K jednomu z nejznámějších důsledků nedostatku vitaminu C patří skorbut (scorbut), jehož následky byly pozorovány už na kosterních nálezech ...

Symbinatur.com - eshop s přírodními prostředky
Symbinatur.com - eshop s přírodními prostředky

Lékařská poradna

SYMBIVITA - Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

SUPER VITAMIN C

SUPER VITAMIN C




SUPER VITAMIN C


potravní doplněk s obsahem 1000 mg vitaminu C
v jedné tabletce s postupným uvolňováním


Historie vitaminu C
K jednomu z nejznámějších důsledků nedostatku vitaminu C patří skorbut (scorbut), jehož následky byly pozorovány už na kosterních nálezech z doby kamenné a bronzové. Když půjdeme historií dále, narazíme třeba na epidemii skorbutu, jež řádila ve flotile vikingů kolem roku 1000 n.l. O dalších téměř 500 let později ztratil mořeplavec Vasco de Gama více než polovinu své posádky, a to opět vinou skorbutu. Jen o pár desítek let později, když Jacques Cartier zakotvil svou loď na řece St. Lawrence, postihl skorbut jeho posádku. Záznamy z té doby říkají, že „se však objevil přátelský indián a ukázal Cartierovým mužům strom, který je svou kůrou a jehličím vyléčí“. Skorbut zmizel a Cartier o tom po návratu do Evropy písemně uvědomil lé¬kařskou komoru. Pravdaže sklidil jen výsměch, že se nechal svést k takovému nesmyslu nevědomým divochem, „vždyť přece každý ví, že je skorbut neléčitelný!“ Lékařská komora v té době neudělala nic z toho, co „divoch“ a Cartier doporučili, takže skorbut sužoval a zabíjel námořníky ještě dalších 200 let.

V r. 1747 objevil skotský lékař James Lind „zázračnou moc“ citrusových plodů a zanedlouho poté přišel kapitán James Cook (1728-1779) se svým nařízením, že každý námořník musí užít denně dané množství citrónové šťávy (mimochodem, od té doby se britští námořníci přezývali „Limeys“). Trvalo to však ještě dalších 200 let, než se vědcům vitamin C podařilo izo¬lovat. Jako první narazil na (v té době neznámou) látku vědec Bezssanoff, a to ne v pomerančích či citrónech, ale v kapustě. Avšak za skutečného objevitele je považován až slavný fyziolog Albert Szent-Györgyi, který získal vitamin C z kůry nadledvinek (1928), za což roku 1937 dostal Nobelovu cenu.

Co je vitamin C?
Vitamin C, tedy kyselina askorbová (acidum ascorbicum) je důležitá antioxidační látka, rozpustná ve vodě, která se v lidském organizmu zúčastňuje dlouhé řady různých procesů, je součástí dějů látkové výměny, má význam při syntéze kolagenu, při přeměně některých aminokyselin, při syntéze steroidů v nadledvinkách, při skladování železa a v mnohých dalších oblastech, o kte¬rých se podrobněji zmíníme později.

Lidský organizmus se od většiny živých organizmů liší tím, že si neumí vitamin C sám vytvořit. Rostliny a téměř všechna zvířata (kromě lidoopů a morčat) tedy v tomto ohledu člověka překonávají. Proto je nutno dodávat tělu vitamin C z vnějších zdrojů.

Význam v lidském organizmu:
Vitamin C má v lidském organizmu obrovské množství funkcí:

Tvorba kolagenu:
Vitamin C je velmi důležitý pro tvorbu kolagenu, látky, která tvoří jak strukturu kostí a chrupavek, tak i svalů a cévních tkání. Mimo to přispívá k dobrému stavu zubů a dásní, dopomáhá k rychlejšímu hojení pooperačních ran. Zjednodušeně můžeme říci, že kolagen dává pevnost konstrukci lidských orgánů.

Metabolizmus:
Vitamin C se účastní celé řady metabolických procesů v organizmu, např. me¬tabolizmu železa a žlučových kyselin, syntézy některých hormonů a neurotransmiterů, podílí se na metabolizmu kyseliny listové a některých aminokyselin.

Imunitní systém:
Vitamin C je velmi důležitý pro správnou funkci imunitního systému. Nedokáže tu sice zabránit propuknutí nemoci, avšak výrazně zkracuje její dobu a zmírňuje průvodní symptomy.

Prevence kardiovaskulárních nemocí:
V této oblasti působí vitamin C jako antioxidant (spolu s vita¬minem E a beta-karotenem), tzn., že jednak chrání lipidy buněčných membrán před oxidací, jednak regeneruje vitamin E.

Prevence proti nitrosoaminům:
Vitamin C působí preventivně při tvorbě nežádoucích nitrosoaminů v žaludku. Nitrosoaminy jsou konečné produkty reakčního řetězce dusičnan - disutan - nitrosoamin. Z dusičnanů (které jsou pro všechny rostliny důležitou živinou) se za přítomnosti bakterií mohou tvořit dusičnany, z nichž se v kyselém prostředí žaludečních šťáv mohou (za přítomnosti aminů) tvořit nitrosoaminy, a ty se považují za potenciálně rakovinotvorné. Vitamin C však může s dusičnany reagovat rychleji než aminy, tzn., že tvorbu nitrosoaminů znemožňuje.

Bílé krvinky:
Zvýšený příjem vitaminu C do bílých krvinek zvyšuje účinnost ničení bakterií a současně podporuje tvorbu protilátek. Vitamin C podporuje v těle též vlastní tvorbu interferonů. Inter¬feron je přírodní bílkovinná látka, jež chrání nejen proti virovým infekcím, ale má i celkové ochranné účinky.

Zvýšení odolnosti proti chladu:
Při pokusech bylo dokázáno, že podáváním vitaminu C se zvyšuje odolnost vůči chladu. To je významné zjištění, jestliže pomyslíme na to, že choroby z nachlazení jsou zapříčiněny většinou souběžně probíhajícím stresem z chladu a infekce.

Těžké kovy:
Vitamin C chrání před zátěží těžkými kovy. Vitamin C může vázat určité škodliviny, tím je odstraní z koloběhu látek a organizmus je vyloučí. Cigaretový dým obsahuje vysoký podíl těžkých kovů. Jedním z těchto toxických kovů je olovo. Vitamin C může toto olovo vázat a ulehčit jeho vyloučení.

Stres:
Stresové situace jsou spojeny s vyšší spotřebou, a tím i s vyšší potřebou vitaminu C. To je částečně objasněno zvýšenou tvorbou stresových hormonů, které jsou závislé na vitaminu C.

Složení SUPER VITAMINU C (obsah jedné tabletky):

1./ Vitamin C (kyselina askorbová), 1000 mg
Vitamin C je důležitým antioxidantem, jenž chrání tělesné tkáně a ostatní vitaminy. Je potřebný pro regulaci normálního tělesného růstu, hojení ran a reakci na stres a stimuluje tvorbu bílých krvinek. Tento vitamin je obsažen v šípkách, citrusových plodech, černém rybízu, petrželi a paprice. Nedostatek může vést k vyšší vnímavosti vůči infekcím a celkově horšímu zdravot¬nímu stavu (zvýšená únava, slabost, bolesti v kostech a zvadlá kůže, krvácení dásní). Vitamin C je ve vodě rozpustný vitamin, který se snadno vylučuje z těla a musí být plynule dodáván ve stravě.

2./ Vápník, 30 mg
Vápník je základní stavební složkou kostní tkáně. Pro tělo je však mnohem důležitější jeho funkce pro činnost srdce, svalů, nervů a vlastnosti srážení krve. Organizmus proto přísně střeží jeho hladinu v krvi a v případě jeho poklesu ho doplňuje vápníkem z kostí. V prevenci a léčbě osteoporó¬zy je jeho dostatečný příjem absolutní podmínkou!
Vápník se nachází ve všech složkách potravy. Nejvýznamnějším zdrojem váp¬níku v naší populaci bývá mléko a mléčné výrobky. Bohaté na vápník jsou i rostlinné zdroje jako mák, lískové oříšky, vlašské ořechy, sója i některé minerálky.

3./ Hořčík, 30 mg
Vedle draslíku je hořčík nejdůležitějším vnitrobuněčným minerálem a je nenahraditelný pro množ¬ství tělesných funkcí včetně přenosu nervových impulzů, tvorby zubů a kostí a svalových stahů. Je též důležitý pro naše nervy, transportuje cukr do buněk a asistuje při jeho přeměně na energii. Podporuje i účinek inzulinu. Díky jemu se zlepšuje využití kyslíku v buňkách. Bez hořčíku nefunguje správně ani trávení. Pomáhá při vstřebávání vápníku, jeden bez druhého v těle nemohou správně fungovat. Také pomáhá udržet naše zuby zdravé, protože chrání zubní sklovinu a zvyšuje odolnost vůči zubním kazům. Zlepšuje i paměť a úsudek. Upravuje krevní tlak a pomáhá zlepšovat srdeční činnost. S lecitinem a vitaminem B 6 upravuje cholesterol, reguluje funkci štítné žlázy, u mužů se podílí na správném fungování prostaty a alergikům pomáhá při přecitlivělosti na alergeny.

4./ Komplex bioflavonoidů z citrónu, 20 mg
Bioflavonoidy mají nevyhnutelné místo v aktivování imunitního systému. Ideální je kombinace s vitaminem C, kdy se obě látky ve svém účinku vzájemně podporují, je to tzv. synergické působení. Jejich společný účinek je mnohonásobně vyšší. Navíc působí bioflavonoidy jako ochrana vitaminu C – chrání ho před poškozením oxidačními procesy, ale zároveň výrazně zvyšují i jeho vstřebatelnost a účinnost.
Bioflavonoidy dále pomáhají při léčbě paradentózy, zpevňují stěnu žil a snižují propustnost kapilár. Pro tyto své účinky se osvědčily hlavně při léčbě křečových žil a některých otoků. Jako doplňkový lék ho můžete s úspěchem užívat i při léčbě bércových vředů a hemoroidů. Neza¬nedbatelná není ani schopnost vyvažovat těžké kovy v organizmu a podporovat jejich vylučování. Bioflavonoidy obnovují přirozený stav buněk, brzdí degenerativní procesy, jsou ochranou proti následkům oxidačního stresu.

5./ Výtažek z tropické třešně aceroly 4:1, 10 mg
Malpighia emarginata (acerola) je tropické ovoce rostoucí na keři, resp. na malém stromě. Původ aceroly se připisuje Karibské oblasti, ale i Barbadosu a západní Indii. Pěstování je rozšířeno ve Vietnamu a Brazílii. Zajímavé jsou nejnovější výzkumy, jež potvrzují, že prostřednictvím aceroly si zajistíte i vý¬znamné látky, jež mají aktivní protiplísňový charakter. Navíc patří acerola k nejhodnotnějším antioxidantům vůbec a má výrazný vliv na kvalitu pokožky. PROČ? Obsahuje totiž minerální soli, které hrají podstatnou úlohu v remineralizaci una¬vené a stresované kůže. Jednoduše řečeno acerola napomáhá k obnově minerálů a vitami¬nů, které se v kůži nacházejí a které jsou pro její krásu nezbytné. Takže acerola prospívá nejen zdraví, ale i kráse!

6./ Bioflavonoid hesperidin z citrusů, 10 mg
Vitamin P je směsí více aktivních látek nazývaných bioflavoidy, odvozených od flavono¬vých barviv. Nejdůležitější jsou citrin, hesperidin a rutin.
Hesperidin má významný vliv na zdraví cév a mikrokapilár v perifériích krevního oběhu (zvláště v mozku, očích, dlaních a chodidlech atd.). Především chrání stěny cév před zhroucením, ucpáním nebo perforací.
Antioxidant hesperidin blahodárně působí na srdce, cévy a další orgány. Podobně jako množství dalších rostlinných antioxidantů patří do skupiny flavonoidů. Kromě pomerančů se vyskytuje v hroznech, červeném víně, zeleném čaji a čokoládě.

7./ Zinek, 2 mg
Zinek je po železe druhým nejvíc zastoupeným stopovým prvkem v lidském těle. Pro své funkce patří mezi nejvýznamnější. V těle se koncentrovaně nachází hlavně v mozku, v oční duhovce, kostech a v mužských pohlavních žlázách.
Chrání před infekcemi, podporuje hojení ran a dělení buněk a příznivě ovlivňuje organizmus při kožních problémech, jako jsou vyrážky, velký význam má pro tělesný růst. Podporuje též růst vla¬sů a jejich kvalitu, účastní se na udržování zdraví cévního systému a pomáhá i při psychic¬kých problémech (léčení deprese, schizofrenie).


Výskyt vitaminu C v potravinách
Vitamin C se vyskytuje nejčastěji ve formě kyseliny askorbové hlavně v ovoci a zelenině. Hlavními zdroji vitaminu C jsou citrusové plody, černý rybíz, paprika, jahody, rajčata, brokolice, brambory, zelí. Množství vitaminu C kolísá v závislosti na odrůdě, klimatu, způsobu sběru, skladová¬ní a způsobu zpracování surovin. Z živočišných zdrojů obsahují vitamin C především játra a ledviny, ale jeho množství je v živočišných zdrojích v porovnání s rostlinnými velmi malé.

Stabilita vitaminu C
Ztráty při skladování, transportu a při přípravě potravin jsou známy u všech vitaminů. Vitamin C reaguje na vzduch, teplo a vlhkost mimořádně citlivě. Jako přibližné pravidlo platí, že ztráty vitaminu C jsou všeobecně o tolik vyšší, o co tepleji a déle se potraviny skladují. Při kuchyňské úpravě se může obsah vitaminu C v potravinách snížit o dalších až 70 %. Vařením např. oloupaných brambor se sníží obsah vitaminu C o 30 - 50 %. Při rychlém a starostlivém zmrazení je možno ztráty vitaminu C udržet relativně nízké, takže hluboce zmražená zelenina často vykazuje víc vitaminu C než čerstvé ovoce a zelenina, které jsou skladovány mnohem kratší dobu.

Vitamin C a rakovina
Léčba vysokými dávkami vitaminu C je účinná a dokázaná. Účinnými dávkami jsou jen vysoké dávky, jež často převyšují 1000násobek ortodoxně doporučovaných denních dávek. Je běžně akcep¬továno, že právě dostatečná dávka léčiv ovlivňuje výsledek léčby.
Existují studie o vlivu vitaminu C na nádorové buňky. Výzkumy kromě jiného prokázaly, že sa¬motná injekce vysoké dávky vitaminu C může být schopna pozastavit pokročilé stadium rakoviny. Vitamin C má schopnost začít destruktivní řetězovou reakci uvnitř rakovinné buňky. Samotná injekce o polovinu zmenšila nádor mozku, vaječníků a pankreatu u myši.
Takovéto dávky není možno přijmout ze stravy a ani v tabletách, jestliže vitamin C musí takto projít trávi¬cím traktem, přes nějž se do krve vstřebá jen malé množství vitaminu C. Taktéž není možno takovéto dávky přijmout v potravě. Při pokusech byla myším nejdříve snížena imunita, potom se jim aplikovaly lidské nádorové buňky, které narostly do objemných nádorů. Ty byly léčeny injekčním vitami¬nem C, podávaným do žíly v břišní dutině. Rychlost růstu nádorů se zpomalila o 41 % a váha ná¬dorů se snížila v průměru o 53 % (po jediné injekci!), přičemž u ostatních myší měly nádory fatální následky. Vitamin C ničil JEN nádorové buňky, protože ty jsou od zdravých odlišné. Nositel Nobelovy ceny Linus Pauling už dávno potvrdil účinky vysokých dávek vitaminu C při rakovině a u téměř všech nemocí. Taktéž tvrdil, že zdravý člověk potřebuje pro udržení optimálního zdraví přijmout denně 3000 mg askorbátu.

Vitamin C a kuřáci
Lidské tělo si uchovává asi 1500 mg vitaminu C, přičemž kuřáci ho mají až o 40 % méně. Vykouření jedné cigarety může snížit množství vitaminu C až o 100 mg. Jeho nedostatek způsobuje také paradentózu, osteoporózu (řídnutí kostí), patologické fraktury. Pro kuřáky je vitamin C obzvlášť důležitý pro své antioxidační účinky.

Vzhledem omezující legislativě ze strany EU si čtenář musí sám hledat cestu, jak si má pomoci, a buď přejde na e-shop www.symbinatur.com a zde si příslušný produkt najde, nebo může svůj dotaz napsat do poradny.

MUDr. Pavel Šácha











Symbinatur - Podobné články
Symbinatur - Zpravodaj emailem
Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.


Symbinatur - Přihlášení do klubu
Heslo:


Nikolčice - blog

Symbinatur - Stálá nabídka
UltiCare LT-99 Mini + B1C kruh - více UltiCare LT-99 Mini + B1C kruh
výrobce: Magnetoterapie
- (UltiCare LT-99 Mini) - (BC1 okruh) Více informací...
B-COMPLEX STAR - více B-COMPLEX STAR
výrobce: STARLIFE
Vitaminy se podílí na rozvoji všech tělesných struktur organismu a jsou nez...
RED CLOVER - více RED CLOVER
výrobce: STARLIFE
Jetel luční obsahuje široké spektrum vitaminů, minerálních látek a organick...
GARCINIA STAR - více GARCINIA STAR
výrobce: STARLIFE
GARCINIA STAR je nový revoluční doplněk výživy obsahující mnoho složek přis...
ECHINACEA STAR - více ECHINACEA STAR
výrobce: STARLIFE
potravní doplněk sirup s obsahem látek podporujících obranyschopnost ...
Anti-Celulitic - více Anti-Celulitic
výrobce: Health Detox
jemná a hebká Nutraceutikum (funkční doplněk stravy), 60 vegetariánských...
Symbinatur - Nejbližší semináře

Symbinatur - Diskuzní fórum

Symbinatur - Tiskové zprávy

S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním naších stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie ve vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.
Zavřít

Naše společnost je partnerem Lyoness

O bližší informace jak využít slevový systém a výhody při Vašem nákupu v našem E-shopu, jak se registrovat a podobně, nás kontaktujte na dfm@symbinatur.com.

Symbinatur - Nejzajímavější seriály