Často se stává, že si pleteme pojmy -potravinová alergie a potravinová intolerance. Nežádoucí reakce na kravské mléko dělíme na rea...

Symbinatur.com - eshop s přírodními prostředky

Lékařská poradna

SYMBIVITA - Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Nesnášenlivost laktózy

Nesnášenlivost laktózy



Často se stává, že si pleteme pojmy -potravinová alergie a potravinová intolerance.
Nežádoucí reakce na kravské mléko dělíme na reakce imunologické- alergie a reakce neimunologická - intolerance nesnášenlivost.
Příznaky obou nemocí jsou totiž někdy k nerozeznání.


Nesnášenlivost laktózy


Potravinová alergie převažuje u dětí do tří let, patří do stejné kategorie jako alergie například na pyly. Pozření stravy, na kterou má tělo alergickou reakci, způsobí aktivaci imunitního systému organizmu. Imunitní systém alergika si začne proti alergické potravině nebo jen proti určité její složce tvořit protilátky. Jde o obrannou reakci. Alergie se většinou objevují okamžitě nebo do jedné hodiny po požití potraviny, na kterou má tělo negativní reakci. Nejčastější alergické reakce na potraviny se projevují na kůži v podobě vyrážky, pupínků nebo se zhorší ekzém, objeví se otok jazyka, také se mohou objevit respirační problémy včetně astmatu, dávení a zvracení, průjmy, bolesti v oblasti břišní dutiny a křeče. Bouřlivé reakce se mohou projevit poklesem krevního tlaku, ztrátou vědomí a v nejhorším případě i smrtí.

Potravinová intolerance, na rozdíl od potravinové alergie, se vyskytuje s převahou v dospělosti, nezahrnuje imunitní reakci. Potravinová intolerance je způsobena nedostatkem látky, která se v organizmu podílí na zpracování stravy. Tělo není schopno zpracovat danou potravinu a dostavuje se netypická reakce organizmu (zvracení, dávení, průjmy, kožní projevy, plynatost, bolesti břicha, křeče).

Laktóza je mléčný cukr, který je přirozenou součástí mléka u všech savců. Kravské mléko obsahuje asi 5 gr laktózy na 100 ml, zakysané výrobky mají laktózy o třetinu a smetana s máslem o polovinu méně.

Nejběžnějším typem intolerance na potraviny je právě intolerance laktózy (intolerance na mléčný cukr), způsobená nedostatkem laktázy (enzymu štěpícího mléčný cukr).

Harvardova lékařská fakulta uvádí, že "určitý druh problémů s laktózou má odhadem až 70 procent světové populace".

Mléčný cukr se nevstřebává nýbrž je štěpen v tenkém střevě enzymem laktázou (beta-galaktosidázoou) na glukózu a galaktózu. Díky tomu se glukóza může dostat do krevního oběhu. Při nedostatku enzymu laktázy se do tlustého střeva dostává laktóza nerozštěpená a začne tam kvasit, čímž vznikají kyseliny a plyny. Tento stav, kterému se říká nesnášenlivost laktózy, je provázen některými z uvedených příznaků nebo se mohou objevit všechny. Během prvních dvou let života se ve střevě tvoří velké množství laktázy, ale s věkem produkce tohoto enzymu trvale klesá. Ke snižování aktivity tohoto enzymu dochází fyziologicky kolem 2.roku života.

Mnozí lidé tudíž mají nedostatek laktázy, ale nevědí o tom. Mají po požití mléčných výrobků určité obtíže, a proto se domnívají, že jsou na mléko alergičtí. Určité množství laktózy v mléce je i při značném enzymovém deficitu tolerováno, u dospělého i 100 - 200 ml. Jen malé množství lidí se musí do konce života mléčnému cukru vyvarovat.

Ukazuje se, že pravá potravinová alergie je vzácná a postihuje pouze jedno až dvě procenta celkové populace. U dětí je tato porucha častější, ale nepřesahuje osm procent.
Jak to ale můžete rozlišit? Kniha The Sensitive Gut odpovídá: "K pravé alergické reakci dochází za několik minut po požití nevhodné potraviny. Příznaky, které se objeví po hodině, budou pravděpodobně souviset s nesnášenlivostí."

V současnosti není žádná léčba, která by zvyšovala tvorbu laktázy. Myslelo se, že dobře vytvořené probiotické prostředí situaci vylepší, ale v experimentech se to zatím zcela nepotvrtdilo.
Nesnášenlivost laktózy v zásadě není životu nebezpečná. Ale pokud se na ni nepomýšlí, může způsobit mnoho potíží, a někdy se stane, že je klient dlouhou dobu vlastně léčen na něco jiného. U každé zjištěné intolerance laktózy se doporučuje vždy pomýšlet na sekundární vztah s primárně jinou nemocí a je take vhodné vyloučit i latentní formu celiakie. (Matthews,2005)

Pro praxi je důležité včas tuto odchylku odhalit, protože laktóza je obsažena nejenom v mléčných výrobcích, ale je součástí také různých medikamentů. K paradoxům pak dochází, když má člověk problémy, které vypadají jako alergie. Lékař logicky předepíše antihistaminikum, jenže součástí prostředku je laktóza, na kterou klient reaguje výše popsanou reakcí. Vznikne klinický obraz, kdy lék, který má pomáhat, se vlastně sám svým obsahem laktózy podílí na dalším rozvoji problému.

Některé mléčné výrobky obsahují minimální množství mléčného cukru (tvrdé a polotvrdé sýry) nebo prokazatelně méně (měkké sýry, většina jogurtů, šlehačka, máslo apod.) Ale pozor, některé výrobky mohou mít naopak laktózy po obohacení sušeným mlékem vice, může jít například o speciální jogurty, dresinky, cukrovinky, zmrzliny apod.

LAKTÓZA MŮŽE BÝT I V TĚCHTO VÝROBCÍCH:
Chleba a pečivo
Moučníky a cukroví
Bonbóny
Bramborová kaše v prášku
Margaríny
Mnoho léků na předpis
Volně prodejné léky- potravní doplňky- probiotika
Směsi na palačinky, sušenky a cukroví
Ochucené cereálie
Dresinky do salátů
Masové nářezy
Polévky

Počet výrobků stále narůstá.

Obsah laktózy v potravinách "určených pro zvláštní výživu" musí být na etiketě kvantitativně ( v gr na 100 g či 100 ml ) i viditelně označen.

Jestliže vznikne podezření na nesnášenlivost laktózy, je možno si udělat krátký test:

EET ( eliminační- expoziční test)


V každé lékárně seženete mléčný cukr, protože jej běžně používají pro přípravu receptur.

Postup by mohl vypadat asi takto:
Z jídelníčku vyřaďte všechno, co obsahuje mléko a mléčný cukr - prostudujte si skladbu potravin, které běžně používáte. ( Některé potravní doplňky také mohou obsahovat laktózu.) První týden - absolutní vysazení a po týdnu přidejte koupenou čistou laktózu. Dejte jednu kávovou lžičku do sklenice vody- nejprve jen do úst, žmoulat v ústech několik minut - nepolykat- vyplivnout- čekat na reakci. Totéž druhý den: Stejnou dávku vypijete ( ráno), jestli se během dne neprojeví žádný příznak, opakujte totéž ještě jednou - večer. Stále bez mléka... a pokračujeme v testu na bílkovinu mléka. 2-3 týdny je krátká doba- nebude to mít žádný vliv na nedostatek vápníku...
Po této eliminační fázi zařaďte zpět do jídelníčku všechny mléčné potraviny.
EET- NENÍ žádná dieta !!!!!
Je to jen krátkodobá zkouška, kdy se vysadí testovaná potravina, ale nahradí se adekvátně jinou potravinou.
Jestli je přítomna nesnášenlivost laktózy a následně ev. mléka, po opětovném vrácení mléka ( expoziční fázi) do jídelníčku to na svém těle poznáte.Také pomocí metody pokusu a omylu si někteří lidé vyzkoušeli, kolik mléčných výrobků snesou. Hranici si můžete stanovit tak, že budete sledovat, po jakém množství těchto produktů začínáte mít problémy.
Někteří lidé se rozhodli, že nebudou jíst vůbec žádné mléčné výrobky. Na základě osobního testu a konzultace s dietologem lze najít jiné způsoby, jak doplnit potřebné kalcium. Vysoký obsah vápníku mají určité druhy listové zeleniny a také některé druhy ryb a ořechů. Kozí mléko obsahuje také bílkovinu, i když poněkud jinou - během eliminační fáze ji nedávejte. Můžete použít mléka neživočišná, která seženete: sojóvé, pohankové, ovesné..
Těm, kdo se mléčných výrobků vzdát nechtějí, mohou pomoci určité produkty obsahující laktázu, která střevu umožní laktózu rozložit. Jsou běžně k dostání, např. v německy mluvících zemích ve formě tablet nebo tekutiny. Díky užívání těchto produktů se pak nesnášenlivost laktózy neprojeví. Určitou možností volby se zdají být mléka s předem odstraněným mléčným cukrem ( enzymaticky, chromatograficky), jde však o výrobky poměrně drahé a na našem trhu se příliš neujaly.


MUDr. P.Šácha










Symbinatur - Zpravodaj emailem
Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.


Symbinatur - Přihlášení do klubu
Heslo:


Symbinatur - Stálá nabídka
BioBeam Acne - více BioBeam Acne
výrobce: BioBeam
Klinická studie Po pěti letech úspěšných zkušeností s BioBeam™ 660 při lé...
UltiCare LT-99 best + B1C kruh - více UltiCare LT-99 best + B1C kruh
výrobce: Magnetoterapie
- Malý polštářový aplikátor (A1C) - Dlouhý polštářový aplikátor (A4C) - ...
PROBIOTIC AND FIBER - více PROBIOTIC AND FIBER
výrobce: AVITA
Výživový doplněk s obsahem probiotik a vlákniny. Klíčové charakteristiky...
MORINGA & RHODIOLA - více MORINGA & RHODIOLA
výrobce: VIANUTRA
potravní doplněk – unikátní kombinace nejbohatšího přírodního zdroje živ...
KARDI WIN - více KARDI WIN
výrobce: Health Detox
Fenomén z Francie "Resveratrol" Nutraceutikum - funkční doplněk stravy ...
JOY FLEX - více JOY FLEX
výrobce: AVITA
Výživový doplněk na podporu pohybového systému. Klíčové charakteristiky:...
Symbinatur - Nejbližší semináře

Symbinatur - Diskuzní fórum

Symbinatur - Tiskové zprávy

S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním naších stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie ve vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.
Zavřít

Naše společnost je partnerem Lyoness

O bližší informace jak využít slevový systém a výhody při Vašem nákupu v našem E-shopu, jak se registrovat a podobně, nás kontaktujte na dfm@symbinatur.com.

Symbinatur - Nejzajímavější seriály