SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Steatóza z pohledu nedostatku kyslíku






Jsou popsány mechanizmy vysvětlující proces vedoucí ke ztučněným játrům. Nechci tu rozepisovat cesty vzniku nemoci podporované alkoholem, nadměrným příjmem tučných jídel či cukrů a sacharidů, ale chtěl bych se věnovat dalšímu kroku, který souvisí jednak s uvedeným příjmem tučných jídel, ale současně i s nedostatkem kyslíku.

- Výzkumníci prokázali, že tučná jídla snižují přívod kyslíku do jaterních buněk. A nedostatek kyslíku pak hraje ústřední roli v procesu vedoucím k tvorbě tuku v játrech.

V játrech se tvoří energie a játra současně potřebují pro svou činnost hodně energie, mají mnoho metabolických aktivit, které energii spotřebovávají.

Bez kyslíku produkují buňky až 16 x méně energie (ATP). Tento proces se děje v mitochondriích, což jsou malé ´továrny´, vytvářející energii ve formě ATP; jsou jako generátory energie pro každou živou buňku.

ATP (adenosintrifosfát)
- je molekula nesoucí energii, kterou vychytává z chemických reakcí při rozpadu molekul potravin a uvolňuje ji, aby byla použita k mnohým životním funkcím. Zde je tedy zdroj energie, jenž udržuje organizmus při životě. To se děje ve složitém procesu oxidační fosforylace, a tento proces vyžaduje velké množství kyslíku. Zdravé buňky si tedy vytvářejí energii za přítomnosti kyslíku.

- Pokud organizmus nemá dostatek kyslíku, proces oxidativní fosforylace probíhá pomalu a zastavuje se. Pak je tělo nuceno řešit situaci jiným způsobem a energii si vyrábět bez přítomnosti kyslíku procesem zvaným anaerobní glykolýza. Ale ten je mnohonásobně méně efektivní.
- Navíc se při tomto procesu generuje kyselina mléčná, která způsobuje bolest a únavu svalů. A dále vlivem nahromaděné kyseliny mléčné může dojít ke změně pH vnitřního prostředí buňky, což na zdraví nepřidává, ba naopak podporuje vznik jiných zdravotních komplikací.

Závažný rozdíl
Při uvolnění jedné chemické vazby ATP vzniká energie kolem 30 ATP molekul na jednu molekulu glukózy, kdežto při anaerobní glykolýze se dostaneme ke dvěma molekulám ATP, a to samozřejmě nestačí. Buňky s nedostatkem ATP se poškozují, rozpadají, předčasně stárnou, dokonce umírají.

Kyslík reguluje metabolické aktivity a při dlouhodobě nízké dodávce kyslíku dochází k hypoxickému (snížení hladiny kyslíku) poškození jaterních buněk.

(NAFLD and hepatocellular Carcinoma: how big a problem is this really? Curr. Hepatol. Rep. 13 (2) (2014) 113–
118.
High fat diet induces dysregulation of hepatic oxygen gradients and mitochondrial function in vivo, Biochem
J. 417 (1) (2009) 183–193.
Non-alcoholic fatty liver disease, to struggle with the strangle: Oxygen availability in fatty livers.
Redox Biology 13 (2017) 386–392.
Oxidative Phosphorylation. D.A. Bender. Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition (Second Edition), 2003.
Oxygen: modulator of metabolic zonation and disease of the liver, Hepatology 31 (2) (2000) 255–260.)


>> Dobře okysličené buňky jsou chráněny před poškozením. Lze vyjádřit myšlenku, že lépe okysličené buňky trpí méně.

Chronická hypoxie
podporuje rozšiřování a prohlubování steatózy a může také podporovat tvorbu vláknité tkáně v játrech, což je již jen krůček ke vzniku cirhózy jaterní (tvrdnutí jater), tedy lze již také hovořit o nemoci degenerativní.

Takové nemoci jsou charakterizované progredující destrukcí určitých skupin nebo systémů buněk. Mezi degenerativní nemoci se dále řadí např. roztroušená skleróza mozkomíšní, Parkinsonova nemoc nebo Alzheimerova nemoc.




Pokud se člověk dostane do degenerativní fáze svých onemocnění a lékaři mu určí takovou nepříjemnou diagnózu, bude pošetilé si myslet, že lze takový stav vyléčit.

Lékařská věda nabídne ve vztahu k hypoxii např.
- hyperbarickou kyslíkovou terapii, aby se popsaný proces trochu zpomalil a jinými léky mohla lépe potlačovat projevy, postižené orgány udržovat uměle v chodu apod.

- Zkoumá se také fyziologie účinku kyslíku, který se dostává do tělních buněk prostřednictvím kyslíkem přesycené vody, jednak ve formě koupelí a vtíracích gelů a také pitím vody bohaté na kyslík. Viz systém KAQUN




Je jistě jasné, že prioritou má být včas provedená změna života, každý musí včas pochopit, co dělá špatně, a bez odkladu musí začít správně dýchat. To je vlastně jeho nejpodstatnější lék.


MUDr. P. Šácha


Doporučujeme

    KAQUN DROPS

    Probiotikum pro úplné obnovení střevní mikroflóry a posílení imunitního systému; - přírodní produkt, - potravní doplněk, - ur

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024