SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

GLUTATHION

Glutathion hraje důležitou roli při homeostáze a v živém organismu má především obrannou funkci jako antioxidant a detoxikační prvek. Brání organismus před oxidačním stresem (podílí se na odstraňování peroxidu vodíku). Nedostatek glutathionu má za následek snadnější onemocnění, především chorobami spojenými se stářím (vyšším věkem), snadnější možnost nachlazení a dřívější nástup anemie či projevů stárnutí atd., a to v důsledku nedostatku odolnosti vůči aktivnímu kyslíku a snížení celkové funkčnosti těla.

Základní vzorec

O co jde?
- Jedná se o matku všech antioxidantů, je to hlavní antioxidant a „ředitel“ regulačního systému, glutathion.
- Dobrou zprávou je, že vaše tělo produkuje vlastní glutathion.
- Špatnou zprávou je, že nezdravá strava, znečištění, toxiny, léky, stres, trauma, stárnutí, infekce a radiace poškozují všechny vaše glutathiony.

Oxidační stres je nerovnováha mezi tvorbou volných radikálů, vzniká jako vedlejší produkt okysličování, látkové výměny a schopností organismu rychle odbourávat a detoxikovat reaktivní meziprodukty.

Oxidační stres se u lidí podílí na mnoha nemocech, jako je například ateroskleróza, Parkinsonova nemoc, srdeční selhání, infarkt myokardu, Alzheimerova choroba a chronický únavový syndrom, nicméně krátkodobý oxidační stres může být důležitý v prevenci stárnutí.

Antioxidanty
Existují látky známé jako antioxidanty, které dokáží zachytit volné kyslíkové radikály, a tak snižovat riziko oxidačního stresu. Jejich zdroji jsou čerstvé ovoce a zelenina a v nich konkrétně bioflavonoidy a polyfenoly (resveratrol, karotenoidy, vitamín C a E či kyselina lipoová).

Glutathion je chemicky vzato tripeptid, složením gama-glutamyl-cysteinyl-glycin. Vyskytuje se ve dvou formách – redukované a oxidované. V redukované formě jde o triol (zkr. GSH) a v oxidované formě o disulfid (zkr. GSSG).

Dvojstupňová biosyntéza
I. stupeň: kyselina glutamová reaguje s cysteinem a za katalýzy gama-glutamylcysteinsyntetházy vzniká gama-glutamylcystein.

II. stupeň: gama-glutamylcystein reaguje s glycinem za vzniku redukované formy glutathionu (zkr. GSH).

Princip antioxidačního účinku glutathionu
GSH je slabé redukční činidlo vzhledem k obsahu sulfhydrylové skupiny v přítomném cysteinu. Mechanismus účinku při působení volných kyslíkových radikálů spočívá v oxidaci sulfhydrylové skupiny, vzniká disulfidická skupina a z glutathionu následně vzniká dimer glutathiondisulfid (zkr. GSSG). Oxidovaná forma glutathionu je účinkem glutathionreduktázy přeměněna zpět na redukovaný glutathion (zkr. GSH). Na oxidaci glutathionu se podílí i dehydroaskorbát-reduktáza. Celý mechanismus oxidačních a redukčních změn glutathionu se označuje jako askorbát-glutathionový cyklus.

Rovnicemi lze vyjádřit schematicky uvedený děj následovně:
1) vznik oxidované formy glutathionu (zkr. GSSG)
GSH + H2 O2 ------------------GSSG + 2 H2 O

2) regenerace oxidované formy glutathionu na redukovanou
GSSG + NADPH + H+ --------- 2 GSH + NADPH


Glutation je látka tělu vlastní, je obsažen v každé jeho buňce. Tělo ho získává z některých potravin (např. z určitých druhů zeleniny), z řady látek si ho samo syntetizuje. Mladé buňky těla ho mají dostatek, ale počínaje třicátým rokem věku glutationu v buňkách ubývá.

Zelenina a ovoce

Podpořte produkci glutathionu
Jezte potraviny, jež podporují produkci glutathionu. Jsou to potraviny bohaté na síru. Nejdůležitější je česnek, cibule a dále brokolice, kapusta, zelí, květák, řeřicha ad.

Zkuste bioaktivní syrovátkový protein. Je to skvělý zdroj cysteinu a aminokyselin, základních stavebních látek pro syntézu glutathionu.

Pro zvýšení hladiny glutathionu cvičte a sportujte, tím zvyšujete hladinu glutathionu.

Účinky glutathionu
1. Zlepšuje cévní prokrvení všech orgánů, snižuje riziko vzniku trombóz (např. u křečových žil).
2. Zlepšuje činnost a zvyšuje výkon srdce a zabraňuje vzniku řady srdečních chorob.
3. Potlačuje vznik a rozvoj nemocí trávicího traktu (např. žaludečních vředů, Crohnovy choroby, onemocnění slinivky atd.).
4. Brání vzniku a vývoji diabetu, zlepšuje jeho stav a chrání orgány těla před diabetickým poškozením.
5. Podporuje zvýšenou činnost ledvin a chrání je před nemocemi, stejné platí i pro činnost jater (chrání je před vznikem cirhózy).
6. Zvyšuje imunitu organizmu, zejména protivirovou, a snižuje důsledky onemocnění autoimunitními chorobami.
7. Zlepšuje metabolismus všech buněk organismu a zabraňuje tak jejich předčasnému stárnutí.
8. Zlepšuje stav nervového systému, zlepšuje průběh nervových i psychických onemocnění (např. psychózy, schizofrenie apod.).
9. Zlepšuje stav arteriosklerotických změn (např. mozkových cév).
10. Neutralizuje toxické látky, jako jsou těžké kovy, nejrůznější toxická farmaka, ale také následky elektromagnetického záření a UV záření.
11. Potlačuje příčiny některých očních chorob - šedý a zelený zákal.
12. V neposlední řadě stojí za zmínku jeho protinádorový účinek!

L-Glutation není toxický ani ve vysokých dávkách!

Glutation v podstatě prodlužuje život a chrání tělo před předčasným stárnutím. Proto je více než vhodné glutation do těla dodávat.

Glutathion lze využít jako marker oxidačního stresu. Za fyziologického stavu je intracelulárně lokalizováno více než 99% obsahu glutathionu v redukované formě (GSH).



MUDr. P. Šácha

 

Podobné články

Doporučujeme

Doporučujeme

    Piperin 98,6 - Slim & Beauty

    PIPERIN Slim & Beauty oceňují zejména ženy, které mají opakovanými dietami zablokované hubnoucí mechanismy. Vysoce koncentrovaný (98

    Zjistit více

    DIALEG

    Nutraceutikum - funkční doplněk stravy s vysokou biologickou aktivitou 100% čisté = bez příměsí (barviv, konzervačních / protispékav

    Zjistit více

    EUFORYN

    uvolnění a klidný spánek Nutraceutikum - funkční doplněk stravy s vysokou biologickou aktivitou 100% čisté = bez příměsí (barviv,

    Zjistit více

    Reishi red - 100 kapslí

    Lesklokorka lesklá „Císařova houba nesmrtelnosti“ Nutraceutikum - funkční doplněk stravy s vysokou biologickou aktivitou 100% čist

    Zjistit více

    Anti-Celulitic

    jemná a hebká Nutraceutikum (funkční doplněk stravy), 60 vegetariánských kapslí Půvab vychází z nitra. L-karnitin L-karnitin

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024