SYMBIVITA

-

Lékařská poradna

Informační server o přístupu ke zdraví přirozenou cestou

Apnoe a hypoxie






Co je apnoe
Někdo řekne, že apnoe je obyčejné chrápání, lékaři tento proces označují termínem obstrukční spánková apnoe (OSA). Při ní se svalstvo kolem hrdla během spánku přerušovaně uvolňuje a blokuje dýchací cesty, tím se zastaví na určitou dobu dech a dotyčný se snaží nadechnout, někdy i za dramatických okolností. Podstatný problém je, že se kyslík nedostává v dostatečné míře do mozku.

Při hledání příčiny by měl lékař hledat anatomickou podstatu, třeba určitou abnormalitu ve velikosti měkkého patra, čípku, zvětšené mandle, uložení a anatomii jazyka, otok okolních tkání (v důsledku alergie), zánět…

V American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine byla uveřejněna studie na 11.000 pacientech a ukázalo se, že apnoe a s ní související hypoxie = nedostatek kyslíku zvyšuje o 30 % riziko vzniku inzulinové rezistence, a tím zvyšuje riziko vzniku cukrovky.

- Inzulinová rezistence je stav, kdy dojde ke snížení schopnosti tkání odpovídat na inzulin, zejména ve svalech a tukové tkáni. Na tuto situaci reaguje kompenzační mechanizmus další tvorbou hormonu, neboť buňky potřebují glukózu k přežití. Pokud tento jev trvá dlouhou dobu, po čase už inzulin přestane plnit svou funkci, cukr se nedostává do buňky, ale zůstává v krvi a při krevním testu najdete zvýšenou glykemii. Rozvíjí se tak diabetes druhého typu.

Jsou také další mechanizmy popsané apnoe, vědci rozlišují tzv. centrální apnoi, pokud je snížena reakce centrálního nervového systému do svalů, a v tom důsledku dochází ke snížení dechové aktivity. Příčinou mohou být patologie v dechovém centru mozku či v prodloužené míše.

Příznaky
Určitě není vhodné ono chrápání podcenit, zvlášť pokud se dostavují další potíže, jako je
- únava po ránu, kdy chybí ranní svěžest, dále např. potíže s pamětí, s udržením koncentrace, častější bolesti hlavy, dále situace, kdy okolí pozoruje na jedinci psychické změny, náladovost a nestabilitu, event. sexuální potíže…

Zvýšená pozornost by měla být věnována
- při léčbě vysokého tlaku, dále když přijde infarkt či jiné kardiovaskulární onemocnění, cévní mozková mrtvice; to všechno jsou stavy spojené s nedostatečným okysličením. Do těchto důležitých tkání nepřichází kyslík (nebo málo), a to právě také kvůli popsaným apnoickým pauzám. Neštěstí završuje
- kouření, pobyt v zakouřeném prostředí, alkohol, omamné látky, ale i farmaka, z nichž jmenujme sedativa, hypnotika…

Vhodné
Lze doporučit pobyt v přírodě, více odpočinku i rekreačního sportu, nácvik správného dýchání, třeba při NORDIC WALKING, pití KAQUN vody, která je přesycena kyslíkem.




Doporučuje se upřednostnit polohu na boku než leh na zádech. Nejpodstatnější je však zcela totální změna života; každý ať si udělá revizi svých příčinných stresových faktorů, jež určitě existují a prospívají nejspíše nemoci. Bez jejich odhalení a odstranění nebude mít jakékoli léčení valný efekt.

Pro konkrétní dotazy na dané téma je připravena poradna.


MUDr. P. Šácha


Doporučujeme

    KAQUN DROPS

    Probiotikum pro úplné obnovení střevní mikroflóry a posílení imunitního systému; - přírodní produkt, - potravní doplněk, - ur

    Zjistit více

Zpravodaj emailem

Zadejte svou emailovou adresu pro zasílání informací o nových článcích, produktech a slevách.

Naše blogy

Pořádané akce

MUDr. P. Šácha
Nikolčice 316, 691 71
dfm(zavináč)symbinatur.com
Lékařská poradna - obecná
Lékařská poradna - privátní

Symbivita

Lékařská poradna
Symbivita © 2024