“ některé geny z aktivity, která by jinak vedla k rozvoji predisponované choroby.

- O tom hovoří epigenetika: S genem neuděláte nic, to je dáno, ale jde ještě o to, zda je gen pro nemoc zapnut nebo vypnut. Z chemického hlediska jde např. o metylaci genů či acetylaci histonů. Dva jedinci se stejnou genetickou informací mohou být zcela odlišní. Z toho plyne, že mít dispozici k nemoci ještě neznamená nemoc mít. Svou dispozici k nemoci si můžete ovlivňovat svým chováním, myšlením, způsobem života, vyrovnaností. Výzkumy hledají možnosti, jak lze tuto část ovlivnit přírodními prostředky.

- A o tom je nutrigenetika.
Z tohoto pohledu má EGCG významné místo v prevenci a léčbě rakoviny a kardiovaskulárních chorob, podporuje hubnutí, dokonce může ovlivňovat průběh Alzheimerovy choroby a míru postižení u Downova syndromu.

Antioxidanty
Ale vraťme se k zelenému čaji jako základní přírodní látce. Obsahuje antioxidanty, které pomáhají blokovat oxidaci „špatného“ cholesterolu (LDL) a zvyšují hladinu „dobrého“ cholesterolu (HDL). To lze využít pozitivně ve smyslu snižování rizika ischemické choroby srdeční, infarktů, mozkových mrtviček, protože se tato vlastnost projeví v kvalitě stěn cév. Tím se sníží i hladina vysokého krevního tlaku a je menší riziko vzniku krevních sraženin.

Vznik aterosklerózy lze vysvětlovat procesem metylace cytosinu, což je jeden z epigenetických mechanizmů, do něhož EGCG zasahuje.

EGCG je derivátem katechinů a zelený čaj je obsahuje ve svých tříslovinách. Ty povzbuzují tělesný metabolizmus a pomáhají rychlejšímu spalování tuků. Můžeme tedy přijmout fakt, že zelený čaj je vhodný přidávat do systematických režimů pro hubnutí. EGCG do tohoto procesu vstupuje řadou procesů tím, že
- zvyšuje energetický výdej, oxidaci tuků (spalování),
- snižuje vstřebávání glukózy a tuků,
- ovlivňuje aktivitu enzymu lipázy, který rozkládá tuky na glycerol a mastné kyseliny, a tím řídí množství tuku, zajišťuje redukci tukové zásoby a v dostatečném množství je lipáza schopna pomoci při jeho spalování a ovlivňuje i chuť k jídlu.

Volné radikály jsou zodpovědné za oxidační poškození, které zvyšuje riziko rozvoje rakoviny. Výzkum ukazuje, že látky obsažené v zeleném čaji zvládají svým antioxidačním působením zpomalovat růst rakovinných buněk. Studie zaměřené na vývoj rakoviny jícnu to potvrdily.

Kofein
Zelený čaj kofein obsahuje. Jeden šálek (230 ml) obsahuje průměrně podle druhu čaje 30-50 mg kofeinu.

Stimuluje centrální nervový systém, lidé jej užívají proti únavě a zlepšení pozornosti. Kofein se nachází i v řadě jiných nápojů (černý čaj, káva, slazené limonády, energetické nápoje), ale zelený čaj působí jemněji a nestimuluje mozek nadměrně, jak je tomu v případě kávy či energetických nápojů.

Pokud se odblokuje účinek neurotransmiteru adenosinu, který se během dne hromadí, působí únavu a tlumí mozkovou aktivitu, pak se zvýší mozková aktivita. Tohoto efektu se dosahuje kofeinem, který také zvyšuje koncentraci dopaminu a norepinefrinu, což vede k lepší činnosti mozku.

EGCG zvyšuje schopnost učení a paměti prostřednictvím produkce neuronových progenitorových buněk. Tento efekt lze využít také pro ochranu před rozvojem chronických degenerativních onemocnění jako Alzheimerova či Parkinsonova choroba.

Studie ukazují, že mocné katechiny chrání mozkové buňky před smrtí a umí dokonce i opravit poškození těchto buněk.

Studie ukazují, že EGCG zlepšuje intoleranci na glukózu a citlivost na inzulin. Zelený čaj brání prudkým výkyvům krevního cukru tím, že zlepšuje využití inzulinu. Tohoto faktu v historii využívaly tradiční lidové medicíny, které měly zelený čaj často zařazený do léčebných schémat.

Zubní plaky
Zelený čaj obsahuje již uvedené katechiny, které zpomalují růst bakterií a některé zprávy říkají, že mají dokonce baktericidní účinek, to znamená, že dokážou bakterie usmrtit. Tj. bakterie v dutině ústní a kolem zubů, které jsou zodpovědné za vznik zubního plaku, zubních kazů a zápachu z úst. Pak pití zeleného čaje a výplachy dutiny ústní jsou prospěšné.

Kosmetika
Zelený čaj je uváděn v recepturách mnohých kosmetických přípravků. Důvodem jsou opět často přítomné volné radikály odpovědné za ničení kolagenu a předčasné stárnutí pokožky. Zelený čaj obsahuje také další antioxidant (oligomerický proantokyanid- OPC), který svým silným antioxidačním účinkem oddaluje proces stárnutí. Výrobci takových produktů proklamují ochranu před poškozením pokožky ze slunce, před rakovinou kůže, mimickými čarami, vráskami.

Aktivuje také ještě ve svrchní vrstvě pokožky kožní buňky keratinocyty, ovlivňuje jejich schopnost dělení, a tím snižuje tvorbu zmiňovaných vrásek. Zároveň přitom může zlepšit stav některých kožních nemocí (např. lupénky), příznivě ovlivnit hojení ran a snížit tvorbu jizev.

Výzkumy vyjevily, že u osob s Downovým syndromem je výrazně redukován presynaptický protein alfa-synuklein. Pokusy na myších přitom potvrdily, že právě EGCG dokáže tvorbu této látky pozitivně ovlivnit. Kromě toho může regulovat i tvorbu enzymu Dyrk1A, který je nezbytný pro vývoj mozku a jehož nadměrná aktivita je přitom považována za patogenní faktor při Downově syndromu.

EGCG se v rámci prevence obvykle užívá v množství 100 až 200 mg denně, pro léčebné účely jsou používány dávky vyšší, obvykle 400 až 1000 mg za den. Pro dosažení účinnosti je vhodná minimálně dvouměsíční kúra.

Jeden šálek (150 ml) dodá organizmu 30-400 mg polyfenolů (je to víc než jedna porce brokolice, špenátu, mrkve či jahod) a 30-130 mg EGCG.

EGCG obsahují např. jablka, cibule, lískové či pekanové ořechy, ale jen v malém množství.

Za dostatečně preventivní se považuje dávka 100-200 mg EGCG denně, což zajistí jeden šálek (150 ml) KVALITNÍHO zeleného čaje. Dokázalo se, že denní příjem 1,5 šálku sníží pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva o 70 % (MUDr. Džupa).

Nepoužívat v těhotenství. Nekombinovat s česnekem.

Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU jsou tato:
normální činnost srdce
metabolismus lipidů
vylučování vody z organizmu
antioxidant
normální stav kostí
dentální zdraví
fyzické a psychické stimulace/povzbuzení
normální stav pokožky
kontrola tělesné hmotnosti
normální hladina glukózy v krvi
osvěžení těla - duševní a fyzické schopnosti
vitalita - tonus - únava
kognitivní a duševní zdraví
spánek - koncentrace
přirozená obranyschopnost - imunitní systém
kognitivní výkon
koncentrace - spánek
bdělost – relaxace

I přes mnohé zdravotní výhody platí pravidlo, že se nemá nic přehánět.


MUDr. P. Šácha



Doporučujeme

    Ölziehkur Royal - léčebná olejová kúra

    Očistná olejová kúra - žmoulání Od nepaměti se v sibiřské tajze používá k vnitřní očistě těla olejová kúra: Ta spočívá

    Zjistit více

    DIALEG

    Nutraceutikum - funkční doplněk stravy s vysokou biologickou aktivitou 100% čisté = bez příměsí (barviv, konzervačních / protispékav

    Zjistit více

    BOBY STAR 100 g

    Emulze, která nejen hřeje, ale i pomáhá… Luxus nejen pro vaše svaly a pohybový aparát Unikátní složení BOBY STAR i do masážn

    Zjistit více

    CellaWell

    Potravní doplněk s obsahem rostlinných extraktů, vitálních hub a dalších přírodních látek pro přirozenou podporu imunitního systému

    Zjistit více

    Butyrate Infusion cps.30

    potravní doplněk Butyrate Infusion je určen pro doplnění butyrátu. Butyrát představuje elementární krátkořetězcovou mastnou kyseli

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024