SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Egyptské bakterie






Cestovní kanceláře nabízejí zájezdy do lákavého Egypta, každým rokem pak dostávám dotazy na tzv. egyptské bakterie, které dokáží pobyt značně znepříjemnit.

Vzhledem k vysokým teplotám je nutné, abyste u sebe měli vždy vodu.
Zkušený cestovatel zná pravidlo nekonzumovat nic, co se nedá upéci, uvařit nebo oloupat. Ani toto pravidlo není bez výjimky, protože například v Tunisu nebo Egyptě bylo zjištěno, že čilí prodavači vstřikují injekcemi do melounů vodu, aby byly těžší.

Voda z kohoutku může být zdrojem zdravotních potíží, pijte tedy pouze vodu balenou. Vysoké teploty a místní strava se podílejí na fenoménu zvaném faraonova pomsta.

Zvracení, silné křeče a průjmy, které si v krajních případech vyžadují hospitalizaci. Dochází k častému vyprazdňování řídké stolice a nastupuje velmi rychle a hlavně bez varování, se stolicí odchází z těla i velké množství vody a dochází k rychlé dehydrataci organizmu. Ta může vést až ke kolapsu a smrti. Může se také jednat o jiné, závažnější onemocnění, jako je třeba postižení slinivky, jater, žlučníku, tenkého nebo tlustého střeva, různých zánětů, imunologických problémů nebo narušené funkce štítné žlázy.

Popsané problémy způsobují bakterie, které jsou přítomny v nevhodných, rychle se kazících nebo nedostatečně tepelně zpracovaných potravinách a ve vodě z nejistých zdrojů. Pokud této pomstě chcete uniknout, nikdy nepoužívejte vodu z vodovodu, ale výhradně vodu balenou, a to i na čištění zubů.

Působitelem potíží může být například bakterie E- Coli. Za normálních okolností je tato bakterie jedním z nejdůležitějších zástupců střevní mikroflóry. Jedná se o anaerobního parazita, jenž se živí zbytky potravy svého hostitele. Má tvar bičíkaté tyčinkovité bakterie. Přítomnost bakterie v tlustém střevě je nezbytná pro správné fungování trávicích procesů. Vyskytuje se však několik jejích kmenů, z nichž některé mohou být patogenní. Ty se dělí na základě mechanismů, jimiž působí na buňky střeva, na enterotoxigenní (ETEC), enterohemoragické (EHEC), enteroinvazivní (EIEC), enteropatogenní (EPEC) a enteroagregativní (EAEC). Patrně nejnebezpečnějším kmenem E. coli je EHEC, který produkuje verotoxin. Inkubační doba tohoto typu bývá 3 až 8 dní. Ovšem na dovolené se můžeme setkat tako s jinými bakteriemi.

Jde o to, že obyčejné bakterie, které jsou v Egyptě doma a místní obyvatelstvo nijak neohrožují, mohou nám Evropanům snadno způsobit potíže.

Pokud se průjem dostaví, zajděte do místní lékárny pro Antinal nebo Drotazide Diax nebo Streptoquin. jsou k sehnání i ve formě sirupu pro děti. Dostanete je v každé egyptské lékárně a často i na hotelové recepci.

Je rozumné vybírat si hotel, ve kterém je k dispozici lékař. Jakmile se dostaví popisované křeče, hned jej navštivte. Delegátka cestovní kanceláře Vás jistě bude instruovat, čím se vybavit a jak předejít faraonově pomstě.

Pomáhají k tomu dezinfekční léky typu živočišné uhlí, Endiaron, Smecta nebo Endiform, přísná suchá dieta, a hlavně je třeba dbát na dostatečný příjem tekutin ve formě černého čaje nebo minerálek, který nám zároveň doplní ztrátu minerálů.

SYMBI II - Laktobacily. Kvalitní preparáty obsahující probiotické bakterie. Ty zvyšují odolnost a stabilitu trávicí soustavy. Tyto probiotické bakterie nás sice nemohou úplně ochránit před průjmem, ale pokud nás postihne, mívá už mírnější průběh a rychleji odezní.

Zejména u dětí bychom měli být ve střehu, protože jejich organizmus je na dehydrataci mnohem citlivější. Stejně reagují také senioři a lidé s některými zdravotními problémy.

Doporučené podávání alkoholu podle lidových receptů má sice efekt dezinfekční, ale nelze jej šablonovitě doporučovat, protože ne každému pomůže, naopak někomu může stav zhoršit.

Máte-li problémy například s imunitou, rizikovým oblastem se raději vyhněte.


Příjemný pobyt bez komplikací přeje
MUDr. P. Šácha



Doporučujeme

    ARTHRIMAX

    Produkt ARTHRIMAX byl pečlivě sestaven z přírodních složek, známých již v lidové medicíně u nás i v jiných částech světa, aby pů

    Zjistit více

    IMMUNE GUMMY STAR

    Doplněk stravy s přírodním sladidlem Imunita - vitalita v každém gumovém bonbónu Produkt nejen výborně chutná, ale díky složen

    Zjistit více

    Piperin 98,6 - Slim & Beauty

    PIPERIN Slim & Beauty oceňují zejména ženy, které mají opakovanými dietami zablokované hubnoucí mechanismy. Vysoce koncentrovaný (98

    Zjistit více

    CINNAMON STAR

    Skořicovník podporuje funkci zažívacího systému a funkci střevního traktu. Obsahem silic, zvláště cinnamaldehydu, dále slizu a beta-si

    Zjistit více

    CORAL CALCIUM STAR

    Vědecké výzkumy dokazují, že mnoho nemocí je způsobeno nedostatkem vápníku. Vápník není určen pouze pro zdraví kostí a zubů, ale j

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024