Lahodně sladká, s jemnou, máslovou konzistencí, taková je papája. Nádherně voní po meruňkách. Má kulovité nebo hruškovité plody, které moho...

Symbinatur.com - eshop s přírodními prostředky

Lékařská poradna

SYMBIVITA - Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Ovoce andělů

Ovoce andělů




Ovoce andělů


Lahodně sladká, s jemnou, máslovou konzistencí, taková je papája. Nádherně voní po meruňkách. Má kulovité nebo hruškovité plody, které mohou být dlouhé 30 - 40 cm. Uvnitř dutiny plodu jsou černá a kulatá semena, jsou jedlá, i když jejich pikantní chuť je poněkud hořká.

Ovoce, stejně jako ostatní části stromu z papáji, obsahuje papain, tj. enzym, který pomáhá trávit bílkoviny.

Dezert z papáji je proto velmi prospěšný po jídle, jež bylo bohaté na bílkoviny (maso, sýry, vejce).

Tento enzym je zvláště koncentrován v ovoci, když je nezralé. Papain se proto nabízí jakožto trávicí enzym v doplňcích stravy a je také používán jako přísada do některých žvýkaček.

Je bohatým zdrojem antioxidačních živin, jako jsou karoteny (betakaroten), vitamin C, a dále zdrojem flavonoidů, vitaminů B, kyseliny listové a pantotenové, minerálů draslíku a hořčíku a vlákniny.

Tyto živiny společně podporují zdraví kardiovaskulárního systému a také poskytují ochranu proti rakovině tlustého střeva. Hlavní trávicí enzym, papain, se používá, podobně jako bromelain - enzym nalezený v ananasu, k léčbě sportovních poranění a alergie.


Ovoce andělů


Požívání papáji může být velmi užitečné pro prevenci aterosklerózy, cukrovky a onemocnění srdce. Papája je dobrým zdrojem vitamínu C, vitaminu E a vitaminu A, což jsou tři velmi silné antioxidanty.

Tyto živiny brání ukládání cholesterolu do cévní stěny, aby nevznikaly nebezpečné plaky, které mohou nakonec způsobit srdeční infarkt nebo mrtvici.

Papája je také dobrým zdrojem vlákniny, která, jak bylo prokázáno, snižuje vysokou hladinu cholesterolu v krvi. Důležitou složkou papáji je kyselina listová, potřebná pro přeměnu látky zvané homocystein na neškodné aminokyseliny cystein a metionin. Když se totiž homocystein nepromění, může přímo poškodit cévní stěny. Je-li hladina homocysteinu příliš vysoká, lze to považovat za významný rizikový faktor pro srdeční infarkt nebo cévní mozkovou příhodu.

Ukázalo se, že živiny v papáji jsou také užitečné v prevenci rakoviny tlustého střeva. Zmíněné vlákniny mají schopnost vázat se na rakovinotvorné toxiny v tlustém střevě a držet je pryč od zdravých buněk tlustého střeva. Kromě toho již uváděná přítomnost kyseliny listové, vitaminu C, betakarotenu a vitaminu E zapřičiňuje významné snížení rizika vzniku rakoviny tlustého střeva.

Papája obsahuje několik unikátních enzymů, které zpracovávají bílkoviny - papain a chymopapain. Tyto enzymy pomáhají snižovat zánět a zlepšují hojení popáleniny a tyto procesy opět podporují přítomné antioxidační živiny včetně vitaminu C, vitaminu E a betakarotenu. To může vysvětlovat lidovou zkušenost, proč se lidem s nemocemi, kde je hlavním problémem zánět - astma, osteoartritida a revmatoidní artritida - závažnost jejich stavu sníží, když začnou konzumovat papáju.

Vitamin C a vitamin A jsou potřebné pro správnou funkci zdravého imunitního systému. Konzumací tohoto ovoce si každý člověk přispívá k prevenci nachlazení a chřipky.

Údaje ve studii publikované v časopise Archives of oftalmologie naznačují, že jíst 3 a více porcí papájového ovoce denně může snížit riziko vzniku věkem podmíněné makulární degenerace.

Některé studie ukazují, že potraviny bohaté na vitamin C, což právě papája je, poskytují lidem ochranu proti zánětlivým procesům na kloubech. Typickým příkladem je revmatoidní artritida. Jedinci, kteří takové potraviny konzumovali, měli více než třikrát menší výskyt artritidy.

Výzkum, který byl publikován v Journal of Clinical Nutrition (Jian L, Lee AH a další) ukázal na to, že pravidelná konzumace papáji (sledován obsah lykopenu) a pití zeleného čaje snižuje u muže riziko vzniku rakoviny prostaty.

Podle zdroje: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=47


Zpracoval
MUDr. P. Šácha


Přípravky obsahující papáju:
PAPAYA ENZYME STAR












Symbinatur - Podobné články
  • Borůvka
  • Maralí kořen
  • O cibuli
  • Byliny, které pomáhají při žlučníkových obtížích
  • O červené řepě
  • Třpytící se kůň
  • Rostliny při revmatických nemocech
  • Byliny, které pomáhají při vyčerpání
  • Byliny, které pomáhají při varixech
  • Topinambur
  • Sázejte si byliny pro dietu
  • Papájová salsa
  • Šalvěj, milá šalvěj
  • Zázvor je 10000x silnější než chemoterapie
  • Stevia - přírodní sladidlo
  • Levandule lékařská
  • Dub - léčivý strom
  • Ginkgo biloba u tinnitu ?
  • Wild yam
  • Svízel
  • Koření uklidňuje
  • Amarant (laskavec) - obilnina a zelenina pro posilu
  • Kozinec blanitý
  • Křen
  • Petržel - superpotravina
  • Fenomén papája
  • Mrkev, mrkvička
  • BEZ ČESNEKU ANI RÁNU
  • Zázvor (Ginger)
  • Kyselina listová je stále v hledáčku !!
  • Javorový sirup
  • Jablečný ocet
  • Byliny na ledviny
  • Chřest (asparagus, špargl)
  • Modré brambory
  • Goji, kustovnice čínská
  • Zkoumáme papáju
  • Rutin
  • Banány
  • Grapefruity
  • Ananas
  • Ananas
  • Třešně
  • CORDYCEPS - zázračné boží dílo
  • Znáte moučku z hroznových jader?
  • Anýz a fenykl
  • Bazalka
  • Zelené rostliny pro zdraví
  • Máta peprná
  • PAPÁJA
  • Pupalka a její využití
  • Brusinky
  • Černý bez a jeho význam
  • O skořici
  • Chilli papričky
  • Černá ředkev
  • Ochrana před civilizačními faktory
  • Antioxidanty
  • Přehled antioxidantů
  • GLUTATHION
  • ACAI - EXOTICKÉ OVOCE Z BRAZÍLIE
  • Borůvka
  • Brusinky
  • Goji, kustovnice čínská
  • Grapefruity
  • OPC Bio Complex
  • Vynikající RESVERATROL
  • Brokolice v boji s oxidativním stresem
  • Enzymoterapie - aloe vera&enzymes
  • Pestrý talíř enzymů
  • PAPÁJA
  • Papaya – ovoce budoucnosti
  • Ananas
  • Bromelain ve službách Symbi systému
  • Velký pomocník pro trávicí ústrojí - ENZYME STAR
  • Symbinatur - Zpravodaj emailem
    Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.


    Symbinatur - Přihlášení do klubu
    Heslo:


    Symbinatur - Stálá nabídka
    ACAI COMPLEX STAR - více ACAI COMPLEX STAR
    výrobce: STARLIFE
    Euterpe jsou vysoké, většinou silně odnožující palmy se štíhlými kmeny, domác...
    BARLEY STAR - více BARLEY STAR
    výrobce: STARLIFE
    Mladý ječmen je bohatým přírodním zdrojem 18 aminokyselin, 14 minerálních l...
    CMF 20 - více CMF 20
    výrobce: STARLIFE
    CMF je ideálně vyvážená kombinace vápníku, hořčíku, železa, minerálních lát...
    BetaGlukan BIOcell - více BetaGlukan BIOcell
    výrobce: MYCO MEDICA
    MycoMedica BetaGlukan BIOcell je přírodní ß-1,3/1,6 D-glukan, který se získ...
    FLEXI-MOBILITY STAR - více FLEXI-MOBILITY STAR
    výrobce: STARLIFE
    Glukosamin sulfát tvoří přirozenou součást kloubních chrupavek a synoviální...
    NEMATODLE STAR - více NEMATODLE STAR
    výrobce: STARLIFE
    Doplněk stravy Chutný sirup obsahující složky podporují činnost trávicíh...
    Symbinatur - Nejbližší semináře

    Symbinatur - Diskuzní fórum

    Symbinatur - Tiskové zprávy

    S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním naších stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie ve vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.
    Zavřít

    Naše společnost je partnerem Lyoness

    O bližší informace jak využít slevový systém a výhody při Vašem nákupu v našem E-shopu, jak se registrovat a podobně, nás kontaktujte na dfm@symbinatur.com.

    Symbinatur - Nejzajímavější seriály