SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Apoptóza

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.


Je dobré mít v pořádku mechanizmus apoptózy
Nelze jinak, než obdivovat regulační mechanizmy našeho těla.
Netušíme, jak je to geniálně zařízeno. Vědecké poznatky pronikají do tajů buněčných pochodů a díky nim můžeme lépe chápat, co se v těle odehrává.

Také pak snadněji pochopíme, co se stane, když se něco děje špatně. To má velký význam pro sestavení léčebného programu. V medicíně, kterou zastávám, je podstatné pojmenovat příčinu, pochopit vznik nemoci, signály nemoci, spouštěcí faktory a mechanizmus patologické reakce.
Vybral jsem obrázek z laboratoře experimentální patologie - vidíte zde buňky myších jater.

Šipky na obrázku ukazují na zvláštní odlišnost jedněch buněk od druhých buněk. Ty buňky jsou smrštěné, umírají, rozkládají se.

Každá buňka má svou dobu existence, a když nastane čas, její život končí. Zánik buňky může být neplánovaný, ale také plánovaný. K neplánovanému zániku buněk dojde působením enzymů a různých fyzikálních jevů, které způsobují změnu teploty, pH atd., tím se změní struktura bílkovin (denaturace), a to vede k rozpadu buněčné membrány a vnitřní cytoplazma se vylije do mezibuněčného prostoru.

Tělo se začne chovat tak, jako by zde bylo něco cizího - aktivuje se likvidační mechanizmus - fagocytóza s cílem odstranit z těla všechno, co tam nepatří.

Takovým příkladem je patologická nekróza, která se stává podkladem dalších procesů v těle, jako je zánět, autoimunitní reakce apod.

Ale regulační mechanizmus se také dokáže postarat sám o zánik buněk - plánovaně. Je to účelový děj, který je naprogramován v genech jedince a smyslem je, aby si buňka sama způsobila svůj zánik, pokud přišel její čas a svou úlohu v těle již splnila. Při takovém zániku buněk nedochází k žádné zánětlivé reakci. Tento plánovaný zánik buněk se nazývá apoptóza. Při ní nedojde k poškození jaderné DNA (na rozdíl od nekrózy), nýbrž k její fragmentaci, rozpadu na malé části, jež mohou být snadno pomocí fagocytózy odstraněny.

Žel při stresových, patologických procesech může dojít k narušení tohoto účelového regulačního mechanizmu.
Pokud se apoptóza projevuje nadměrnou aktivitou, vede to k rychlejšímu poškození (hypotrofii) tkáně.
Snížená aktivita apoptózy souvisí se schopností rozlišit opotřebované buňky, potom však nedochází k jejich odstraňování, a tyto buňky se v organizmu hromadí.
Apoptóza má správně likvidovat určité specifické bílé krvinky, které by mohly reagovat s vlastními antigeny. Pokud je však schopnost apoptózy snížena, zvyšuje se pravděpodobnost rozvoje autoimunitní nemoci, třeba revmatoidní artritidy, lupu erythematodes apod.

Představte si situaci, kdy se v těle objeví rakovinné buňky, apoptóza je narušena, a to způsobí, že rakovinné buňky nemohou umřít!!

Apoptóza má také velký význam během těhotenství a vývoje plodu, kdy se vlivem poruchy apoptózy narodí dítě s vývojovou vrozenou vadou, některý orgán se nedostatečně vyvine apod.

Faktory vlivu na apoptózu
Vědci dnes mají poměrně dokonale zpracován mechanizmus fungování apoptózy a faktory, které ji mohou ovlivnit.

Jde o procesy na třech úrovních.
Apoptóza se řídí signálem, který rozhoduje, že buňka zemře. Tento signál může být ovlivněn vlivy zvenčí i zevnitř.
V druhé úrovni, která se nazývá exekuce apoptózy, probíhá děj v několika kaskádovitých krocích, a přitom každý z nich může být ovlivněn.

A konečně jde o procesy fagocytózy speciálních váčků.

Vědecké týmy pracují na tom, jak vyvolat apoptózu v případech, kdy nefunguje správně, např. u nádorů. A toto vyvolání apoptózy je považováno za klíčovou terapii i prevenci rakoviny.

Výzkumy probíhají v rovině chemických látek, ale také v rovině látek získávaných z rostlin, ovoce a zeleniny.

Výzkumy s okysličenou vodou
Zde chci ukázat na výzkumy v oblasti okysličené vody. Systém je pojmenován KAQUN. Spočívá v dlouhodobém uchování kyslíku ve stabilní formě, čímž se liší od kyslíku, jejž přijímáme dýcháním. Autoři metody popisují, že se volný kyslík v pramenité vodě umístí do její struktury a „velké vodní klastry se rozdělí na malé stabilní klastry“; takto vzniklé molekuly se snadněji vstřebávají tělem, voda se současně stává mírně alkalickou. Účinky této vody byly ověřovány klinickými studiemi.

Tento způsob podporuje výše uvedený signál pro apoptózu a startuje změnu imunitních parametrů a současně ještě zvyšuje antioxidační kapacitu těla. Pravidelným příjmem takto upravené vody se imunitní a regulační mechanizmus těla krok za krokem posiluje.

Základní myšlenka tohoto postupu nespočívá v léčení onemocnění, nýbrž v podpoře a regeneraci těla do takové úrovně, aby si samo dokázalo poradit s onemocněním.

Týká se to pacientů s imunitními nemocemi, a tedy i onkologických pacientů, nejlépe v rámci prevence, také po chemoterapii v rámci rekonvalescence. Dále se to týká všech nemocí, kde je problém s hypoxií - špatným dýcháním. Tam, kde se tvoří různé kožní defekty, nekrózy, gangrény a vůbec stavy degenerativní. Samostatnou kapitolou jsou ekzémy, lupénky, bakteriální, plísňové či virové nemoci kůže. Neurologické nemoci, kde postupuje degenerativní proces, atrofie, poruchy spánku, vyčerpanost. Samozřejmě nemoci kardiovaskulární, ischemické.

Pitná a nejlépe koupelová kúra vodou KAQUN přináší povzbudivé výsledky. Jako vždy platí pravidlo, že čím byl vývoj chronické nemoci delší, tím je také žádáno delší působení kyslíku v uvedené formě.

Tomu účelu slouží náš systém poraden, kde lze s pacientem uskutečnit rozbor jeho situace a vytvořit strategický postup léčení.


Poradnu vede
MUDr. P. Šácha

 


 

Doporučujeme

    KUDZU STAR

    Kudzu – Puearia lobata, má domov v Indii, Číně a Japonsku. Tradiční čínská medicína využívala kudzu k potlačení účinků alkoholu

    Zjistit více

    VIRGIN OLIVE 1000 STAR

    DOPLNĚK STRAVY Panenský olivový olej pro pevné zdraví. VIRGIN OLIVE 1000 STAR obsahuje polyfenolové antioxidanty extrahované z čerst

    Zjistit více

    BETA GLUCAN STAR

    Obsažený beta glukan je bezpečná a velmi účinná látka, která pomáhá zlepšovat stav imunitního systému a urychlovat rekonvalescenci.

    Zjistit více

    CORDYCEPS – extrakt

    (genus sinensis - housenice čínská)Cordyceps je králem hub, perlou východní medicíny, pochází z vysokohorských oblastí Tibetu a Číny. O

    Zjistit více

    LECITHIN 1200 STAR

    Doplněk stravy Lecitin je stavebním prvkem buněčných stěn a membrán všech buněk v těle, bývá nazýván „potravou pro mozek“. L

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024