SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Tenisový loket a fyzikální terapie

Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který vás zná.

Název vznikl pro typickou bolest tenistů při backhandovém úderu, proto „tenisový loket“.
 

Tenisový loket netrápí jen tenisty
Tato záležitost však netýká jen tenistů. Problém lze přirovnat k ledové kře; její špičku vidíme nad hladinou, ale ta základní (a větší) část kry je skryta pod ní. Onemocnění nevzniká v okamžiku, kdy se projeví příznak, ale schyluje se k němu mnohem dříve.

Faktorů, které se podílejí na vzniku nemoci, je hodně. Nejčastěji vidíme souvislost se zánětem v postižené oblasti, možný je poúrazový vznik potíží, častá je souvislost s funkčními poruchami v oblasti krční páteře. Na prvním místě jde však asi o přetížení s následnými poruchami mikrocirkulace na přechodu svalu a šlachy do kosti.

Kde je hlavní bod problému tenisového loktu?
Na zevní a vnitřní straně dolního konce pažní kosti si nahmatejte dva hrbolky;

ten na vnější straně je kostní výrůstek, na který se upínají svaly zadní strany předloktí.

Při zátěži, nošení břemen, nákupu, později i jen při zvednutí běžného předmětu (hřeben, hrnek, nástroj apod.) mohou nastat bolesti. Ty vyzařují v průběhu svalů do předloktí i do prstů.

Podobně trpívá ramenní kloub
Podobné potíže vznikají při úponu hřebenového svalu na ramenním kloubu. Připomínají problémy atletů, kteří házejí oštěpem, proto dostala nemoc název „oštěpařské rameno“.

Jde tedy o entezopatii - postižení svalových úponů.

Dochází tam ke zbytnění řasy kloubní výstelky uvnitř kloubu a vede až k narušení chrupavky na hlavičce kosti.

Na RTG nemusí být výrazný nález. Lze zachytit nerovnosti a reakci okostice v oblasti úponu natahovačů a teprve u pokročilých stavů mohou být zachyceny degenerativní změny loketního kloubu.

Pohled homotoxikologie
Teorie homotoxikologie popisuje přetížený mezibuněčný prostor, toxikaci mnohými vnitřními jedy, které nazývá homotoxiny, jde o změnu celkového vnitřního prostředí, metabolických pochodů, nestabilitu pH. Postupně se díky těmto nezdravým změnám vytvoří prostředí vhodné pro zánět. Lze skutečně hovořit o poruše mikrocirkulace i inervace, a tím o nesprávné výživě oslabeného, zatěžovaného místa (loket, rameno atp.). Když se objeví zánět a bolest, pak je již jasné, že zhoršení dosáhlo vrcholu.

Ošetřování
Tělo má vždy samoléčivou schopnost, a proto spustí zánět, aby jím léčilo ony chybné poměry. Ošetřujeme vždy jak loket nebo rameno, tak i páteř, neboť se stejný proces s největší pravděpodobností odehrává i tam. A samozřejmě musí nastat celkové změny. Pouhé nasazení protizánětlivého léku, rehabilitace, elektroléčby, či dokonce operace může tyto poruchy upravit, zmírnit, ale protože neřeší jejich příčinu, lze očekávat, že se podobné problémy budou opakovat.

A samozřejmě jsou pak žádány různé druhy fyzikální terapie, jako jsou masáže, magnetoterapie, koupele, bandáže, a má následovat revize např. pracovního, sportovního procesu, který nemoc vyprovokoval svou chronickou zátěží.

Příklady ošetření

Magnetoterapie

Přednosti magnetoterapie:
- Při této léčebné metodě dochází k regeneraci na buněčné úrovni a k úpravě metabolických pochodů, jak bylo výše zmíněno.
- Při pravidelném ošetřování dochází k detoxikaci organizmu: Vylučují se z něho i rezidua léků, vody a potravin.
- Tím, že se zprůchodní buněčné membrány, má lidské tělo daleko vyšší schopnost navázat v těle vitaminy, minerály a stopové prvky z potravin a z doplňků stravy.

Oxygenoterapie
Pokud probíhá popsané onemocnění chronicky, je jasné, že pacient má bolesti, které mu brání v pohybu. Proto také špatně dýchá a tkáně těla trpí nedostatkem kyslíku.

V krvi jsou rozpuštěny dýchací plyny - kyslík a oxid uhličitý, jejich množství je stanoveno tzv. parciálními tlaky a udává se v kiloPascalech (kPa). U nemocných vidíme snížený tlak kyslíku, současně roste tlak oxidu uhličitého. Jsem rád za novinku využívající myšlenku dodávat kyslík do těla příjmem vody, která je hodně nasycena kyslíkem. Pacient dostane domů lahve s takovou vodou a jeho úkolem je zvýšit pitný režim pitím této kyslíkové vody.

A jdou ještě dál - okysličují vodu kyslíkem speciálním přístrojem, napustí vanu a pacient stráví hodinu ponořen do této vody - kyslík se dostává do těla kůží. To se děje až 3 x denně při lázeňském režimu.

Odkyselení
Pokud v těle probíhá zánětlivý proces, je zřejmé, že svou podstatnou roli hraje překyselení. Praxe ukazuje, že celý soubor opatření, které dokáže tento stav neutralizovat, přispěje k celkovému hojení.

 

Index omega MK

Pokud se drží zánět v kloubu a léčba nepřináší efekt, je dobré vyšetřit, jaký máte index omega mastných kyselin. Porušený poměr vede k různým potížím, ukazuje se, že velký nepoměr mezi omega-6 a omega-3 je podstatou mnoha chronických a zánětlivých stavů.

Když si představíte, že byl měl být poměr omega 6 ku omega 3 asi tak 3:1 a že je statisticky popsáno, že průměrný Středoevropan má 15:1, pak je to obecně moc špatné. A staví to otazníky nad klasické teorie o příčinách různých zánětlivých nemocí, kardiovaskulárních chorob, také nad statinové teorie v případě cholesterolu, alergií, demencí a psychických poruch i degenerativních situací. Seznam by mohl být dlouhý. A netýká se to jen nemocných dospělých lidí, ale také už dětí a sportovců.

 

Nicméně, pokud balanční index omega 6 ku omega 3 není správný, pak je nutno totálně změnit stravování a životní styl, aby se tento poměr upravil, protože bez této celkové změny pak užívání jakéhokoliv prostředku nepřinese očekávaný efekt.

Popisuje se situace propustnosti membrány buňky, a ta je mimo jiné založena právě na správném poměru omega kyselin. Když celkově není v rovnováze, do buňky se výživné látky prostě nedostanou. V těle jsou vytvořeny podmínky výhodné pro záněty.



Potravní doplňky
SYMBINATUR disponuje četnými potravními doplňky, které mohou být pomocné při řešení popsaného problému. Ale dle nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006 nesmíme uvádět informace o účincích potravních doplňků na veřejné platformě.

Pro konkrétní  dotazy na dané téma je připravena poradna.

http://www.symbivita.cz/lekarske_poradny.php

MUDr. P. Šácha

 

 

Doporučujeme

    NONI STAR

    NONI STAR obsahuje rostlinu Morinda citrifolia (NONI) z Havaje, která svými blahodárnými účinky pomáhá optimalizovat a posilovat funkce or

    Zjistit více

    IMMUNITY STAR

    Zvyšování imunity má v dnešní době mimořádný význam, protože lidský organismus je velmi často oslabován chemickými přísadami (hl

    Zjistit více

    OPC Bio Complex

    Naše tělo je samoléčicí se systém. Příčinou většiny chorob je nedostatek životně důležitých látek, které si tělo nedokáže vyr

    Zjistit více

    ZINC STAR

    ZINC STAR obsahuje prvek zinek, který je součástí více než 300 enzymů. Zinek má blahodárný vliv na normální funkci imunitního systém

    Zjistit více

    Resveratrol 125

    Doplněk stravy. Resveratrol podle receptury Dr. med. Michalzika obsahuje vysoce hodnotný přírodní trans-resveratrol, známý z tisícilet

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024