SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Olej ze semen lnu

Popisované zdravotní téma nemůže být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře, který vás zná.

V praxi se setkávám se situací, kdy potřebuji pacientovi doporučit, aby jedl ryby (především ty mořské) a aby děti dostávaly rybí olej.

Důvod je jasný a známý, mořské ryby (losos, makrela, tuňák) jsou nejlepším zdrojem nenasycených mastných kyselin. Jenže mají charakteristickou rybí chuť, která nemusí každému vyhovovat. Viděl jsem mnoho dětí, které měly k rybímu tuku odpor. Samozřejmě je to psychická záležitost, ale pokud chceme situaci obejít, pak hledáme jiné zdroje nenasycených mastných kyselin, a ty obecně najdeme také v některých rostlinných potravinách (lněná semínka, řepkový a sójový olej, listová zelenina, dýňová semena, vlašské ořechy).

Lněné semínko

je ceněno zejména pro vysokých obsah omega-3 mastných kyselin. Je také zdrojem kyseliny alfa-linolenové (ALA), což je také důležité, neboť ta se přeměňuje na omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem - kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA), které rovněž podstatně přispívají k lidskému zdraví, především svými protizánětlivými účinky, jakož i k správnému vývoji mozku u dětí.

Zejména pro svůj vysoký obsah zdraví prospěšných omega-3, 6 a 9 mastných kyselin je lněné semínko prospěšné pro kůži, srdce, cévy, žlučník, střeva, klouby a svaly. Obsažené látky mají účinný vliv u dospělých lidí na snížení hladiny škodlivého cholesterolu (a zvyšují množství prospěšného cholesterolu), chrání před onemocněním srdce a cév, brání shlukování krevních destiček a pomáhají předcházet nepravidelnému srdečnímu tepu. Esenciální mastné kyseliny jsou důležité pro ochranu buněčných membrán. Vedle nenasycených mastných kyselin je lněné semínko bohaté také na hemicelulózu a lignin, slizy, některé oleje a bílkoviny, které zvláčňují stolici a jemně povzbuzují střevo k reflexním pohybům, a tím se předejde zácpám či napomáhá při nich. Svým prebiotickým účinkem jsou důležité pro správnou funkci střev a zdravé trávení.

Kromě oleje ze semen lnu výrobci přidávají do receptu také vitamin E, který zde hraje roli ochránce nenasycených mastných kyselin, protože je o něm známo, že má silný antioxidační efekt.

 

Je však třeba doplnit poznámku. Podkladem pro rozhodování, zda je vhodné užívat prostředek obsahující esenciální mastné kyseliny a nemělo by jít jen o intuici nebo o pokus a omyl, by mělo být před začátkem stanovení balančního testu, který napoví, jaký je v těle poměr mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami. Pokud je nesprávný poměr, tedy převažuje omega-6 nad omega-3, pak je vhodnější se nejprve zaměřit na dietu a produkt, ve kterém prioritně převyšuje účinný omega-3 s cílem uskutečnit vyrovnání nepoměru, a v tom daném okamžiku produkt, který obsahuje omega-3, 6, 7 a 9, není ve smyslu obratu poměru ve prospěch omega-3 tím nejlepším řešením.

Lněný olej sice obsahuje kyselinu alfa-linolenovou (ALA, omega-3), nicméně přeměna ALA na EPA a DHA není v těle dostatečná, aby mohla eliminovat prozánětlivé účinky kyseliny arachidonové (KA). Tu většinou konzumujeme přímo, bez možnosti dostatečné přeměny vysokého množství prozánětlivých mastných kyselin; přijímáme je z potravin živočišného původu (drůbeží maso, krůtí, hovězí, vepřové, vejce…), zvláště pokud daná zvířata neběhají volně, ale jsou ve velkém krmena obilnou směsí s přemírou omega-6 - kyseliny linolové (LA), kterou pak v těle přeměňují na prozánětlivou kyselinu arachidonovou (KA). Výsledem je všeobecná konzumace prozánětlivých potravin z živočišné produkce s velkou koncentrací KA, a to je jeden z důvodů, proč průměrný Čech a Slovák má prozánětlivý poměr omega-6: omega-3 kolem 15:1. (Dalším důvodem je spotřeba slunečnicového oleje.)

Takže výše uvedený produkt je vhodné užívat až poté, co dojde k vyrovnání poměru omega-6 a omega-3 přímou konzumací omega-3 (EPA a DHA), a tehdy poslouží jako udržovací, stabilizační produkt.  Tehdy má své opodstatnění. Je to však vždy individuální.

Ukazuje se, že konzumací samotných lněných semínek či potravního produktu vyrobeného z lněného oleje nelze dostatečně eliminovat rizika spojená se špatným poměrem omega-6: omega-3.

Nejde o lék, jde o potravní doplněk, je určen k prevenci, užívá se společně s jídlem. Patří do výbavy moderního člověka, který ví, co jeho tělo potřebuje, aby se udržovalo v dobré kondici.


MUDr. P. Šácha

O bližší informace požádejte naši poradnu.

 

Doporučujeme

    BalanceTest

    BalanceTest společnosti Zinzino je jednoduchým sebetestem, který po odebrání kapilární krve z prstu umožňuje analýzu obsažených mastn

    Zjistit více

    BALANCEOIL ORANGE LEMON MINT

    Hlavní přínosy - Přispívá k normální funkci mozku protože denní dávka obsahuje 700 mg DHA - Přispívá k normální funkci

    Zjistit více

    ZinoBiotic+

    Potravinová vláknina Produkty s vlákninou obvykle obsahují pouze jednu či dvě potravinové vlákniny, a to pro každodenní potř

    Zjistit více

    BALANCEOIL ORANGE LEMON MINT 300 ML

    Hlavní přínosy - Přispívá k normální funkci mozku protože denní dávka obsahuje 700 mg DHA - Přispívá k normální funk

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024