SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Kopřiva a přeslička






Kopřiva - Urtica dioica zahrnuje asi 35 druhů, které rostou zejména v mírných pásmech. Její latinský rodový název je odvozen od latinského slova uro, které znamená pálit. Žahavost chloupků kopřivy způsobují zřejmě aminy acetylcholin, histamin a serotonin. Kopřiva je rozšířena po celé Evropě, na východě zasahuje hluboko na Sibiř až k Altaji a Bajkalu, na Kavkaz, do severního Íránu, Kašmíru. Je to obtížný plevel, ale také známá léčivka, používaná v kosmetice (kopřivový šampón) nebo jako čisticí bylina ať ve směsích, či samostatně. Výluh z kopřivy lze popíjet dlouhodobě, ale je třeba opatrnosti, neboť některé atopiky může dráždit. Pro vysoký obsah vitamínu C a brzký nástup vegetace (z jara může i opakovaně namrznout) je oblíbena do jarních nádivek. Kopřiva dvoudomá je živnou rostlinou housenek řady motýlů, například baboček. Kopřiva podporuje vitalitu a energii v organizmu. Přispívá ke zdraví žil, napomáhá správné žilní cirkulaci a krevnímu oběhu. Pomáhá při pocitu unavených a „těžkých“ nohou.

Extrakt přesličky rolní obsahuje kyselinu křemičitou (koloidní oxid křemičitý). Křemík v této optimálně vstřebatelné formě je vhodným doplňkem k výstavbě kolagenových a elastinových vláken, které podporují dobrý stav kostí a kloubní chrupavky. Přeslička je označována jako nejdostupnější zdroj přírodního křemíku. S přibývajícím věkem ubývá množství křemíku v organismu a to se projevu je i na pleti, která je méně pružná, suchá a vrásčitá, vlasy a nehty jsou lámavé a třepí se. Doplněním této optimální formy organického křemíku dochází k významné podpoře kvality vlasů, nehtů a kůže. Tím, že koloidní oxid křemičitý na sebe váže vodu, pomáhá udržovat a zlepšovat pružnost pleti, vlasů a nehtů a přináší svěží a mladistvý vzhled. Přeslička také chrání ledviny a podporuje jejich vylučovací činnost. Obsahuje equisetonin, který podporuje produkci moči a močení a pomáhá odstraňovat škodlivé metabolity z těla.

Dle nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006, nesmíme uvádět informace o účincích potravních doplňků na veřejné platformě. K tomu je určena poradna s lékařem.


MUDr. Pavel Šácha


Doporučujeme

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024