SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Migréna






U migrény se jedná o trápení s bolestmi hlavy a s jejími vracejícími se atakami, které mohou trvat 4 až 72 hodin, typický je výskyt bolestí na jedné straně hlavy, bolest pulsujícího charakteru a různé intenzity. Průvodním jevem mohou být: nevolnost, přecitlivělost na světlo a hluk.

Kromě toho mohou být migrenózní stavy spojeny s tzv. "aurou", což jsou: závratě, poruchy citlivosti, vidění, a řeči. Symptomy trvají asi 5 až 20 minut, pomalu se vyvíjejí a po hodině zcela odezní.

Diagnózu potvrzuje:
1.anamnésa (pátrání po historii nemoci)
2.popisu záchvatu bolesti
3.interní a neurologické vyšetření

Při nově se vyskytnuvší bolesti hlavy mají být vyloučeny jiné možné příčiny prostřednictvím elektroencefalogramu (EEG), počítačové tomografie (CT), magnetickorezonanční tomografie (MRZ).

Záchvat migrény probíhá v 5 fázích:
1.Předfáze (prodromální fáze): Zde se objevují tzv. plus faktory: zvýšená dráždivost, šílená chuť na určité jídlo, hyperaktivita a přecitlivělost smyslů jako první znamení blížícího se záchvatu migrény. Naproti tomu stojí tzv. minus faktory jako únava, vyčerpání, zácpa a nevolnosti.

2.Aurafáze: Asi u 10 % onemocnění migrénou se nyní objeví neurologické symptomy společně zahrnuté do označení "aura", které asi za hodinu zanikají.

3.Fáze bolestí: Typická bolest hlavy (bodavá, píchavá, tepavá, křečující nebo pulzující) narůstá více než hodinu. Bolest si vybírá různé lokalizace, ale nejčastěji je na čele. Fáze bolestí hlavy ústí nejčastěji do nevolnosti, zvracení, přecitlivělosti na světlo, hluk a zhoršuje se pohybem. Z důvodu těchto průvodních symptomů je pro pacienta často příjemné, když se uchýlí do tmy a klidu. Doba této fáze trvá 4 až 72 hodin.

4.Fáze doznívání: Symptomy doznívají, postižení se cítí unavení a malátní.

5.Fáze odpočinku: Do úplného uklidnění mohou uplynout až dva dny.

Příčiny migrény nejsou ještě s konečnou platností objasněny. Zdá se, že svou roli přitom hrají dědičné vlivy, kdy stále více členů rodiny trpí touto nemocí. Dá se tušit, že určité změny genů mají vliv na nervovou podrážděnost. Jedna teorie počítá s tím, že příčinou je nedostatečné prokrvení mozku, ale to bylo zatím vyvráceno. Spolu spouštěčem migrény může také být trojklanný nerv, jehož nervová zakončení na krevních vlásečnicích v mozku mohou způsobit bolestivý zánět.

Serotonin
Neurotransmiter serotonin hraje klíčovou roli při vzniku migrény, Neurotransmiter je substance, která se ukládá do nervové buňky a při podráždění buňky se uvolňuje. Protože neurotransmiter prochází z jedněch nervových buněk přes synaptickou mezeru do jiných nervových buněk, proto tam zprostředkovává reakci. Může se reakci zabránit nebo aktivovat, záleží na tom, který neurotransmiter tu situaci ovládá. Tento efekt nervových buněk se pak uplatňuje podle toho, ze které aktuální nervové buňky je ten či onen orgán aktivován - např. céva, sval, srdce, žaludek, střevní trakt.

Hlavní příčinu migrény předpokládáme v poruše serotoninové rovnováhy a v poruše nervové dráždivosti. Tvorba aury před záchvatem bolesti hlavy se spouští pravděpodobně přes neurony kůry mozkové a šíří se formou vlny různými mozkovými úseky. Následkem takového rozšíření podráždění dojde ke změnám prokrvení mozku. Experimentálně byly snímány krevní objemy, které se šíří rychlostí od 2 do 3 mm/ min. z temenní mozkové oblasti směrem k čelním oblastem mozku, tedy ze zadní části hlavy směrem k čelu.

Vývoj migrénové bolesti hlavy se odvozuje od účinku serotoninu na krevní cévy. Prostřednictvím serotoninu se zvýší propustnost stěny cévní (cévní permeabilita) pro jisté substance. Takové jako Plasmakinin, který jde z krevní cévy do okolní tkáně, kde dráždí receptory bolesti. Kromě toho uvolňuje serotonin nosiče, např. prostaglandiny a ty způsobují v mozku vasokonstrikci a mimo mozek vasodilataci. Vasodilatace v žaludku a zažívacím traktu by mohla být zodpovědná za nevolnosti a zvracení u mnohých pacientů, kteří trpí migrénou.

Možnosti dalších příčin.
Mezi možné spouštěče migrény patří:
potrava, nedostatek spánku, stres, hormonální vlivy

U bolestí hlavy podle napětí se jedná o vracející se epizody bolestí, které mohou trvat od několika minut až po několik dní. Bolest je úporná, táhnoucí se, od lehké až po silnou intenzitu, oboustranná a vyzařující často zezadu hlavy dopředu na čelo.

1. Bolest hlavy jako reakce na hormonální změny (třeba také užívání HA apod.)
2. Bolest hlavy jako netypický projev alergie nebo poruchy imunity
3. Často je to tzv. vazomotorická migréna - reakce cévní stěny (podobný mechanizmus jako u alergie)
4. Souvislost se zablokovanou krční páteří - sedavé zaměstnání
5. Amalgámové výplně - a mezi nimi minigalvanický proud - při nakupení napětí se projeví migréna
6. Následek tzv. střevní dysbiózy

Postoj k nemoci je v hodné postavit na třech pilířích:
I.pilíř
Hledá příčiny nemoci - příčina vždycky existuje - bez výjimky

II.pilíř
Hledá způsoby, jak pojmenovanou příčinu odstranit - nejtěžší krok léčení !!!!

III.pilíř
Vytvořit komplexní léčivý program, který není prioritně postaven na lécích či jiných prostředcích. Nestaví se proti nemoci, proti následkům, ale snaží se v těle vytvořit takové podmínky, aby se tělo (a jeho obranný systém) dokázalo s daným problémem vypořádat samo.

Pokud nebudou vystavěny všechny tři pilíře, léčení nebude mít úspěch.

Symbinatur disponuje četnými potravními doplňky, které mohou být pomocné při řešení tohoto problému. Ale dle nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006, nesmíme uvádět informace o účincích potravních doplňků na veřejné platformě. K tomu je určena poradna s lékařem.


MUDr. P. Šácha


Doporučujeme

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024