SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Chilli papričky



Pokusil jsem se v tomto článku sestavit některé důležité informace o chilli papričkách. Použil jsem k tomu informace z wikipedie a z dalších podobných informačních zdrojů. Podnětem mi byla tato stará fotografie asi z r. 1940, kde je zachycena moje matka se sestrou, a jak je vidět, mají kolem krku věnec z chilli papriček.




Kde se vyskytují a jaký mají původ?
V tropech a subtropech Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Jižní a Střední Ameriky, zvláště Mexika. Hojně se používají i na Balkáně, a jak ukazuje stará fotografie, svou tradici má pěstování papriček i na Moravě.

Chilli papričky pěstovali indiáni již v předkolumbovské době, a to od 6. tisíciletí př. n. l. Po objevení Ameriky je evropští kupci rychle rozšířili po celém světě, protože představovaly cenné koření a náhradu za pepř. Velké obliby doznaly především v Indii, kde dnes představují nedílnou součást indické kuchyně. Z Indie se přes Osmanskou říši dostaly do Maďarska, kde z nich Maďaři vytvořili své národní koření - mletou papriku.

Feferonka; někdy se nesprávně používá název kayenský pepř, případně kajenský pepř.

Druhy
- paprika čínská (capsicum chinense),
- paprika chlupatá (capsicum pubescens),
- paprika křídlatá (capsicum baccatum),
- paprika křovitá (capsicum frutescens),
- paprika setá (capsicum annuum).
- Oproti tomu kapie byla vyšlechtěna jen z jednoho druhu, capsicum annuum.

Superchilli
Jedny z nejpálivějších papriček mají svůj původ na indickém subkontinentu. Tamní chilli se honosí příznačným názvem Bhut Jolokia, tedy "chilli démon", a coby donucovací prostředek místní policie a vojenských složek se používá jako náplň kouřových granátů. Podle nepotvrzených zvěstí prý došlo k úmrtí chlapce, který "démona" omylem pozřel.

Kajenský pepř
Tento český název často označuje prášek ze sušených chilli papriček různých odrůd. Má žlutou až červenou barvu a velmi palčivou chuť. Název je nepřesný a vznikl nesprávným překladem z angličtiny, kde „pepper“ znamená jak pepř, tak i papriku, včetně chilli. Slovo „kajenský“ je počeštěným názvem jedné z odrůd, papričky Cayenne.

Množení
Chilli papričky se množí semínky. Ta jsou kulatá, zploštěná, zpravidla vrásčitá, žluté barvy. Časem semínka postupně hnědnou, což může ukazovat na jejich nižší kvalitu / klíčivost. Semena mívají vysokou klíčivost - kolem 95 % a mohou si ji zachovat i několik let.

Pěstování
- Předpěstování: Začátkem nového roku se osivo v bytě umístí do zeminy a vyčká se na vyklíčení a první děložní lístky.
- Přesazení: Po zesílení rostliny následuje přesazení do menšího samostatného kořenáče, ve kterém chilli čeká na příhodné venkovní podmínky.
- Výsadba: S příchodem prvních jarních dní s jistotou absence mrazivého rána lze přistoupit k finální výsadbě na kýžené místo do skleníku. Rostlina vyžaduje dostatek tepla i světla, nenáročná je naopak na zálivku. Potřebné živiny dodá pravidelné hnojení.
- Vegetační doba: Chilli papričky jsou zpravidla pěstovány jako jednoleté. Při správném zazimování (je nutné ochránit před mrazy) lze pěstovat i jako víceleté. Papričky jsou stáleplodicí, výhodou víceletého pěstování je bohatší a časnější úroda.

Výživné vlastnosti chilli papriček
Je to nízkokalorická potravina, složená převážně z vody, ale zároveň je bohatá na vitaminy a minerály. V papričkách jsou v hojné míře obsaženy zejména draslík a fosfor. Vysoký je obsah vitaminu C i antioxidantů, jako jsou karotenoidy a flavonoidy, které přispívají k potírání volných radikálů, a tím zpomalují fyziologické procesy stárnutí.

Výživové hodnoty chilli
Deset gramů plodů má okolo 4 kalorií, což představuje zanedbatelné množství. Ideálně by se mělo konzumovat asi 400 mg týdně, což odpovídá čtyřem průměrným papričkám. Tato dávka odpovídá 30 % doporučené denní dávky (DDD) vitaminu C a 10 % DDD vitaminu A. Chilli papričky vyvolávají pocit sytosti a snižují chuť na sladká či tučná jídla.

Kde se používá chilli:
- Čerstvé syrové chilli papričky jsou, stejně jako jiné odrůdy „sladkých“ paprik, využívány v mnoha národních kuchyních světa.
- Sekané chilli papričky jsou používány při výrobě chilli omáčky, pizzy, rohlíků a při přípravě nejrůznějších pokrmů z ryb, masa a drůbeže v Evropě i Americe.
- Sušené chilli je důležitou složkou směsi koření známé jako kari v mnoha asijských zemích.
- Pálivé chilli papričky se používají jako koření při přípravě polévek, chilli omáček, kořeněných octů, kořenicích směsí atd.
- Chilli papričky naložené v jogurtu a poté vysušené na slunci se používají jako příloha servírovaná během jídla v mnoha jihoindických státech.

Pálivost
Za svou pálivou chuť vděčí látce zvané kapsaicin.




Pro člověka je dráždivý a vyvolává pocit pálení v každé tkáni, s níž přijde do styku. Kapsaicin a několik příbuzných sloučenin se společně nazývají kapsaicinoidy a jsou produkovány jako metabolity chilli papričkami, pravděpodobně pro odpuzování některých býložravců a hub. Kapsaicin je rozpustný v alkoholu a tucích.

Působení na organizmus
Je zprostředkováno přes nociceptory. Molekulární podstata účinku kapsaicinoidů a jim podobných substancí spočívá v jejich vazbě na specifické kapsaicinové / nebo též vanilloidové receptory, které jsou podstatou nociceptorů vnímajících pálivou chuť.

Vanilloidové receptory fungují jako iontové kanály pro masivní vstup iontů vápníku do neuronu a jsou otevírány látkami typu kapsaicinu nebo též tepelným podnětem.

Jsou to specifické receptory pro vnímání bolestivých podnětů. Citlivost vanilloidových receptorů na kapsaicin je obrovská, takže naše nociceptory jsou schopny rozpoznat kapsaicin a jemu podobné látky již ve zcela nepatrných koncentracích.

Po iniciální fázi účinku nastupuje analgetická fáze, kdy kapsaicin tlumí bolest.

Čeští vědci objevili, že kapsaicin nejlépe tlumí především chronickou bolest.

Scovilleova stupnice - test pálivosti papriček
Základem je roztok z paprik, cukru a vody, který je následně ředěn vodou a zkoušen ochutnávači (většinou nejméně pěti) do té doby, než zmizí pálivost.

Počet Scovilleových jednotek pálivosti (Scoville heat units, SHU) odpovídá přítomnému množství kapsaicinu.

Sladká paprika neobsahuje žádný kapsaicin a na Scovilleově stupnici má hodnotu 0. Naproti tomu jedna z nejpálivějších papriček - habanero má pálivost 300.000 a více SHU.

Pozitivní účinky
- Pozitivní účinky způsobené přítomností dusíkaté látky ze skupiny fenylalkylaminových alkaloidů přispívá k podpoře krevní cirkulace, zvýšení rychlosti metabolizmu, ke stimulaci žaludeční sekrece, a tím k podpoře zažívání.
- Léčebný efekt kapsaicinu se může projevit při dávkách 400 miligramů třikrát týdně. To je množství odpovídající asi třem až osmi paprikám habanera. Tento druh papriky pochází z poloostrova Yucatán a patří k nejpálivějším na světě.

Habanero
je odrůda papriky čínské (capsicum chinense Jacquin).
Původ papriček je pravděpodobně na Kubě, odkud se paprička dostala na Yucatán, kde se jí dnes ročně sklidí zhruba 1500 tun. Dalšími místy, kde se ve větším množství pěstuje, jsou Belize, Kostarika a některé státy USA (Texas, Idaho a Kalifornie).
Pálivost papričky a její delikátní chuť z ní dělá velmi populární přísadu omáček a jídel.

Pomoc při léčení nemocí
- trombózy
- křečové žíly
- omrzliny
- podlitiny, hematomy
- hadí uštknutí
- Raynaudova nemoc
- otrava potravinami – ostré chilli papričky ničí bakterie (vibrio vulnificus – původce otravy ústřicemi či špatným suši, escherichia coli, shigella, salmonella)
- srdeční arytmie – kapsaicin funguje jako přírodní blokátor kalcia
- diabetes mellitus – kapsaicin snižuje hladinu krevního cukru
- ateroskleróza
- usazování hlenů v plicích
- alkoholizmus
- podchlazení
- řezné rány – kajenský pepř pomáhá zastavit krvácení

Lék na bolest
Chilli paprička může zmírňovat bolest. Ukazují to vědecké studie, které schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Evropská léková agentura (EMEA). Rostlinný alkaloid kapsaicin, jenž způsobuje její pálivost, může na tři měsíce zmírnit neuropatické bolesti. Kapsaicin, jejž obsahují pouze tyto papričky, působí na vanilloidové receptory typu 1 (TRPV 1) a výrazně je stimuluje. Receptory se pak stávají znecitlivělými - nejsou již schopny reagovat na stimuly, které běžně vyvolávají bolest u pacientů s periferní neuropatickou bolestí.

Lék proti rýmě
Nosní sprej vyráběný z výtažků chilli papriček potlačuje zánět ve vedlejších nosních dutinách, který způsobuje chronickou rýmu.

Pacienti zařazení do studie byli náhodně rozděleni na dvě skupiny. Jedna dostávala nosní sprej s kapsaicinem a druhá placebo – sprej, který vypadal úplně stejně, ale neobsahoval danou potenciálně léčivou látku. Žádný z pacientů však nevěděl, ke které skupině patří a který z přípravků dostává.

Po 14 dnech všichni pacienti hodnotili účinek. Ti, kteří používali nosní sprej s kapsaicinem, udávali zlepšení svých obtíží častěji než pacienti, kteří používali placebo; úlevu pocítili už do jedné minuty po použití spreje.

Vědci z Nottingham University už v r. 2007 zjistili, že kapsaicin obsažený v chilli papričkách může za určitých okolností zabíjet i rakovinné buňky.

- Molekuly kapsaicinu se dovedou navázat na rakovinné buňky a odstartovat u nich sebezničující proces. Ke zmenšení tumoru došlo v případě rakoviny plic a slinivky. Jako prevence se osvědčily chilli papričky i u rakoviny žaludku.
- Podle studie z r. 2010, kterou provedl National Cancer Institute, je však konzumace chilli papriček nevhodná v počátečních stádiích melanomu. Kapsaicin totiž údajně růst kožních nádorů urychluje.

Chilli papričky podporují hubnutí
Veškeré teplo, které cítíte po jejich pozření, vyžaduje energii a spaluje kalorie. Bylo zjištěno, že dokonce i sladké červené papriky obsahují látky, které významně zvyšují termogenezi (produkci tepla) a spotřebu kyslíku až 20 minut poté, co byly snězeny.


CAYENNE STAR - doplněk stravy
Kapsaicin stimuluje výdej tělesného tepla, zvyšuje prokrvení, a díky tomu bývá zařazen mezi látky k redukci hmotnosti.

Capsicum frutescens (paprika křovitá, plod) 900 mg

1 kapsle 2× denně s jídlem

Není vhodné pro děti

Kapsaicin se používá k přípravě mastí nebo tinktur, neboť má protizánětlivé účinky, nedráždí kůži a má analgetické vlastnosti.

Použití chilli masti:
- artróza
- artritida
- pohmožděniny
- bolesti svalů
- ztuhlost
- záněty
Zásadně nepoužívat na odřeniny a ani jinak poraněnou a podrážděnou pokožku, ruce si po namazání důkladně omyjte, je silně pálivá!

Možná nebezpečí chilli
- Jakmile se kapsaicin dostane do kontaktu s jemnými sliznicemi dutiny ústní, krku nebo žaludku, vyvolá nejprve místní záněty, které jsou následovány prudkým pálením, jež vnímáme díky volným nervovým zakončením ve sliznici. Jako okamžitá pomoc funguje sníst lžíci studeného jogurtu a zabránit kapsaicinu v kontaktu se sliznicemi.
- Když manipulujeme s chilli, musíme si dávat pozor, abychom si neprozřetelně nesáhli do očí. Pokud se tak stane, pomáhá proplachovat oči studenou vodou.
- Pokud máte problémy s jícnem, je lepší se chilli vyvarovat.


MUDr. P. Šácha


Doporučujeme

    ARTICHOKE STAR

    Sirup pro dobré trávení s hlavní složkou – bylinou artyčok. Ve starém Římě byly artyčoky důležitým pokrmem při hostinách pro do

    Zjistit více

    JOINT MOBILITY

    JOINT MOBILITY, jak již z názvu vyplývá, je forma speciálně sestavená pro pohybový aparát lidského těla. Obsažené složky pomáhají

    Zjistit více

    NEMATODLE STAR

    Doplněk stravy Chutný sirup obsahující složky podporují činnost trávicího traktu, močových cest a obranyschopnost organismu. Tent

    Zjistit více

    AirProjet plus

    Klasický, oblíbený ultrazvukový inhalátor vhodný pro domácí léčbu nebo ambulantní ordinace lékaře. Inovovaný, zjednodušený pro obs

    Zjistit více

    SUPEROXIDE DISMUTASE

    Volné radikály jsou atomy nebo sloučeniny charakteristické tím, že obsahují jeden nebo více volných elektronů. To z nich činí látky a

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024