SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Pulsní magnetoterapie v praxi V

Hlavní účinky pulsní magnetoterapie

První základní vlastností magnetických polí je regenerace na buněčné úrovni. Pomocí pulsního magnetického pole lze podpořit i regeneraci periferních nervů, kdy nerv regeneruje třikrát rychleji než ten, který této léčbě nebyl vystaven.

Kdo z nás by si nepřál být co nejdéle zdráv, mladistvého vzhledu a v dobré kondici?

Tím, že dopřáváme našim buňkám dostatek životodárné energie, udržujeme náš organismus v přirozených vibracích.

Značné množství populace trpí bolestmi, které jsou vyvolány degenerativními změnami kloubů, revmatickým onemocněním, otoky. Tyto problémy jsou doprovázené nejen omezenou pohyblivostí, ale i ztrátou sebejistoty, stavy úzkosti a sníženou mentální výkonností. Na základě regenerace buněk dochází k zamezení nadměrného vysychání kloubního maziva, obnovuje se poškozená tkáň orgánů a dochází k nápravě zdravotního problému.

Další vlastností pulsní magnetoterapie jsou protizánětlivé účinky. Protizánětlivý účinek pulsní magnetoterapie je prokazatelný u všech onemocnění zánětlivého původu. Působením magnetických pulsů se zvyšuje fagocytóza neutrofilní a produkce superoxidů, což způsobuje rychlé potlačení bakteriální flóry v exponované oblasti. Mikroby, které byly vystavené opakovaně účinkům pulsní magnetoterapie postupně degenerovaly a ztrácely svoji reprodukční schopnost. Tyto účinky byli zaznamenány nejen u akutních zánětů, ale i u chronických zánětů-dokonce se z organismu vyloučili i záněty latentní(skryté). Přirozenou cestou, bez častého používání antibiotik se posiluje imunitní systém.

V dnešní moderní době, kdy spousta dětí i dospělých, má rezistenci nebo alergii na antibiotika jsou někdy bezradní i lékaři, protože nevědí, co těmhle lidem podávat.

Tady právě nastupuje léčba magnetoterapií, která šetrně a spolehlivě odstraní zánětlivé procesy a podpoří imunitní systém organismu.

Třetí pozitivní účinek magnetických polí se nazývá analgetický (proti bolestivý)

Analgetický účinek je jednou z nejvýše oceněných vlastností magnetoterapie. Všichni známe pocit bezmocnosti, jak pomoct plačícímu kojenci, nebo trpícím lidem a starým osobám. Všichni – malí, nebo velcí, máme strach z bolesti.

Bolesti hlavy, pohybového aparátu, různých orgánů, představují zdravotní problém, který trápí opakovaně populaci a častokrát v intenzitě, která jim brání v plnění běžných a pracovních povinností. Magnetoterapie se osvědčila při léčbě bolestivých artritid zcela mimořádně. jelikož artritídu provází porucha využití vápníku a ionty vápníku jsou na vliv magnetických pulsů velmi citlivé. Magnetické pole odstraňuje bolest zřejmě tím, že se zvyšuje činnost endorfinů, což jsou přirozené opiáty, vyprodukované našim organismem. Je nutno zde poznamenat, že i samotná léčba pulsní magnetoterapií je bezbolestná, čili je to vítaný moment při léčbě.

Vasodilatace je dalším vynikajícím účinkem magnetických polí, protože cévní systém se v magnetickém poli dostává do optima. Veliký význam to má při léčbě vysokého eventuelně nízkého krevního tlaku.

Dochází k refluxu Ca 2 iontů, což ve svém důsledku znamená povolení tonusu svaloviny cév, zejména prekapilárních svěračů. Dochází k dilataci cév ,což vede ke zlepšení prokrvení tkání i kapilár. V důsledku toho se zvýší i parciální tlak kyslíku ve tkáních a zrychlí se odvod zplodin látkové výměny, usazenin, cholesterolu a reziduí z léků. V dnešní moderní době se čím dále, tím víc vyskytuje hypertenze u čím dál nižších věkových kategorií. Problém představuje i nízký krevní tlak. Proto vasodilatační účinky magnetických pulsů jsou aktuální při léčbě obou těchto onemocnění.

Výbornou vlastností je hojivý účinek pulsní magnetoterapie.

Hojivé účinky se prokázaly nejen u kostí, ale i u měkkých tkání. Tuto vlastnost vítají hlavně sportovci, kteří musí být zdrávi co nejdřív, aby jejich sportovní absence trvala co nejkratší dobu. Celou škálu předností představuje tato léčebná metoda i při pooperačních stavech, zraněních a při popáleninách. Hojivé procesy jsou téměř o 5O% rychlejší, je podstatně nižší dávka podávaných analgetik a antibiotik a pokles pooperačních komplikací zánětlivé povahy je více než 6O % -ní. Při operacích totálních endoprotéz tělo lépe přijímá cizí předmět. V případě u popálenin se pulsní magnetoterapie využívá pro zrychlenou rekonstrukci tkání liposukcí a zlepšenému zajizvení ran. Následkem magnetických pulsů nespecifické podráždění cytoplasmatické membrány aktivuje metabolický řetězec, v důsledku toho se iniciuje zvýšená tvorba superoxidů, aktivují se osteoklasty a dochází k rychlému hojení a tvorbě vaziva.

Protiedémové působení je jednou z dalších kvalit magnetických polí. Všechny otoky v těle vznikají z důvodu špatného hospodaření organismu vodou, srdeční nedostatečnosti, špatného žilního návratu, dny a onemocnění ledvin. Následkem působení magnetických pulsů se pročišťuje lymfatický systém a otoky mizí během velmi krátké doby. Zlepšuje se pružnost lymfatických cév a redukce objemu otoku u postižené končetiny je o 2O až 5O %.

Protistresové účinky a zklidňující účinky magnetoterapie jsou v dnešní uspěchané době velmi vítanou vlastností. S tím pochopitelně souvisí i problémy s nespavostí a neklidným spánkem, kde pulsní magnetické pole spolehlivě odstraní tenhle problém.

Hyperaktivita u dětí trápí spoustu rodičů a na tento problém opakovaně upozorňují i pedagogové. I zde se osvědčila účinnost magnetických pulsů. Vzhledem k mimořádně nízkým rizikům, lze magnetoterapii aplikovat u většiny populace, to znamená od nejnižší věkové kategorie (kojenci) až do nejvyššího věku. Deprese, strach, obavy, stavy psychóz a neuróz se zmírňují ve velmi krátkém časovém rozsahu a klesá závislost a množství užívaných antidepresiv.

Zvláštní pozornost bych chtěla věnovat možnosti používání pulsní magnetoterapie při degeneraci míchy různého původu, roztroušené skleróze, stavech po mozkové mrtvici, stavech po mozkových obrnách, Parkinsonově chorobě a při Alzheimerovém onemocnění. Při těchto onemocněních nelze mluvit o regeneraci na buněčné úrovni, protože mozkové buňky jsou jediné, které se v našem organismu neregenerují. Následkem magnetických pulsů, pokud je ještě buňka schopna reagovat, dochází ke kalciovému refluxu a k částečné restauraci buněčné frakce a zaktivují se ty části mozku, které člověk běžně nepoužívá. Jak je známo, využíváme jenom 2O -3O% mozkové kapacity. Působením léčivých pulsů se interval mezi jednotlivými atakami prodlužuje až několikanásobně a nemoc nevede k tak rychlé invaliditě. U nemocných se zlepšuje orientace v prostoru, chůze, lépe se prokrvují končetiny a páteř. Je to důležité z toho důvodu, že všechny tkáně, žlázy a orgány jsou zásobovány životní energií, právě páteřními nervy. Uplatňuje se zde i analgetický efekt léčby a proto dochází k celkovému subjektivnímu zlepšení u nemocných osob.


Pokračování

Celý seriál najdete zde

 

Doporučujeme

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024